Η Πρίστινα επέστρεψε τα 24 εκτάρια γης στη Μονή Ντέτσανι – Με ελληνική διαμεσολάβηση η δικαίωση μετά από 8 χρόνια διαπραγματεύσεων
Στην εφαρμογή της εδώ και 8 χρόνια απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψει 24 εκτάρια γης στην Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι προχώρησε το καθεστώς της Πρίστινα, όπως επιβεβαίωσε η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Σύμφωνα με την Επισκοπή, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Μονής στο Κεντρικό Κτηματολόγιο του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα έλαβε ένα κατάλληλο πιστοποιητικό κτηματογράφησης με όλη την περιουσία της Μονής Ντέτσανι, συμπεριλαμβανομένων των 24 εκταρίων που είχαν αναγνωριστεί στο μοναστήρι με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου το 2016.
Αυτή η απόφαση είχε αμφισβητηθεί αρκετές φορές από το καθεστώς Κοσσυφοπεδίου το οποίο δεν αναγνώριζε τα κτήματα της Μονής θεωρώντας ότι η γη της ανήκει στις αρχές. Μετά από 8 χρόνια ήρθε η ώρα της αναγνώρισης βάζοντας τέλος στις αγωνίες των μοναχών στον ιερό αυτό τόπο της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο.
“Με βάση το απόσπασμα από το κτηματολόγιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2016 έχει εφαρμοστεί και ότι η Μονή έχει αναγνωριστεί στο Κτηματολόγιο ως κύριος του ακινήτου που προηγουμένως αμφισβητήθηκε. Με αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η μακροπρόθεσμη νομική διαδικασία που διεξήχθη για τα περίπου 24 εκτάρια γης του μοναστηριού Βισόκι Ντέτσανι έχει επιτέλους επιλυθεί”, αναφέρει η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.
Ελληνική υπόθεση η δικαίωση
Η αίσια αυτή έκβαση είχε και ελληνικό χρώμα καθώς καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη στις επαφές με την Πρίστινα για το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Μονής, καθώς η ίδια είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως ανέφερε η ίδια σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ έθεσε ζήτημα για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν υλοποιούσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
“Το ερώτημα ήταν: “θα μπει το Κόσοβο στο συμβούλιο της Ευρώπης, ναι ή όχι;” Για να γίνει αυτό έπρεπε η κοινοβουλευτική συνέλευση να πάρει μια απόφαση. Αυτός που το εισηγείται στην κοινοβουλευτική συνέλευση είμαι εγώ. Εγώ διαπραγματεύτηκα με τους Κοσοβάρους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και διαπραγματεύτηκα μαζί τους γιατί οι Κοσοβάροι δεν εννοούσαν να εφαρμόσουν μια απόφαση δική τους, του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου, για το σερβικό μοναστήρι του Ντουκάνι (σ.σ. Μονή Ντέτσανι), 24 εκτάρια γης, τα οποία τα είχαν πάρει από το μοναστήρι. Έπρεπε, λοιπόν, αυτά να τα δώσουν πίσω στο μοναστήρι. Δεν θέλανε να το κάνουνε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Κοσόβου. Τελικώς το κάνανε προχθές και το κάνανε και τη δώσανε”, είπε για το θέμα.
Μετά και την τελική έκβαση της υπόθεσης η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης και η Μονή Βισόκι Ντέτσανι ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την εισηγήτρια Ντόρα Μπακογιάννη και όλους όσους συνέβαλαν στην επίλυση της μακροχρόνιας αυτής διαφοράς.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.