07/09/2020 07/09/2020 Μια ιστορική συμφωνία υπογράφτηκε την Παρασκευή στο Γραφείο του Λευκού Οίκου ανάμεσα στην ηγεσία της Σερβίας, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χότι, την οποία χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ντόναλτ Τραμπ ως “πραγματικά ιστορική δέσμευση”. Η συμφωνία για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών εκτός από...
07 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2020 - 18:04

Ιστορική συμφωνία για τους Ναούς στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Ιστορική συμφωνία για τους Ναούς στο Κοσσυφοπέδιο

Μια ιστορική συμφωνία υπογράφτηκε την Παρασκευή στο Γραφείο του Λευκού Οίκου ανάμεσα στην ηγεσία της Σερβίας, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου, τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χότι, την οποία χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ντόναλτ Τραμπ ως “πραγματικά ιστορική δέσμευση”. Η συμφωνία για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αναφέρεται στους λατρευτικούς χώρους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Πιο αναλυτικά, και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ελευθερία της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης της διαθρησκευτικής επικοινωνίας αλλά και την προστασία των θρησκευτικών χώρων και της εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου αν αναλογιστεί κανείς τις διώξεις που υφίσταντο οι πιστοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ενώ σημείωσε “Είναι σημαντικό να προωθηθεί η εφαρμογή διακαστικών αποφάσεων σχετικά με τις περιουσίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”. Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας είναι ικανοποιημένος γιατί η Αμερική εγγυάται την ιδιοκτησία των θρησκευτικών ναών και τη λειτουργία τους από Σέρβους ιερείς και πιστούς, όπως είναι η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, το Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στον Παντοκράτορα και την Ανάληψη του Κυρίου και ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου όπως και το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πέτς). 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να κατασκευάζουν έναν αυτοκινητόδρομο μέσα από την ιδιοκτησία της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου Σερβίας ενώ και ο Σέρβος Επίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου από το Πατριαρχείο Σερβίας, Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος είχε προβλήματα με την είσοδό του στην χώρα όπου είχε κρατηθεί στα σύνορα για αρκετή ώρα.

Επιπλέον στη συμφωνία, εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές, θα γίνει συνεργασία για την ταυτοποίηση αγνοουμένων και αποκατάσταση των εβραϊκών περιουσιών του Ολοκαυτώματος ενώ η Χεζμπολάχ θα αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

πηγή: orthochristian.com

Επιμέλεια Πρακτορείο Ορθοδοξία – Ρωμανός Αλβέρτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων