Έκκληση για εθνική συμφιλίωση στο μήνυμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου για το Πάσχα (ΒΙΝΤΕΟ)
Στα δεινά των Ορθόδοξων Σέρβων αναφέρεται στο μήνυμά του για το Πάσχα 2023 ο Μητροπολιτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος έκανε έκκληση για εθνική συμφιλίωση και ενότητα.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
“Ολόκληρο το έργο της σωτηρίας του Χριστού κορυφώνεται με την Ανάστασή Του. Ο ίδιος είπε: Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή (Ιω. 11, 25) . Η Ανάσταση είναι το Πάσχα – η μετάβαση από το θάνατο στη ζωή. Το Πάσχα της Παλαιάς Διαθήκης βασίζεται σε ένα γεγονός από την ιερή ιστορία που ήταν μια προσωρινή απελευθέρωση από τον θάνατο, και η Καινή Διαθήκη βασίζεται στη νίκη του Χριστού επί του θανάτου. Η Ανάσταση αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, όχι μόνο ένα από τα μεγάλα γεγονότα από το μακρινό παρελθόν που θυμόμαστε με ευσέβεια. Η Ανάσταση με τη σωτήρια δράση της διαποτίζει μέρες και χρόνια, και κυρίως τις ψυχές των πιστών, γεμίζοντας τα πάντα με θείο φως. Η γιορτή του Πάσχα είναι μια ζωντανή συμμετοχή στο άγιο και νέο Πάσχα του Κυρίου. Αν και ο θάνατος υπάρχει ακόμα, έχει νικηθεί και αποδυναμωθεί. Έπαψε να είναι κατάρα, έχασε τη δύναμή του και έγινε κάτι το προσωρινό, έγινε πύλη για την αιώνια και άφθαρτη ζωή.”, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος.
“Συμμετέχοντας ολόψυχα μαζί και ως εκκλησία σε αυτόν τον εορτασμό του Πάσχα, πρώτα στο ναό ενωμένοι με τον αναστημένο Κύριο, ενωνόμαστε επίσης μεταξύ μας με αδελφική ειρήνη και αγάπη Θεού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές. Η αδελφική συμφιλίωση, η αλληλοκατανόηση και η αγάπη μάς κάνουν δεκτικούς στη χάρη του Θεού, η οποία εκχύνεται πάντα στη σύναξη των πιστών στην Εκκλησία και μέσω αυτής σε όλο τον κόσμο. Ο Κύριος μας αποκάλυψε ότι το νόημα της ζωής επιτυγχάνεται μέσω της διακονίας και της αγάπης που θυσιάζεται για τη σωτηρία των άλλων: “Όπως κι ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να προσφέρει τη ζωή του λύτρο για όλους” ( Mατθαίος 20, 28). Από την μακραίωνη χριστιανική μας πείρα, γνωρίζουμε ότι η θυσία και η αγάπη είναι υφασμένα σε οτιδήποτε αξίζει να αναφερθεί και να επαινεθεί. Οι μεγάλοι μας πρόγονοι έχτισαν και έζησαν τη χριστιανική ηθική επί αιώνες, γαλουχώντας τις αξίες του θάρρους και του ηρωισμού. Κατέθεσαν ότι για την επιβίωση της οικογένειας, του λαού και του κράτους, εκτός από τον υλικό πλούτο, σημαντικός είναι και ο πνευματικός πλούτος, καθώς ο τελευταίος είναι πιο σημαντικός και διαρκής. Αυτή η μεγάλη κληρονομιά ενεργεί πάνω μας ως ένας εσωτερικός οδηγός”, επισημαίνει.
