26/02/2022 26/02/2022 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Με επιστολή που απέστειλε εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίο του Πατριαρχείου Σερβίας στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γκάμπριελ Εσκομπάρ επαναεπιβεβαιώνει την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές...
26 Φεβρουαρίου, 2022 - 11:41
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2022 - 12:07

ΗΠΑ: Στήριξη των θρησκευτικών ελευθεριών στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
ΗΠΑ: Στήριξη των θρησκευτικών ελευθεριών στο Κοσσυφοπέδιο
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Με επιστολή που απέστειλε εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίο του Πατριαρχείου Σερβίας στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γκάμπριελ Εσκομπάρ επαναεπιβεβαιώνει την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Εσκομπάρ, η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι «είναι ζωτικής σημασίας για τους Σέρβους και αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού ιστού του Κοσσυφοπεδίου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Παράλληλα, στην επιστολή του τονίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι της διεθνούς κοινότητας προσδοκούν ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα εφαρμόσει τη νομικά δεσμευτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι. Επίσης, υπογραμμίζει την σημασία του διαλόγου ως μέσου για την επίλυση πολλών εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Να σημειωθεί ότι η επικοινωνία των δύο πλευρών έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης επιστολής που απέστειλε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με αφορμή τις διώξεις των αρχών της Πρίστινα εις βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι.

Ο Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής κ. Ειρηναίος έχει κάνει συνεχείς εκκλήσεις για την παρέμβαση των Αμερικανικών αρχών αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων και των βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών του κλήρου και των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Πρίστινα αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που εξεδόθη το 2016 και η οποία εγγυάται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι. Οι δημοτικές αρχές αρνούνται να παραχωρήσουν αμφισβητούμενη γη στο Σερβικό μοναστήρι το οποίο υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της Ε.Ε.

Το μοναστήρι Ντέτσανι του 14ου αιώνα εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από 24 εκτάρια γης.

Το 2016 το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η γη ανήκε στο μοναστήρι, το οποίο χρησιμοποιεί το οικόπεδο για καλλιέργεια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων