24/01/2022 26/01/2022 Εκοιμήθη σε ηλικία 87 ετών το απόγευμα της Κυριακής ο Επίσκοπος Σάμπατς κυρός Λαυρέντιος. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι “στο πρόσωπο του Επισκόπου Λαυρεντίου συγκεντρώθηκαν τα ωραιότερα χαρακτηριστικά που κοσμούσαν τους Σέρβους Επισκόπους τα οποία, κατά την ευλογημένη ρήση...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2022 - 20:17

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Σάμπατς Λαυρέντιος

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Σάμπατς Λαυρέντιος

Εκοιμήθη σε ηλικία 87 ετών το απόγευμα της Κυριακής ο Επίσκοπος Σάμπατς κυρός Λαυρέντιος.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι “στο πρόσωπο του Επισκόπου Λαυρεντίου συγκεντρώθηκαν τα ωραιότερα χαρακτηριστικά που κοσμούσαν τους Σέρβους Επισκόπους τα οποία, κατά την ευλογημένη ρήση του Σέρβου Πατριάρχη Γερμανού, ήταν γεμάτα πειρασμούς, φύλαξαν και διατήρησαν τον αμπελώνα του Κυρίου που φυτεύτηκε στον σερβικό λαό… Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού και αείμνηστου πατέρα και αδελφού Λαυρέντιου”.

Ο μακαριστός γεννήθηκε το 1935 στην Πογκόστιτσα όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι από την οποία και έλαβε το πτυχίο του.

Τον Αύγουστο του 1958 εκάρη μοναχός ενώ το ίδιο έτος έλαβε και τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Το 1961 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1967 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχέιου Σερβίας τον εξέλεξε Επίσκοπο Μοραβίτσας με την χειροτονία του να τελείται στις 16 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου.

Σε έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων στις 30 Μαρτίου 1969 εξελέγη Επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης και Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Επίσκοπος Λαυρέντιος επισκέφθηκε την Αυστραλία. Ήταν ο πρώτος Σέρβος αρχιεπίσκοπος του οποίου το πόδι πάτησε στο έδαφος αυτής της πιο μακρινής ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, σε τρία χρόνια, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σταλεί νέος επίσκοπος στα μέρη εκείνα και να αφιερωθεί μόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Μητρόπολης.

Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη Επίσκοπος Σάμπατς και Βαλιέβο την οποία διαποίμανε μέχρι και την κοίμησή του.

Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Σερβίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων