05/09/2021 06/09/2021 Ενθρονίστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου του Τσέτινιε ο εκλεγμένος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, με κλήρο και λαό να του φωνάζει το «Άξιος». Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προεξήρχε στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, της Θείας Λειτουργίας, εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε και η τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου, πρώην πια Επισκόπου Βουδίμλιε-Νίκσιτς και...
05 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2021 - 19:02

Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος

Διαδώστε:
Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος

Ενθρονίστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου του Τσέτινιε ο εκλεγμένος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, με κλήρο και λαό να του φωνάζει το «Άξιος».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προεξήρχε στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, της Θείας Λειτουργίας, εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε και η τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου, πρώην πια Επισκόπου Βουδίμλιε-Νίκσιτς και νυν Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννίκιου, που συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη και τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Κρούσεβατς κ. Δαβίδ.

Ο Πατριάρχης εφάρμοσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενθρονίζοντας τον προσφάτως εκλεγέντα Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας κ. Ιωαννίκιο στον αρχαίο ιερό θρόνο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Κατά την ενθρόνιση, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, συγκινημένος χαρακτήρισε ως «μεγάλο καθήκον και τιμή» την έλευσή του στον θρόνο του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε και πολλών ακόμα αγίων μέχρι σήμερα, μετά τον μεγάλο πατέρα μας, μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.

Έχοντας βιώσει τα επεισόδια που ξέσπασαν από χθες μέχρι και σήμερα από εθνικιστικούς κύκλους του Μαυροβουνίου, που προσπάθησαν να αποτρέψουν την ενθρόνιση του Μητροπολίτη στην έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας, ο Πατριάρχης τόνισε: «Η ειρήνη χρειάζεται εδώ περισσότερο από οτιδήποτε. Είστε εδώ (στην Εκκλησία), για να μην ρωτήσετε ποιος είναι ποιος και πού ανήκει, αλλά για να αμβλύνετε τις διαφορές και να γεφυρώσετε τις πλευρές».

Από την πλευρά του, ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης Ιωαννίκιος τόνισε: «Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για να ξεπεράσουμε αυτούς τους διχασμούς. Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε τη διαίρεση, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο». Απευθυνόμενος δε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη, είπε: «Με την άφιξή σας, δείξατε μεγάλη αγάπη για ολόκληρο τον λαό του Μαυροβουνίου», ενώ μιλώντας στο ποίμνιο τόνισε: «Δεν ήρθα για να με διακονήσουν, αλλά για να διακονήσω». 

«Μαζί σας, Μακαριώτατε, που έχετε την πληρότητα της Ορθοδοξίας στην ψυχή σας, ήρθαν οι εκπρόσωποι των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, που ήρθαν για να παραστούν σε αυτή τη χαρά μας, αλλά εμποδίστηκαν να έρθουν στο Τσέτινιε», είπε ο Σεβασμιώτατος νεο-ενθρονισθείς Μητροπολίτης και συνέχισε:

«Ωστόσο, σήμερα προσεύχονται στον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού δίπλα στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη μας. Και μοιράστηκαν μαζί μας αυτήν την ανησυχία και ανέπεμψαν μαζί σας προσευχές για ειρήνη και συμφιλίωση και για αγάπη μεταξύ των αδελφών. Ακόμα και σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ευλογήσουν τον λαό μας στην πρωτεύουσα της Ποντγκόριτσα, και είμαστε εδώ, δίπλα στα λείψανα του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε, σε αυτόν τον ιερό χώρο, γύρω από τον οποίο είναι φυτεμένη αυτή η πόλη. Δεν θα μιλήσω περισσότερο για τα δεινά μας αυτή τη στιγμή, αλλά θα ευχαριστήσω τον Θεό.

Ευχαριστώ τον Ζώντα Θεό, τον Έναν και Αληθινό, τον Δημιουργό ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αόρατων, που έστειλε σε αυτόν τον κόσμο τον Μονογενή Υιό του, τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, ενσαρκωμένο από παρθένο αίμα, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και γεννημένος από την Υπεραγία Θεοτόκο. Ήρθε ανάμεσά μας, όταν εκπληρώθηκε το πλήρωμα του χρόνου και έζησε σε αυτόν τον κόσμο, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού και κάνοντας αναρίθμητα θαύματα στη δόξα του Άπειρου Πατέρα του, διακηρύσσοντας το Άγιο Όνομά Του σε όλο το ανθρώπινο γένος. Ψάλλω για την ενσάρκωσή Του, σκέφτομαι συνεχώς τα λόγια και τις πράξεις Του, λατρεύοντας τη σταύρωση και το θάνατό Του στον ζωογόνο Σταυρό και τον Τάφο Του, γιορτάζοντας την τριήμερη ανάστασή Του και τη νίκη του επί του θανάτου. Αυτός, μέσω της φιλανθρωπίας του, μας έκανε συνένοχους και συμμέτοχους της νίκης Του επί του θανάτου και της δόξας της Ανάστασής Του.

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, που αρχικά ονομαζόταν Επισκοπή Ζέτας, έχει κάτι παραπάνω από σαφή ιστορική και κανονική-νομική συνέχεια από τον ιδρυτή της Άγιο Σάββα και τον πρώτο επίσκοπό του Ιλαρίωνα μέχρι σήμερα, μετά από οκτώ αιώνες ύπαρξής της. Είχα την τιμή να είμαι ο 56ος Αρχιεπίσκοπός της και ο 41ος από τότε που η έδρα της μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Τσέτινιε. Αυτή η Μητρόπολη ήταν και παραμένει ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες στο μεγάλο πνευματικό οικοδόμημα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη την ιστορία της. Έλαμψε με την αγιότητα των αρχιεπισκόπων μας, ασκητών και μαρτύρων, την ομορφιά των ιερών της και την αδιάκοπη δημιουργία.

Λαμβάνοντας σήμερα αυτόν τον ιερό θρόνο με ευσεβή δέος και τρόμο, αλλά και ενθαρρυμένος από τα φωτεινά παραδείγματα των προκατόχων μου και της αγάπης της δικής σας, Μακαριώτατε, και ολόκληρης της Ιεράς Συνόδου, είμαι έτοιμος να αποδεχτώ αυτά τα υπέροχα καθήκοντα ψάλλοντας με τον Δαβίδ: «Θα σε δοξολογήσω, Κύριε, με όλη μου την καρδιά· θα διηγηθώ όλα τα θαυμάσιά σου».

Ανατρέχοντας σήμερα στις τελευταίες δύο δεκαετίες της αρχιερατικής μου διακονίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κληρικούς, τους μοναχούς, τους προέδρους και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, τους ιδρυτές, τους ευεργέτες, τους εργάτες και όλους τους πιστούς της Επισκοπής Βουδίμλιε-Νίκσιτς για την ειλικρίνεια στην Εκκλησία του Θεού, στις υπέροχες λειτουργίες και τις ακαδημίες του Αγίου Σάββα, σε όλα όσα έκαναν μαζί μου για να λάμψει η αρχαία και πολύπαθη επισκοπή του Αγίου Σάββα με νέα λαμπρότητα».

Φωτό: Ivan Ivanovic

 

Μετά το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, οι ιερωμένοι της Μονής Τσέτινιε μοίρασαν εικόνες στους αστυνομικούς, την ώρα που οι συγκεντρωμένοι πιστοί χειροκροτούσαν τα μέλη της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, που συνόδευσαν τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο από το μοναστήρι στο ελικόπτερο. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος και ο Πατριάρχης Πορφύριος έφυγαν από τη Μονή προς την Ποντγκόριτσα με ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια πριν την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Με ελικόπτερο συνοδεία αστυνομικών στο Τσέτινιε ο Πατριάρχης Σερβίας

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων