Η αμφισβήτηση και η φθορά της περιουσίας της Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην επιδείνωση την ήδη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Κληθείς να σχολιάσει τον προωθούμενο νόμο από το Μαυροβούνιο σχετικά με την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει την καταψήφισή του.
Επεσήμανε μάλιστα, ότι μια τέτοια απόφαση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να περάσουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου εκτάσεις και ναοί της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα είχε επιπτώσεις στην οικοδόμηση καλών σχέσεων της Σερβίας με το Μαυροβούνιο.
“Η σερβική εκκλησία που υπάρχει εδώ και αιώνες στο έδαφος του Μαυροβουνίου δεν είναι καταφύγιο μόνο για το σερβικό λαό, αλλά για όλους εκείνους που αναζητούν προστασία και ελπίδα”
είπε ο Βούτσιτς.
Προσφάτως ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι «η αποκατάσταση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση των ιστορικών αδικιών».
Ο Τζουκάνοβιτς πρόσθεσε ότι θα αφοσιωθεί στο θέμα αυτό, «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι».
Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκιτς, της Σερβικής Εκκλησίας, κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος εδρεύει στο Μαυροβούνιο τόνισε ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου είναι πιο εχθρικές απέναντι στην Εκκλησία από ό,τι ήταν το παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς στη Γιουγκοσλαβία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τη δέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, και πρόσθεσε ότι ο Κλήρος της περιοχής θα αντισταθεί.
«Μην περιμένετε να πάμε ειρηνικά. Θα υπερασπιστούμε την ιδιοκτησία των εκκλησιών μας με την ίδια μας την ζωή. Όταν πρόκειται για την πίστη μας, δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν φοβόμαστε κανέναν» τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα ενέκρινε σχέδιο νόμου για την ελευθερία της θρησκείας και για το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων. Το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς με την εφαρμογή του πολλοί ναοί, μοναστήρια και άλλες περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στο κράτος
Ο νέος νόμος λέει ότι οι θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να διατηρήσουν την κυριότητα της ιδιοκτησίας τους μόνον εάν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας.
«Εάν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τότε τα ακίνητα αυτά θα ανακηρυχθούν πολιτιστικοί θησαυροί και θα ανήκουν στο δημόσιο», αναφέρει το σχέδιο νόμου.
Η Σερβική Εκκλησία ισχυρίζεται ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της κατά την εκπόνηση του νόμου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να θέσει την Εκκλησία υπό τον έλεγχό της.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των τελευταίων σχεδίων της κυβέρνησης, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, κ Αμφιλόχιος συγκάλεσε για τις 15 Ιουνίου Ιερατική Σύναξη προκειμένου να «στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα».