Πατριαρχείο Σερβίας
06 Ιουλίου, 2023

Η Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο σε κίνδυνο – Για νέο πογκρόμ της Πρίστινα κάνει λόγο η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης

Διαδώστε:

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης προειδοποιεί για την κλιμάκωση των κατασταλτικών μέτρων του καθεστώτος στην Πρίστινα το οποίο δρα σαν “παραστρατιωτική και κατοχική δύναμη”, κάτι το οποίο προμηνύει ένα νέο πογκρόμ κατά του σερβικού λαού και της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μάλιστα κάνει έκκληση στον σερβικό λαό για αντιμετώπιση της αδικίας με ειρηνικό τρόπο.

Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες κατηγορίες της Βρετανίδας βουλευτή Αλίσα Κέρνς στο κοινοβούλιο της χώρας της κατά της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας για την υποτιθέμενη σχέση της Εκκλησίας με  «λαθρεμπόριο όπλων», καθώς και οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι. “Αυτό το είδος συμπεριφοράς ενθαρρύνει ανοιχτά την εθνική και θρησκευτική μισαλλοδοξία κατά του σερβικού λαού και της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την ήδη εξαιρετικά δύσκολη και ασταθή κατάσταση“, αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωσης της Επισκοπής.

Με βάση εμπιστευτικές και αξιόπιστες πηγές που έχει λάβει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου φέρεται να σκοπεύει να ξεκινήσει μια ολόκληρη σειρά ενεργειών με στόχο την περαιτέρω δυσφήμιση της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης θα διαβιβάσει στις επικεφαλής δυτικές πρεσβείες και στην KFOR, δηλαδή τη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (μία διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου) στην Πρίστινα όλες τις πρόσθετες πληροφορίες που λαμβάνει, για να επαληθευτούν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω η κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων με εθνοτικά κίνητρα κατά της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Κούρτι “δρα σαν εισαγγελέας και τελικός διαιτητής”

Χθες, όπως αναφέρει η Επισκοπή, “κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός Κούρτι αρχικά είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι κατηγορίες κατά της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας πρέπει να διερευνηθούν και ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα δώσει τον τελικό λόγο επ’ αυτού, και στη συνέχεια επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Twitter μετά από συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ”.

Συγκεκριμένα, στο Twitter ο κ. Κούρτι έγραψε ότι έχει στοιχείαότι χρησιμοποιούνται τα ασθενοφόρα από την Σερβία για τη λαθραία μεταφορά όπλων σε ορθόδοξες εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επισκοπής , η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) ανακοίνωσε στο δελτίο Τύπου της χθες το πρωί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτές τις σοβαρές κατηγορίες.  “Αυτή η κατάσταση δείχνει την πραγματικότητα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου ο πρωθυπουργός δρα σαν εισαγγελέας και τελικός διαιτητής”.

Οι κατηγορίες της Βρετανίδας βουλευτή Αλίσα Κέρνς αποτελούν προσβολή

Παράλληλα,  η Επισκοπή ανέφερε ότι αποτελούν προσβολή “οι κατηγορίες της Βρετανίδας βουλευτή Αλίσα Κέρνς στο κοινοβούλιο της χώρας της κατά της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας για την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων με λαθραίο τρόπο στα σύνορα από τη Σερβία σε ορθόδοξες εκκλησίες με ασθενοφόρα. Αυτές οι κατηγορίες δεν εκφράζουν τη θέση της κυβέρνησης στο Λονδίνο ούτε της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά, προφανώς βασίζονται στις πληροφορίες που έλαβε η κα. Κέρνς από τον κ. Κούρτι πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο“.

Η κα Κέρνς δυστυχώς έμεινε στις δηλώσεις της κατά της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χθεσινή της συνέντευξη, παρά την άρνηση της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου ότι επρόκειτο για αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Επιπλέον, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της επικίνδυνης χειραγώγησης στην οποία, υπενθυμίζουμε, έχει εκτεθεί εδώ και χρόνια η Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και αποτέλεσε την αφορμή για την επίθεση σε 150 ιερά  τα οποία καταστράφηκαν και βεβηλώθηκαν“, σύμφωνα με την ανακοίνωση. (Διαβάστε την αντίδραση της Επισκοπής στις δηλώσεις της κα Κερνς ΕΔΩ)

