Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο λειτουργήθηκε ξανά μετά από δυο δεκαετίες
Μετά από δύο δεκαετίες ο Ιερός Ναός του Αγίου Ούρος στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου γέμισε και πάλι με πιστούς οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η οποία τιμήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Η ημέρα αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία, όμως, για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο καθώς συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη θεμελίωση του ναού. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος. Συλλειτούργησαν ιερείς της Επισκοπής. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκτοπισμένοι Σέρβοι από το Κεντρικό Κοσσυφοπέδιο και άλλες περιοχές.
“Όλα τα βάσανα που υποφέρουμε σε αυτή τη ζωή βρίσκουν το νόημά τους στην ανάσταση και στη μελλοντική ζωή”, είπε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφερόμενος στη συνέχεια στο έργο που επιτέλεσε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής.
“Κανείς δεν μπορεί να κάνει πόλεμο εναντίον του Θεού”
Ο Επίσκοπος Ράσκας τόνισε με νόημα ότι όσοι σκοτώνουν και κατεδαφίζουν, καίνε τους Αγίους Τόπους του Θεού, ας σκεφτούν καλά τη μοίρα και το μέλλον τους. “Δεν μπορεί κανείς να κάνει πόλεμο εναντίον του Θεού, της εκκλησίας και των ιερών τόπων”, υπογράμμισε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Θεοδόσιος ευχήθηκε η ευλογημένη αυτή ημέρα να μην αποτελέσει μόνο μία ανάμνηση αλλά να είναι από εδώ και στο εξής η αρχή για την δόξα του ονόματος του Τριαδικού Θεού τόσο σε αυτόν τον ναό όσο και σε άλλους που παραμένουν κλειστοί.
Η δημογραφική κατάσταση
Η πόλη Ουράσεβατς, η οποία αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής που έγινε το 2011 έχει 42.628 κατοίκους.
Ο Δήμος του Ουράσεβατς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι πληθυσμό κάτι περισσότερο από 70.000 κατοίκους. Ωστόσο, η μαζική μετανάστευση αλβανικού στοιχείου οδήγησε στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που σήμερα ανέρχεται συνολικά σε 108.000, αλλάζοντας τον δημογραφικό χάρτη. Αυτό είχε ως συνέπεια οι Σέρβοι της περιοχής εξαιτίας των δυσκολιών που προέκυψαν, ειδικά μετά τον πόλεμο του 1999, να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες.
Πάντως σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ το ακριβές ποσοστό για τον πληθυσμό του δήμου μπορεί να δοθεί μόνο κατ’ εκτίμηση, καθώς η πιο πρόσφατη απογραφή πραγματοποιήθηκε το 1991.
Φωτογραφίες: TV HRAM
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.