Το αίτημα για εθνική συμφιλίωση
“Σε αυτές τις φωτεινές μέρες, χαιρόμαστε που οι εκκλήσεις για εθνική συμφιλίωση ακούγονται από πολλά μέρη της πατρίδας μας και ελπίζουμε ότι οι νέες γενιές, με τη βοήθεια του Θεού, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τους παλιούς διχασμούς και διχόνοιες στη χώρα μας και στο έθνος. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει με την ψήφιση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία και την υπογραφή της Θεμελιώδους Συμφωνίας μεταξύ της εν Σερβία Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Μαυροβουνίου. Η γενική θρησκευτική ελευθερία και η ισότητα όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων είναι σημαντική προϋπόθεση για την σταθερότητα και αρμονία κάθε χώρας, ιδιαίτερα του Μαυροβουνίου, που χαρακτηρίζεται από μια πλούσια κληρονομιά διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών”, υπογραμμίζει.
“Καλούμε όλους τους πιστούς να προσευχηθούν για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία”, αναφέρει σε ένα σημείο του μηνύματός του ο Σεβασμιώτατος.
Τα δεινά των Ορθόδοξων Σέρβων
Αναφερόμενος στα δεινά που έχουν υποστεί οι Ορθόδοξοι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια από τους τρομοκράτες την περίοδο 1999 έως το 2004, τονίζει:
“Αναμφίβολα, εκείνη η εποχή γέννησε πολλούς Σέρβους μάρτυρες από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που υπέφεραν προς δόξα Θεού και υπερασπιζόμενοι την Ορθόδοξη πίστη. Τα δεινά του λαού μας στην ιερή σερβική γη συνεχίζονται μέχρι σήμερα και ποιος ξέρει πότε θα τελειώσουν. Βλέπουμε, ωστόσο, ότι την ίδια στιγμή ολόκληρος ο σερβικός λαός δένεται όλο και περισσότερο με τους αγίους του. Είμαστε μάρτυρες ότι τα ευσεβή πνευματικά μας παιδιά από το Μαυροβούνιο, ιδιαίτερα νέοι, πηγαίνουν τακτικά στις ιερές ακολουθίες και προσκυνούν τους αγίους στο Πέτς, Visoke Dečane, Gračanica, Devič και άλλους ιερούς χώρους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Όλοι οι πιστοί γνωρίζουν ότι το Κόσοβο είναι ο άγιος και ακλόνητος θρόνος μας. Όσο πιο κοντά του είμαστε, τόσο πιο κοντά στον Θεό βρισκόμαστε. Αν αυτό το έχουμε πάντα στην καρδιά μας, αν δεν το εγκαταλείψουμε, ανεξάρτητα από τις απειλές και τις πιέσεις, θα έχουμε μια άξια θέση δίπλα σε άλλους ιστορικούς και φωτισμένους λαούς”.
“Είμαστε υποχρεωμένοι να γαλουχήσουμε την ενότητα και να αγωνιστούμε για την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε πλήρη προσοχή στην εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών και των νέων από το υψηλότερο επίπεδο. Χαρακτηριστικό της αγίας Ορθόδοξης πίστης είναι ότι, εκτός από την καλλιέργεια της πνευματικότητας, ασχολείται με την παιδεία και τον πολιτισμό. Όπως κάναμε στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον”, επισημαίνει.
“Ας δυναμώσουμε με αδελφική ενότητα στην αγάπη του Χριστού, ας διαφυλάξουμε την πνευματική κληρονομιά του Αγίου Σάββα και του Αγίου Πέτρου Β΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος (Μητροπολίτης Τσέτινιε), του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ και του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε. Ας προσευχηθούμε όλοι ώστε ο Κύριος να εκχύσει την ειρήνη και τη χάρη του στα παιδιά, στους νέους και στους ηλικιωμένους, σε ολόκληρη την Εκκλησία του και σε όλους όσοι χρειάζονται το έλεος και τη βοήθεια του Θεού”, καταλήγει.
Διαβάστε όλο το μήνυμα ΕΔΩ
Με πληροφορίες, φωτογραφία και βίντεο από mitropolija
Διαβάστε ακόμη: Το Πασχάλιο Μήνυμα της Σερβικής Εκκλησίας
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.