Σημειώνεται ότι με τον Βρετανό Πρέσβη στην Πρίστινα, Νίκολας Άμποτ, είχε συνάντηση χθες στη Μονή Γκρατσάνιτσα ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος με βασικό θέμα συζήτησης τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά την Σερβικής Εκκλησίας Βρετανίδα Βουλευτής για εμπλοκή της Εκκλησίας στη μεταφορά όπλων από την Σερβία προς το Κοσσυφοπέδιο. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ενθαρρύνεται η αστάθεια στην περιοχή

Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με τη διάδοση ψευδών πληροφοριών είναι, άλλωστε, μέρος της πολιτικής του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του κ. Κούρτι, που είναι γνωστό τουλάχιστον σε ένα μέρος του αμερόληπτου και αντικειμενικού κοινού. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν έχει καν την υποστήριξη πολλών μετριοπαθών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, γιατί μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να οδηγήσει στο ευρωπαϊκό μέλλον αυτού του τμήματος των Βαλκανίων, αλλά ενθαρρύνει περαιτέρω τις συγκρούσεις και την αστάθεια”, αναφέρεται.

Έκκληση για ειρήνη

“Και με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε ότι η Εκκλησία μας έχει ειρηνική, αλλά και αποφασιστική στάση και ότι επιθυμούμε μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή για όλους τους πολίτες αυτού του χώρου.  Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε την υποχρέωση να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας και καταστολής. Δυστυχώς, ταυτόχρονα, βλέπουμε επίσης ότι ο κ. Κούρτι επί χρόνια ήταν και παραμένει ο πιο σκληρός αντίπαλος της συνύπαρξης Σέρβων και Αλβανών και ανοιχτός εκπρόσωπος μιας εθνικά καθαρής Μεγάλης Αλβανίας“, τονίζεται.

Έχει σχηματιστεί ένα είδος παραστριωτικής και κατοχικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο

“Είναι παράλογο το ότι ο κ. Κούρτι και οι στενότεροι συνεργάτες του, που μέχρι χθες ευθύνονται για τις επιθέσεις κατά της EULEX και της αστυνομίας (διεθνούς και Κοσσυφοπεδίου), για τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στα κτίρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, ενώ σήμερα παρουσιάζονται ως οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές του νόμου, τον οποίο παραβιάζουν απερίσκεπτα από πολλές πλευρές.

Ο ρόλος μας στον σερβικό λαό και η διεθνής φήμη της Εκκλησίας μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να πραγματοποιήσει την πλήρη εθνοκάθαρση του σερβικού λαού από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτή τη φορά όχι με ανοιχτές επιθέσεις και βανδαλισμούς όπως στο πογκρόμ του 2004, στο οποίο σημαντικός αριθμός οπαδών του κ. Κούρτι και το «Δίκτυο για τη Δράση του Κοσσυφοπεδίου» (προκάτοχοι της σημερινής «Αυτοδιάθεσης»), αλλά κυρίως μέσω των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Τα τελευταία χρόνια, ο λαός μας αντιλαμβάνεται αυτούς τους σχηματισμούς ως ένα είδος παραστρατιωτικής και κατοχικής δύναμης που προκαλεί φόβο και όχι ως αστυνομική δύναμη που πρέπει να διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις”, υπογραμμίζεται.

Επαναλαμβάνεται το πογκρόμ του Μαρτίου του 2004

Σύμφωνα με στοιχεία της Επισκοπής, “μόνο τους τελευταίους μήνες, πάνω από 2.000 οικογένειες Σέρβων από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής, η οποία συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, με αυθαίρετες συλλήψεις χωρίς δικαστικές εντολές, με δημόσια στοχοποίηση επιφανών προσωπικοτήτων σε εθνική και πολιτική βάση, με την κράτηση ανθρώπων χωρίς σαφείς νομικούς λόγους, με μια επιθετική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, όπου προάγουν ανοιχτά το μίσος και τη βία. Με αυτή τη συμπεριφορά των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, οι εναπομείναντες Σέρβοι εκφοβίζονται περαιτέρω και εκδιώκονται περαιτέρω από αυτήν την περιοχή. Γι’ αυτό και δικαίως μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάληψη του πογκρόμ του Μαρτίου του 2004, μόνο με διαφορετικές μεθόδους, αλλά με τους ίδιους προφανώς στόχους”, αναφέρεται.

