Ένας χρόνος από την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου, που εκοιμήθη εν Κυρίω το πρωί της 20ης Νοεμβρίου του 2020 στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Karaburma του Βελιγραδίου. Το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχη τέλεσε το πρωί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, μετά τη Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε, στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, όπου βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Σερβία, μια ήσυχη δύναμη, μια σεβάσμια προσωπικότητα. Θεωρούσε ότι το Κόσοβο ήταν η καρδιά της Σερβίας και ότι έπρεπε να παραμείνει στη Σερβία, διότι, όπως έλεγε πάντα ο ίδιος, εκεί ήταν το πατριαρχείο και τα σπουδαιότερα μοναστήρια. Ήταν υπέρ της ειρηνικής συμφιλίωσης Σέρβων και Αλβανών, ενώ αγαπούσε και συνδεόταν και με πολλούς Έλληνες ιερείς.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή και με αφορμή τα γεγονότα της Κροατίας (επιχείρηση καταιγίδα-τερματισμός πολέμου- Αύγουστος του 1995), και μετά τη λήξη του πολέμου του Κοσόβου (1998-1999) προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες και να ενισχύσει πνευματικά το ποίμνιο. Ως Μητροπολίτης Νις αλλά και ως ο μετέπειτα Πατριάρχης έγραψε αρκετές σελίδες στην ιστορία του Πατριαρχείου. (απόσπασμα από άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη).
Ο μακαριστός προ του θανάτου του νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι εξαιτίας Covid 19 και είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα πριν (Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου) μετέβη και ιατρικό προσωπικό από τη Ρωσία για να συνδράμει τους Σέρβους ιατρούς λόγω της επιδείνωσης της υγείας του.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, έπεσε σε κώμα, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η είδηση έγινε γνωστή στη Σερβία νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ από την προηγούμενη ημέρα όλα τα σερβικά μέσα μιλούσαν για το τέλος.
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών την ημέρα εκείνη
Την ημέρα της εκδημίας, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με μια ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποχαιρέτησε τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο ως εξής: «Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ», ενώ ο νυν πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, υπερθεμάτισε σε δική του ανάρτηση:
«Έμαθα με θλίψη την είδηση για την κοίμηση της Αυτού Αγιότητας του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε την Σερβική Εκκλησία σε δύσκολους καιρούς και κράτησε το τιμόνι της σταθερά. Διακρίθηκε για τη σοφία, τη σεμνότητα και την αφοσίωσή του στον Θεό και τους ανθρώπους. Αιώνια του η μνήμη».
O πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Αλέξα Μπέσιτς στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Η εκδημία ενός ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να υπηρετεί τον Θεό, τους ανθρώπους και την ιδέα της φιλανθρωπίας είναι μια μεγάλη απώλεια για τους πιστούς και για όλους εκείνους που τον σέβονταν. Τα συλλυπητήριά μου στους επισκόπους, τους μοναχούς, τους κληρικούς και τον πιστό λαό μας».
Βιογραφία του μακαριστού Πατριάρχη Ειρηναίου
Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Βίντοβα κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Ακολούθως στρατεύτηκε. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Prizren. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως καθηγητής, τον Οκτώβριο του 1959, εκάρη μοναχός με το όνομα Ειρηναίος στο μοναστήρι της Ρακοβίτσα από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό. Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην εκκλησία Ružica στο Kalemegdan.
Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε Πρύτανης της σχολής. Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις, όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.
Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας.
Μη χάσετε στην Pemptousia.TV σήμερα στις 09:30 π.μ. το ντοκιμαντέρ: Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Ειρηναίος στη Μονή Βατοπαιδίου.
Κεντρική φωτογραφία: PHOTO: [Marko Djurica/Reuters] – SOURCE aljazeera.com
Διαβάστε επίσης:
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.