Ο Άγιος Σάββας αναγνωρίστηκε από όλους όσο ζούσε, αλλά και μετά τον θάνατό του, ως μια εξαιρετική προσωπικότητα, σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης του 13ου αιώνα. Αυτά είπε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε, χθες, η Ακαδημία του Αγίου Σάββα στον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στην Ποντγκόριτσα.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Ο Άγιος Σάββας αφιέρωσε ολόκληρη την επίγεια ζωή του στην υπηρεσία του Θεού. Προσέφερε την καρδιά του, τη σκέψη του και ολόκληρη την ύπαρξή του στον Θεό ως δώρο. Όλα τα έργα του φέρουν τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του: ο χριστιανικός πολιτισμός που ίδρυσε, η εγγραματοσύνη, η πνευματικότητα, η αρχιτεκτονική και η νομολογία. Αυτός οργάνωσε και καθιέρωσε την τάξη στην Εκκλησία και στο κράτος την εποχή του», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας επεσήμανε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο έργο του Αγίου Σάββα ήταν η ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Ζίτσα, την πρώτη Επισκοπή της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας: «Της έδωσε ζωή, και συγκέντρωσε τους Σέρβους στην κοινότητα των αγίων, ενθαρρύνοντάς τους και καθοδηγώντας τους. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Άγιος Σάββας συνεχίζει να καθοδηγεί τον λαό του».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Άγιος Σάββας προσέφερε στον σερβικό λαό τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια, καθώς τους ένταξε στους καλλιεργημένους και φωτισμένους λαούς της Ευρώπης.
Αν και απομακρυνθήκαμε από τον Άγιο Σάββα εκείνος μας περίμενε υπομονετικά
Ο Δρ. Ντράγκο Πέροβιτς, Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή στο Νίκσικ, όπου διδάσκει Φιλοσοφικές έννοιες και προβλήματα, Φιλοσοφικές επιστήμες, Ιστορία της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας και ιστορία του 19ου αιώνα, στην ομιλία του είπε ότι «εξετάζοντας το ιστορικό πλαίσιο, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι ο σερβικός λαός προστατεύτηκε και διδάχθηκε μόνο από την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία και τη σερβική γλώσσα».
«Ο Άγιος Σάββα περπάτησε το μονοπάτι της σταύρωσης και της ανάστασης. Αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό και στο λαό του», υπογράμμισε.
«Αν και στους τελευταίους καιρούς της ελευθερίας, κάποια από τα τελευταία εκατό χρόνια, απομακρυνθήκαμε από τον Άγιο Σάββα, και χάσαμε τον εαυτό μας, εκείνος δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας. Μας περίμενε υπομονετικά και ήξερε ότι θα επιστρέψουμε και ότι θα ανακαλύψουμε ότι μόνο αν πράττουμε όπως εκείνος θα συνεχίσουμε να επιβιώσουμε στη σύγχρονη εποχή», κατέληξε ο καθηγητής.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προγράμματος της εκδήλωσης έπαιξαν οι: Χορωδία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, και τραγούδησαν οι Marko Kalajanović, Danica Crnogorčević, ANIP “Đurđevdansko kolo”.
Φωτογραφίες: Boris Music
Με πληροφορίες από mitropolija