Να αντιταχθούμε στην αδικία ειρηνικά

“Ως Εκκλησία που στέκεται δίπλα στο λαό της επί αιώνες και που καταδίκασε εξίσου σκληρά την καταστολή των Αλβανών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρέχοντας ανιδιοτελώς προστασία σε όλους τους ευάλωτους κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχουμε το πλήρες ηθικό δικαίωμα να υψώσουμε τη φωνή μας εναντίον αυτής της αδικίας, η οποία πραγματοποιείται παρά την παρουσία διεθνών εκπροσώπων και δυνάμεων της KFOR. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε για άλλη μια φορά κάθε μορφή βίας και καλούμε τον σερβικό λαό να αντιταχθεί στην αδικία ειρηνικά, με αξιοπρέπεια και επιμονή”, τονίζεται.

Ο διάλογος απαιτεί εμπιστοσύνη

“Προειδοποιούμε ότι η επιθετική συμπεριφορά των σημερινών αρχών του Κοσσυφοπεδίου, που αγνοούν τα τελευταία πολιτικά και οικονομικά μέτρα της ΕΕ που εισήχθησαν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης στην Πρίστινα με το διεθνές σχέδιο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, οδηγεί άμεσα σε περαιτέρω επιδείνωση της ασφάλειας και της ευρύτερης περιφερειακής σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι εντελώς εξωπραγματικό να μιλάμε για κανονική συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος απαιτεί εμπιστοσύνη και σεβασμό για όσα έχουν συμφωνηθεί, και η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε απειλές, υπαγορεύσεις και εκβιασμούς, και ιδιαίτερα όχι στην ολοένα και πιο ισχυρή καταστολή του πληθυσμού”, επισημαίνεται.

“Γι’ αυτό, με την ευκαιρία, καλούμε τους διεθνείς εκπροσώπους και την αποστολή της KFOR να αποτρέψουν αυτό το νέο πογκρόμ, το οποίο γίνεται με την κατάχρηση των θεσμών που προορίζονται να λειτουργήσουν προς όφελος όλων των πολιτών, αντί να λειτουργούν ως εργαλείο μιας πολιτικής οργάνωσης, που προκαλεί τεράστιες ζημιές όχι μόνο στους Σέρβους και άλλους μη πλειοψηφικούς πληθυσμούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά και στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός της μετανάστευσης νέων Αλβανών που δεν βλέπουν μια προοπτική σε μια κοινωνία που οδηγεί σε απομόνωση, συγκρούσεις και εθνοτικό μίσος έχει πολλαπλασιαστεί”, υπογραμμίζεται

“Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει σταθερά αποφασισμένη να εργαστεί για την οικοδόμηση της ειρήνης και της συνεργασίας με όλους τους ανθρώπους, αλλά και αντιτίθεται κάθε ανομία, αδικία που διαπράττεται κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια σήμερα”,  καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ένταση ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία ανεβαίνει εδώ και μήνες. Η ειρηνευτική δύναμη του NATO υπέστη επίθεση στα τέλη Μαΐου με δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους 30 στρατιωτικούς της συμμαχίας, στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον διορισμό Αλβανών δημάρχων.

Από την 1 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου επειδή δεν έλαβε μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βορρά και είχε ενημερώσει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου για αυτά τα μέτρα από τις 28 Ιουνίου. Οι εργασίες στα όργανα εργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης έχουν προσωρινά ανασταλεί και το Κοσσυφοπέδιο δεν θα προσκληθεί σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ενώ οι διμερείς επισκέψεις θα ανασταλούν. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε εξήγησε ότι τα μέτρα που εισήχθησαν για το Κοσσυφοπέδιο είναι προσωρινά και αναστρέψιμα ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων στο έδαφος και τις αποφάσεις για αποκλιμάκωση που θα λάβει ο κ. Κούρτι.

Με πληροφορίες από mitropolija.com, Епархија рашко-призренска, СПЦ

Διαβάστε ακόμη:

Βούτσιτς: Το καθεστώς της Πρίστινα επιτίθεται στην εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία – Δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο

Βρετανός Πρέσβης και Επίσκοπος Ράσκας συναντήθηκαν στον απόηχο των ισχυρισμών Κέρνς που διαψεύστηκαν από την KFOR

Αντιδράσεις για τις κατηγορίες κατά της Σερβικής Εκκλησίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Διαδώστε: