Πατριαρχείο Σερβίας
02 Σεπτεμβρίου, 2024

Έναρξη εκπαιδευτικής χρονιάς στο Σεμινάριο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι

Διαδώστε:

Η νέα εκπαιδευτική χρονιά στο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Με τον Μακαριώτατο συμπαρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μάρτσας κ. Σάββας, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος (Đurić) και ο κλήρος, συμπροσευχομένων των φοιτητών και καθηγητών της σχολής, με επικεφαλής τον πρύτανη, πρωτοδιάκονο Radomir Vrućinić.

Ευχόμενος στους μαθητές καλή έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, ο Σέρβος Πατριάρχης τόνισε ότι πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε τι είπε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος – ότι η Θεολογία είναι επιστήμη πάνω από όλες τις επιστήμες. Γιατί; Γιατί είναι ένας λόγος για τον Θεό, ένα ρήμα για τον Θεό, και δεν μπορούν όλοι να μιλήσουν για τον Θεό.

Η Θεολογία ως επιστήμη για τον Θεό δεν είναι προϊόν, δεν είναι αποτέλεσμα της διανοητικής, ορθολογικής μας έρευνας, αλλά η Θεολογία είναι πρωτίστως δώρο. Αυτό μας αποκαλύπτει ο Θεός, αυτό μας δίνει, γιατί ο Θεός πρώτα απ’ όλα αποκαλύπτεται με διάφορους τρόπους.

 

 

Φανερώνεται μέσω της δημιουργίας, δηλαδή αυτός που παρατηρεί τη δημιουργία, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, μπορεί να έχει μια εντύπωση για τον Θεό, μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα για το πώς είναι ο Θεός.

Αλλά με τον ίδιο τρόπο, η ίδια η δομή, το ίδιο το ανθρώπινο ον, μαρτυρεί τον Θεό. Ο καθένας μας έχει μια ενσωματωμένη συνείδηση, δηλαδή έχει την ικανότητα να διακρίνει το καλό από το κακό, ακολουθώντας τα ίχνη αυτής της ικανότητας, μπορεί να αναγνωρίσει ότι η συνείδηση ​​δεν προέκυψε από μόνη της, αλλά ότι είναι προϊόν, ότι κάποιος έχει ενσωματώσει τη συνείδησή μας.

Επομένως, με βάση τη συνείδηση, τον ηθικό νόμο που φέρει ο κάθε άνθρωπος μέσα του, μπορούμε να συμπεράνουμε για τον Θεό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η αγιασμός για μια επιτυχημένη και ευλογημένη εκπαιδευτική χρονιά.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τους χώρους του ανακαινισμένου οικοτροφείου, καθώς και τους χώρους του μουσείου.

 

 

 

Πηγή: tvhram.rs

Διαδώστε: