Κρίσιμες και καθοριστικές χαρακτηρίζονται οι μέρες που έρχονται για το Πατριαρχείο Σερβίας και την Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Ορθόδοξους πιστούς μετά τις δύο σημαντικές απώλειες που είχε το Πατριαρχείο εντός του 2020, την κοίμηση του Πατριάρχη κυρού Ειρηναίου και την κοίμηση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κυρού Αμφιλοχίου.
Του Ρωμανού Αλβέρτη
Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει για τους Σέρβους το μείζον ζήτημα. Με αφορμή την εορτή του Αγίου Σάββα του πρώτου Επισκόπου Σερβίας τιμήθηκε με το βραβείο “Ο Χάρτης του Αγίου Σάββα ο ακαδημαϊκός ποιητής κ. Μπέκοβιτς (Matija Bećković) ο οποίος κατά τη βράβευση τόνισε: ” Όπου μιλάμε, μιλάμε για το Κοσσυφοπέδιο, όπου και αν πηγαίνουμε η καρδιά μας είναι εκεί” ενώ στη συνέχεια, μιλώντας στο Σπούτνικ ανέφερε: “Εκεί γίναμε Χριστιανοί, στο Κοσσυφοπέδιο επιλέξαμε το βασίλειο του Ουρανού και την πίστη στην νίκη της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια των αιώνων”.
Για το Κοσσυφοπέδιο μίλησε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος σε συνέντευξή του σε σερβικά μέσα και σημείωσε: “Για εμάς το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι η Σερβική Ιερουσαλήμ. Εύχομαι στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, που απειλούνται όπως και τα Ιερά τους εδώ και χρόνια, να βρουν τη δύναμη να αντέξουν και να επιμείνουν στα μέρη που κατέχουν Ιερά και να προστατεύσουν τα Ιερά τους σε όλη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου”.
Το Κοσσυφοπέδιο στις 14 Φεβρουαρίου προχωράει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας που εκδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 και έκρινε παράνομη την εκλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του Αβντουλάχ Χότι – τον Ιούνιο του 2020. Η κυβέρνηση Χότι κρίθηκε μη νόμιμη διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης με αναστολή για ποινικό αδίκημα και σύμφωνα με την νομοθεσία δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά.
Τις εκλογές προκήρυξε η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε ότι «αναμένεται οι εκλογές να διεξαχθούν σε συνθήκες διαφάνειας, αξιοπιστίας χωρίς αποκλεισμούς και με βάση τα διεθνή πρότυπα».
Όμως τα προβλήματα του Πατριαρχείου Σερβίας δεν επικεντρώνονται μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κυρού Αμφιλοχίου στο Μαυροβούνιο λύθηκε το πρόβλημα του αντισυνταγματικού νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες που έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να οικειοποιηθεί την Εκκλησιαστική περιουσία όμως η λεγόμενη “Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου” παραμένει και δημιουργεί προβλήματα στους πιστούς.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων τονίζοντας “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι χαιρόμαστε που ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες τροποποιήθηκε και προσευχόμαστε για ειρήνη, ενότητα και αρμονία μεταξύ όλων των Χριστιανών. Για εμάς η μόνη Κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου Σερβίας, καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει στο Μαυροβούνιο και καμία άλλη δεν έχει Κανονική βάση. Επομένως δεν βλέπουμε την “Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου” ως Εκκλησία, Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι μόνο η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου είναι Κανονική Εκκλησία” υπερτονίζοντας ότι εύχεται και ο νέος Μητροπολίτης όταν εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας να συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα κληθεί η Ιερά Συνέλευση των Επισκόπων να εκλέξει στις 18 Φεβρουαρίου του 2021 το νέο Πατριάρχη Σερβίας ο οποίος θα πρέπει να διατηρήσει τις ισορροπίες του Πατριαρχείου Σερβίας και να υπερασπιστεί τους Ορθόδοξους πιστούς του Πατριαρχείου τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο Μαυροβούνιο.
Η εκλογή του Πατριάρχη θα γίνει σύμφωνα με την συνήθη διαδικασία, δηλαδή θα εκλεγούν τρεις με ψηφοφορία από την Ιεραρχίας, οι οποίοι και θα αποτελέσουν τον τριπρόσωπο. Εν συνεχεία τα ονόματα των τριών επισκόπων τοποθετούνται στο Ευαγγέλιο και ακολουθεί κλήρωση, που θα αναδείξει τον νέο Πατριάρχη.
Παρακολουθήστε την συνέντευξη στο Σπούτνικ του ακαδημαϊκού ποιητή κ. Μπέκοβιτς που βραβεύτηκε ως ο μεγαλύτερος εν ζωή Σέρβος ποιητής, ο οποίος με την ποίησή του σε αυτή τη δύσκολη και ταραγμένη εποχή παροτρύνει, ενθαρρύνει, προσανατολίζει και καθοδηγεί το λαό: