Σε Βοσνία και Μαυροβούνιο βρέθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Ελισαίος προκειμένου να δεηθεί υπέρ αναπαύσεως των ψυχών δύο μεγάλων μορφών της Σερβικής Εκκλησίας. Του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου και του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Με την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η άρρηκτη πνευματική σχέση που συνδέει τα Ορθόδοξα Βαλκάνια με το Άγιον Όρος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γέροντας Ελισαίος από την Ποντγκόριτσα, το Άγιον Όρος καθημερινά προσεύχεται στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας λαμβάνοντας μαρτυρίες για τα αναρίθμητα θαύματά Της.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Γέροντας Ελισαίος με την συνοδεία του μετέβησαν στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού και τέλεσαν τρισάγιο στον τάφου του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλοχίου.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για την πνευματική παράδοση του Αγίου Όρους
Χθες, Β’ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, ο Αρχιμανδρίτης Ελισαίος επιστρέφοντας από τη Βοσνία όπου είχε βρεθεί για να παραστεί στο διετές μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς, έλαβε μέρος στο συλλείτουργο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Τόπλιτσα κ. Πέτρος, Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, κληρικοί της Μητροπόλεως και αγιορείτες πατέρες.
Η χαρά για την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου ήταν ιδιαίτερη καθώς η επίσκεψη των αγιορειτών πατέρων ήρθε σε μία ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τίμησε την προσωπικότητα και την προσφορά του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με το Άγιον Όρος.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διάφορες δοκιμασίες που συνέβησαν σε όλη την ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Αγίου Όρους στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, επισημαίνοντας ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: “Η σημερινή εορτή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και ό,τι σημαίνει αυτή η εορτή δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε το Άγιο Όρος”.
Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για τη σημασία του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού του Αγίου Όρους, εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη προς τον συλλείτουργό του Αρχιμανδρίτη Ελισαίο, Καθηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας, ο οποίος είναι διάδοχος του μεγάλου πατέρα και δασκάλου, όπως τον χαρακτήρισε, Γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.
“Η παράδοση στην οποία στηρίζεται η Εκκλησία του Θεού ανά τους αιώνες διασώζεται ακόμη και σήμερα από τους μοναχούς του Αγίου Όρους. Μαζί μας σήμερα ο Ηγούμενος της Μονής Σιμωνόπετρας, ο πατέρας Ελισαίος, ο διάδοχος του μεγάλου πατέρα και διδασκάλου – Γέροντα Αιμιλιανού, φημισμένου ασκητή”, είπε.
“Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν μεγάλος ευεργέτης τόσο για εσάς όσο και για εμάς”
Στην αντιφώνησή του ο Γέροντας Ελισαίος θυμήθηκε τις προηγούμενες επισκέψεις του στη Μητρόπολη Μαυροβουνίου, την Ποντγκόριτσα αλλά και τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου τον οποίο την τελευταία φορά που επισκέφθηκε ήταν ακόμη υπό κατασκευή επισημαίνοντας ότι πίσω από αυτό το έργο κρύβεται η μεγάλη αγάπη του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλοχίου.
“Είμαστε πολύ συγκινημένοι που βρισκόμαστε μαζί σας σε αυτόν τον όμορφο ναό και σε αυτή τη Θεία Λειτουργία που ο Κύριος μας επέτρεψε να τελούμε μαζί σας την ημέρα που εορτάζουμε τον μεγάλο Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Τώρα βλέπω ότι ο ναός έχει τελειώσει και ότι είναι διακοσμημένος με ιερές τοιχογραφίες. Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, ο ναός μόλις είχε ξεκινήσει να χτίζεται και ξέρουμε ότι πίσω από αυτόν τον ναό, αυτό το έργο, κρύβεται το έργο και η αγάπη της μακαρίας μνήμης του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε”, ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο Γέροντας Ελισαίος έφερε στη μνήμη του τις ωραίες αναμνήσεις που έχει από την γνωριμία του με τον Μητροπολίτη κυρό Αμφιλόχιο. “Έχω όμορφες αναμνήσεις από τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο από την εποχή που ήμουν νέος, όταν σπούδαζε στην Αθήνα διδάσκοντάς μας την παράδοση και την πνευματική ζωή. Μας είπε επίσης πολλά για τις παραδόσεις της Σερβικής Εκκλησίας. Μας έμαθε επίσης πώς να προσευχόμαστε γιατί ήταν στο Άγιο Όρος, ενώ εμείς δεν είχαμε πάει ακόμα στο Άγιο Όρος. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν μεγάλος ευεργέτης, πνευματικός πατέρας, πατέρας και αδελφός, τόσο για εσάς όσο και για εμάς. Ένας σοφός και υπέροχος δάσκαλος, ένας πραγματικός αληθινός άγιος. Είδαμε τι προσευχή και τι αγώνα είχε”, τόνισε.
“Ο Επίσκοπος Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος έδωσαν πολλά στην Εκκλησία και τον λαό”
Στη συνέχεια, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας αναφέρθηκε και στο έργο και τη διακονία του σημερινού Ποιμενάρχη της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννικίου. “Ερχόμαστε από το Άγιο Όρος, που το σκεπάζει η Παναγία, η οποία προστατεύει και το Άγιο Όρος και όλο τον κόσμο. Καθημερινά μπροστά στην εικόνα της και στους ναούς της προσευχόμαστε στον Κύριο για τη σωτηρία μας και τη σωτηρία όλου του κόσμου. Πολλά θαύματα κάνει η Παναγία με τις θαυματουργές εικόνες της που βρίσκονται στο Άγιο Όρος”, είπε.
Ο Γέροντας Ελισαίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Ερζεγοβίνη όπου βρέθηκε το Σάββατο, προκειμένου να παραστεί στο διετές μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου τον οποίο είχε γνωρίζει και συνδεόταν από τα φοιτητικά χρόνια μαζί του, ο Γέροντας επεσήμανε ότι ο Επίσκοπος Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν και οι δύο δούλοι του Κυρίου, ήταν ενωμένοι και στη ζωή και στην διακονία της Εκκλησίας. “Είχαν την ίδια πνευματική ρίζα με τον μεγάλο π. Ιουστίνο, ήταν οι ίδιοι αγωνιστές και έδωσαν πολλά στην Εκκλησία και τον λαό. Βοήθησαν τους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές, αλλά έφυγαν και από αυτόν τον κόσμο μαζί γιατί έφτασαν στο τέλος του επίγειου ταξιδιού τους”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι δύο Επίσκοποι αποτελούν ανεκτίμητες πηγές έμπνευσης της αγάπης του Θεού τόσο για το Άγιον Όρος όσο και για τους Έλληνες.
Τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Γέροντας Ελισαίος και η συνοδεία του μετέβησαν στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού όπου βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου όπου τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αιωνίου μνήμης και αναπαύσεως της ψυχής του Επισκόπου που με την πορεία του σημάδεψε την πνευματική παράδοση του τόπου του.
Πηγή φωτογραφιών: mitropolija.com