17/03/2023 17/03/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος είπε σήμερα ότι «η γαλλογερμανική πρόταση είναι απαράδεκτη, εάν οριστεί ως πλαίσιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, και αν σε αυτήν το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζεται σαν ανεξάρτητο κράτος». Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Με αφορμή τη σημερινή επέτειο για τα 19 χρόνια από το μαζικό...
17 Μαρτίου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2023 - 18:31

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Απαράδεκτο το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: Απαράδεκτο το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας- Κοσσυφοπεδίου

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος είπε σήμερα ότι «η γαλλογερμανική πρόταση είναι απαράδεκτη, εάν οριστεί ως πλαίσιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, και αν σε αυτήν το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζεται σαν ανεξάρτητο κράτος».

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο για τα 19 χρόνια από το μαζικό πογκρόμ κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2004 και διήρκεσε δύο ημέρες, ο Σεβασμιώτατος παραχώρησε συνέντευξη στο Radio-Svetigori, στην οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατη γαλλογερμανική πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο.

«Υπενθυμίζει ότι αυτή η συμφωνία έγινε από τις χώρες που ήταν τότε εγγυήτριες δυνάμεις της ειρήνης και της ασφάλειας για τον σερβικό λαό και τους ιερούς του τόπους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Στις 17 Μαρτίου 2004, Γερμανοί στρατιώτες, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης Kosovo Force ( KFOR) δεν αντέδρασαν όταν τρομοκράτες λεηλατούσαν και έκαιγαν ιερούς τόπους: εννέα εκκλησίες στο Πρίζρεν, συμπεριλαμβανομένου του Ιερού Ναού Παναγίας του Ljeviš, καθώς και την κατοικία του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης. Αυτή ήταν για εμάς η γερμανική προστασία. Οι Γάλλοι επέτρεψαν επίσης στους τρομοκράτες να λεηλατήσουν και να πυρπολήσουν το μοναστήρι του Ντέβιτς και να καταστρέψουν τον τάφο του Οσίου Ιωαννίκιου του Ντέβιτς», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να ξεχαστεί η διπροσωπία που έδειξαν τότε οι Γερμανοί και οι Γάλλοι».

«Υπάρχει ακόμη λιγότερη ασφάλεια για τον λαό μας και των ιερών τόπων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, στο γαλλογερμανικό σχέδιο», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Η γαλλογερμανική πρόταση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοσιότητα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο, για την οποία ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Συγκεκριμένα, η Συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής άρθρα:

Άρθρο 1

Τα συμβαλλόμενα μέρη (σ.σ. Σερβία-Κόσοβο) θα αναπτύξουν αμοιβαία κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση ίσων δικαιωμάτων.

Και τα δύο μέρη θα αναγνωρίζουν αμοιβαία, έγγραφα και κρατικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, διπλωμάτων, πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων και τελωνειακών σφραγίδων.

Άρθρο 2

Και οι δύο πλευρές θα καθοδηγούνται από τον σκοπό και τις αρχές που καθορίζονται στον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνες για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, το σεβασμό της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μη διακρίσεων.

Άρθρο 3

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα μέρη θα επιλύουν όλες τις διαφορές μεταξύ τους μόνο με ειρηνικά μέσα και θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας.

Άρθρο 4

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν με την προϋπόθεση ότι, κανένα από αυτά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το άλλο μέρος στη διεθνή σφαίρα ή να ενεργήσει για λογαριασμό του.

Η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε κανέναν διεθνή οργανισμό.

Άρθρο 5

Κανένα από τα δύο μέρη δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλους να μπλοκάρουν, την πρόοδο του άλλου μέρους στην πορεία του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα δύο μέρη θα σεβαστούν τις αξίες που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρθρο 6

Αν και η παρούσα συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων, αμφότερες οι πλευρές θα συνεχίσουν τη διαδικασία διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ με νέα δυναμική, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη συνολική ομαλοποίηση των σχέσεών τους.

Τα μέρη συμφωνούν ότι στο μέλλον θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της κυκλοφορίας και της συνδεσιμότητας, των σχέσεων στο δικαστικό σώμα και της επιβολής του νόμου. Στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, του πολιτισμού, της θρησκείας, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, των αγνοουμένων και εκτοπισμένων. Όπως επίσης και σε άλλους τομείς, μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων συμφωνιών.

Λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με πρόσθετες συμφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Άρθρο 7

Και οι δύο πλευρές συνηγορούν υπέρ της επίτευξης συγκεκριμένων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τους σχετικούς μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές εμπειρίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιοίκησης για τη σερβική κοινότητα στο Κόσοβο και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας λήψης οικονομικής βοήθειας από τη Σερβία και της δημιουργίας απευθείας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της σερβικής κοινότητας και της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Τα μέρη θα επικυρώσουν το επίσημο καθεστώς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο και θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Άρθρο 8

Τα μέρη θα ανταλλάξουν μόνιμες διπλωματικές αποστολές. Η έδρα τους θα βρίσκεται όπου και η έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των αποστολών θα εξεταστούν ξεχωριστά.

Άρθρο 9

Και οι δύο πλευρές λαμβάνουν υπόψη τη δέσμευση της ΕΕ και άλλων χορηγών να δημιουργήσουν ένα ειδικό πακέτο οικονομικής βοήθειας για κοινά έργα των δύο μερών για την οικονομική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα, την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και άλλους βασικούς τομείς.

Άρθρο 10

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα δημιουργήσουν μια κοινή επιτροπή, υπό την προεδρία της ΕΕ, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Και τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την υποχρέωση τους να εφαρμόσουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες.

Άρθρο 11

Και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμορφωθούν με τον οδικό χάρτη εφαρμογής που επισυνάπτεται στην παρούσα συμφωνία.

Σημειώνεται ότι αύριο 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση (ΕΕ-Σερβιας-Κοσόβου) στα Σκόπια, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζοζέπ Μπορέλ σ’ αυτήν την χώρα. Σε δηλώσεις του ο κ. Βούτστις δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, είναι η πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελών από το 2013, η οποία προβλέπει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο: «Δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι είναι έτοιμος να δεχτεί κάτι τέτοιο τώρα, θα δούμε για το μέλλον. Φοβάμαι ότι μπορεί να “κολλήσουμε” σε κάτι που θα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό».

Με πληροφορίες από mitropolija

Διαβάστε ακόμη

19 χρόνια από το πογκρόμ έναντι των Ορθοδόξων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Όσα προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη Σερβική Εκκλησία και η αφιερωμένη Σαρακοστή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Κοσσυφοπέδιο: Αποδοχή από Βούτσιτς και Κούρτι του ευρωπαϊκού σχεδίου – Η θρησκευτική “ελευθερία” και το καθεστώς των Ορθοδόξων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων