Πατριαρχείο Σερβίας
16 Δεκεμβρίου, 2020

Η ιερατική σχολή Αγίου Πέτρου και πάλι εντός εκπαιδευτικού συστήματος

Διαδώστε:

Η νέα υπουργός Παιδείας του Μαυροβουνίου, Βέσνα Μπράτιτς (Vesna Beatric) εισάγει την ιερατική σχολή Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε (bogoslovia), η οποία τυχαίνει να είναι το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Μαυροβούνιο, στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι το 80% των κατοίκων στο Μαυροβούνιο είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, μέλη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το Υπουργείο Παιδείας του Μαυροβουνίου αποφάσισε να επανεντάξει την Ιερατική Σχολή Αγίου Πέτρου (ή αλλιώς Θεολογικό Σεμινάριο του Τσέτινιε), που κάποτε υπήρξε και ως Ανώτερα Σχολή για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλους δημοτικού δηλαδή), στα Σχολεία της χώρας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την σημερινή συνάντηση της Υπουργού με τον διευθυντή της σχολής, πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γκόικο Πέροβιτς και εκπροσώπους της.

«Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε την Ιερατική Σχολή του Αγίου Πέτρου στο σχολικό σύστημα. Έτσι, ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Μαυροβούνιο, που ιδρύθηκε το 1863, θα γίνει μέρος του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος του Μαυροβουνίου και θα το σέβονται και το βοηθούν τα άλλα κρατικά ιδρύματα», δήλωσε η υπουργός Βέσνα Μπράτιτς. «Εάν έχουμε κατά νου ότι στο Μαυροβούνιο περισσότερο από 80% των πολιτών είναι μέλη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, είναι περισσότερο λογικό η σχολή του Τσέτινιε να διαπιστευθεί και να αποκτήσει όλα τα νομικά δικαιώματα και το καθεστώς που της ανήκουν, τα οποία δεν είχε μέχρι τώρα», είπε η υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Σχολάρχης, πρωτοπρεσβύτερος Γκόικο Πέροβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προθυμία της υπουργού να συμμετάσχει σε ενεργό διάλογο και να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση»

Διαδώστε: