Πατριαρχείο Σερβίας
23 Σεπτεμβρίου, 2024

Η χειροτονία του Επισκόπου Διοκλείας Παϊσίου

Διαδώστε:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου 2024, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, η εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Διοκλείας κ. Παϊσίου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Τβερ και Κάσιν κ. Αμβροσίου (εκ του Πατριαρχείου Μόσχας), Λόβετς κ. Γαβριήλ (εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας), Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου (εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος), Τέτοβο και Γκόστιβαρ κ. Ιωσήφ (εκ της Αρχιεπσικοπής Αχρίδος), Μαυροβουνίου και Παραθαλασίας κ. Ιωαννικίου, των Επισκόπων Σιρμίου κ. Βασιλείου, Μπάτσκας κ. Ειρηναίου, Ζίτσης κ. Ιουστίνου, Βρανίων κ. Παχωμίου, Μπρανιτσέβου κ. Ιγνατίου, Μιλεσέβου κ. Αθανασίου, Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδοσίου, Νύσσης κ. Αρσενίου, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημητρίου, Ντελιάντροβτσι και Ίλιντεν κ. Ιωακείμ (εκ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος), Σλαυονίας κ. Ιωάννη, Μπίχατς και Πέτροβατς κ. Σεργίου, Όσιγεκ και Μπάρανιας κ. Χερουβείμ, Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθοδίου, Σάμπατς κ. Ιεροθέου, του εψηφισμένου Επισκόπου Μεγάλης Βρεταννίας κ. Ιρλανδίας κ. Νεκταρίου, Μόχακς κ. Δαμασκηνού, Χβόσνου κ. Αλεξίου, Νόβο Μπρντό κ. Ιλαρίωνος, Τόπλιτσα κ. Πέτρου, Ιενοπόλεως κ. Νίκωνος, Μοραβικίου κ. Τύχωνος και του Επισκόπου πρώην εν Καναδά κ. Γεωργίου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν πλειάδα Ηγουμένων Ιερών Μονών, ιερέων και διακόνων.

Εκτός από τους συγγενείς και φίλους του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου, παρέστησαν υπουργοί των Κυβερνήσεων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από Μητροπόλεις και Επισκοπές του Πατριαρχείου Σερβίας, εκπρόσωποι λοιπών θρησκευτικών κοινοτήτων και πλήθος πιστών.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας σύνδεση της Πεντηκοστής και του γεγονότος της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους με την τέλεση της εις Επίσκοπον χειροτονίας.

«Ας μη νομίζουμε ότι αυτό το θαυμαστό γεγονός, που συνέβη σε μια ιστορική στιγμή, έμεινε κάποτε πίσω στο παρελθόν. Είναι η διαρκής πραγματικότητα της Εκκλησίας του Θεού, την οποία γευτήκαμε και βιώσαμε ακόμη και σήμερα σε αυτή τη Θεία Λειτουργία. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Λειτουργία της Πεντηκοστής τελείται κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία. Η εις Επίσκοπον χειροτονία είναι πρωτίστως εκδήλωση του Αγίου Πνεύματος και αυτό που συνέβη κάποτε, όταν ο Κύριος οργάνωσε την Εκκλησία του, έχει αιώνια αξία και είναι αιώνια πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό το ζήσαμε με τη σημερινή Θεία Λειτουργία και με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος από το στόμα του Μακαριωτάτου, των Αρχιερέων και του πιστού λαού για τον νέο Επίσκοπο και γίναμε συμμέτοχοι σε αυτό το γεγονός της σωτηρίας μας», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε η ομιλία του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου πρoς τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία του υψηλού αξιώματος της Αρχιερωσύνης. Στη συνέχεια ακολούθησε η παράδοση της ποιμαντορικής ράβδου στο νέο Επίσκοπο με την ευχή να «είναι στήριγμα και ενίσχυση για τους υπάκουους και ας καθοδηγεί τους ανυπάκουους» και με τον κλήρο και τον λαό να αναφωνεί το «Άξιος».

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διοκλείας κ. Παΐσιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δέχεται «με φόβο και υπακοή» ενώπιον του Θεού το βάρος του ποιμαντικού έργου που του ανατέθηκε.

Σημειώνεται ότι ο νέος Επίσκοπος θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διοκλείας κ. Παΐσιος (κατά κόσμον Ντάρκο Τζέρκοβιτς) γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1992 στην κωμόπολη Ζάμπλιακ (Žabljak) του Μαυροβουνίου. Το 2012 αποφοίτησε από το Θεολογικό Σεμινάριο του Τσέτινιε και το 2017 από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στις 20 Νοεμβρίου 2017 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ντζουρτζέβι-Στουπόβι (Đurđevi Stupovi, κοντά στην πόλη Μπέρανε). Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 από τον Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο και Πρεσβύτερος στις 29 Δεκεμβρίου 2018. Από το 2017 μέχρι το 2019 πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως. Το 2021 εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τσέτινιε. Μιλάει ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά και γερμανικά.

Διαδώστε: