Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο Νίκσιτς την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 με αφορμή άλλη μια διάκριση της Αστυνομίας του Μαυροβουνίου απέναντι στην Εκκλησία. Συγκεκριμένα η απόρριψη της άδειας για μια δημόσια συγκέντρωση. Ο αρμόδιος για τη συγκέντρωση κ. Ράτκο Κριβοκάπιτς έστειλε αίτημα στην Αστυνομική Διοίκηση του Μαυροβουνίου από τις 9 Ιουνίου ενώ το αίτημα μεταβιβάστηκε και στη Γραμματεία Κοινοτικών Υποθέσεων και Μεταφορών του Δήμου Νίκσιτς.
“Λάβαμε τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα και θα λάβουμε την άδεια όμως η Γραμματεία Κοινοτικών Υποθέσεων και Μεταφορών δεν υπέγραψε την άδεια και έτσι στις 13 Ιουνίου αναβάλαμε την συγκέντρωση” δήλωσε ο κ. Κριβοκάπιτς. Ο νομικός σύμβουλος υποστήριξε ότι ως διοργανωτής της συγκέντρωσης αυτής η Εκκλησία είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πληρούσε όλες τις τυπικές και νομικές προυποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Μάλιστα στην αίτηση υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία που ορίζονται.
“Η επιπλέον έγκριση που ζήτησε η Αστυνομική Διεύθυνση από τη Γραμματεία Κοινοτικών Υποθέσεων και Μεταφορών δεν απαιτείται από τον νόμο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις, μάλιστα το σχετικό άρθρο του Συντάγματος του Μαυροβουνίου ορίζει ότι οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να διοργανώσει μια δημόσια συγκέντρωση χωρίς έγκριση αφού υπάρχει η ελευθερία του συνέρχεσθαι” τόνισε ο νομικός σύμβουλος.
Η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να μην επιτρέπει κάποιες συγκεντρώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά δεν απαιτείται η έγκρισή της για την διοργάνωση κάποιας. “Αυτό που επιβλήθηκε ως έγκριση από τη Γραμματεία Κοινοτικών Υποθέσεων και Μεταφορών είναι ένας επιπλέον τύπος περιορισμού αυτού του δικαιώματος, το οποίο εγγυάται το Σύνταγμα” υποστήριξε ο κ. Μιλάτοβιτς, ο νομικός σύμβουλος.
Βέβαια, η άδεια ζητήθηκε για την δημόσια έγκριση, αλλά δεν απαντήθηκε ποτέ ενώ η δημόσια συγκέντρωση εγκαταλείφθηκε αφού δεν θα υπήρχε η αστυνομική βοήθεια για τη διασφάλιση της διαδρομής που θα κινούνταν. Η αποκλειστική υποχρέωση των διοργανωτών είναι να υποβάλουν κατάλληλη και έγκαιρη αίτηση. Εάν η Διεύθυνση Αστυνομίας εκτιμήσει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημόσιας συγκέντρωσης, για τους λόγους που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο, η ελευθερία της δημόσιας συνάθροισης μπορεί να περιοριστεί προσωρινά. Στη συνέχεια, η αστυνομία υποχρεούται να λάβει γραπτή απόφαση, εντός 72 ωρών, πριν από την έναρξη της δημόσιας συγκέντρωσης “Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η απαγόρευση δημόσιας συγκέντρωσης θα ήταν παράνομη και, επιπλέον, αντισυνταγματική” επεσήμανε ο κ. Μιλάτοβιτς.
Ο π. Μοιοντρακ Τοντόροβιτς δήλωσε: “Είναι πολύ ενοχλητικό όταν το κράτος θέλει να καθορίσει τους κανόνες και το νόημα της Εκκλησίας, όσο και όταν η Εκκλησία διοικεί την πολιτική και υλική ζωή. Και τα δύο αυτά φτερά μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται, το ιδανικό είναι αυτά τα δύο φτερά να είναι σε μια αρμονία, και το χειρότερο είναι όταν το ένα φτερό θέλει να πιέσει την άλλη πτέρυγα και να επιβάλει τις αρχές του οι οποίες δεν μπορούν να επιβληθούν. Στη συνέχεια έρχεται το άσκοπο. Μου φαίνεται ότι σήμερα στο Μαυροβούνιο έχουμε μια κατάσταση όπου τουλάχιστον ένα μέρος του καθεστώτος δεν κατανοεί το νόημα και την ύπαρξη της Εκκλησίας .”
“Η εκκλησία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους που εκδίδει το κράτος, και το κράτος δεν πρέπει να αποκλείει την Εκκλησία και να επιβάλλει έναν ειδικό νόμο στην Εκκλησία. Εάν όλοι αποδείξουμε την περιουσία μας σύμφωνα με έναν νόμο, γιατί η Εκκλησία πρέπει να είναι σύμφωνα με έναν άλλο νόμο; Δεν είναι καλό που αυτός ο νόμος δημιουργεί τη βαθύτερη διάκριση της Εκκλησίας.”
“Οι διακρίσεις μπορούν πάντα να οδηγήσουν σε βαθιές διαιρέσεις. Είχαμε αυτή την ιδεολογική διάκριση όταν αυτός που δεν ήταν σε κάποια ιδεολογία κηρύχθηκε αυτόματα προδότης “, επεσήμανε ο ιερέας, λέγοντας ότι “η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη αν συνεχιστεί η άποψη ότι αυτός που σκέφτεται διαφορετικά αγαπά λιγότερο το Μαυροβούνιο, ότι είναι προδότης της χωράς, ο εχθρός”.
Ενώ κατέληξε δηλώνοντας: “Η εκκλησία επιδιώκει συμφιλίωση και ειρήνη. Το έργο του Θεού είναι να είμαστε όλοι αδελφοί και να αξίζουμε την αξιοπρέπεια ενώπιον του Θεού. Η απάντηση της Εκκλησίας στις διακρίσεις δεν ήταν να σπάσει την πόλη, να καταραστεί κάποιον, να κάνει κάτι ανόητο, αλλά ήταν ένα κάλεσμα στην απέναντι πλευρά και ένα κάλεσμα προσευχής για να διορθώσουμε αυτά τα πράγματα, ας μην δημιουργήσουμε μια μεγάλη διάσπαση. “
Ο Ράτκο Κριβοκάπιτς είναι της άποψης ότι η στάση του δημάρχου του Δήμου Νικίσι έναντι της Εκκλησίας και του Δήμου της Εκκλησίας είναι εξαιρετικά αδαής και ανοιχτά εχθρική.
“Είναι πολύ λυπηρό ότι στο Νικσιτς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο δήμαρχος του Νίκσιτς σχολίασε τον τρόπο εκτέλεσης της Θείας Κοινωνίας ενώ κάλεσε και την αστυνομία να διώξει του ιερείς οι οποίοι είναι κάτοικοι αυτής της πόλης και υπηρετούν το λαό. Ενώ κάθε χρόνο καλείται να σε εκδηλώσεις στις οποίες δεν ανταποκρίνεται ποτέ. Σε άλλους δήμους οι δημοτικοί ηγέτες εκκλησιάζονται τακτικά και συνεργάζονται με την Εκκλησία και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τις ανάγκες των πιστών όπως και όλοι οι πολίτες του Μαυροβουνίου” δήλωσε ο κ. Κριβοκάπιτς.
Δείτε το σχετικό βίντεο: