Μονή Ντέτσανι: Αλλαγή αμφίων στο σκήνωμα του Αγίου Στεφάνου
Η αλλαγή των ιερών αμφίων του άφθαρτου σκηνώματος του Αγίου Στέφανου Ούρος Γ΄ Ντετσάνσκι, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ντέτσανι, από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο έλαβε χώρα χθες, κατά την διάρκεια ανάγνωσης του Κανόνα στην ιερά Αγρυπνία που τελέστηκε επί τη εορτή της μνήμης του Αγίου. Η πράξη αυτή αποτελεί μία παράδοση της τοπικής Εκκλησίας.
Τα νέα ιερά άμφια κέντησαν μοναχές της μονής Ζούπα κοντά στο Νίκσιτς. Στην ιερά Αγρυπνία συμμετείχαν κληρικοί από διάφορα μέρη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ ο Πανιερώτατος τέλεσε τη μοναχική κουρά τεσσάρων νέων μοναχών.
Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Ράσκας κ. Θεοδόσιος αναφέρθηκε στην αξία του μοναχικού σχήματος και ευχήθηκε στον Καθηγούμενο και την αδελφότητα καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
Κτίτορας της Μονής Ντέτσανι
Κτίτορας της μονής ήταν ο Άγιος Στέφανος Ούρος Γ΄ του Ντέτσανι, γιος του Αγίου Βασιλέα Μιλούτιν και πατέρας του αυτοκράτορα Ντούσαν. Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του ως μεγαλομάρτυρα στις 11/24 Νοεμβρίου. Σε ηλικία μόλις 10 ετών είχε δοθεί όμηρος στον Τάταρο χαν Νόγκαϊ. Με την ψευδή κατηγορία ότι ήθελε να αρπάξει τον θρόνο του πατέρα του, τον τύφλωσαν και τον έστειλαν σε αιχμαλωσία στο μοναστήρι του Χριστού Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, λόγω του ότι ήταν ήπιος χαρακτήρας, εύσπλαχνος και πάντοτε προσευχόμενος, αγαπήθηκε όχι μόνο από τους μοναχούς, αλλά και τους ευγενείς και τον ίδιο τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄.
Aφού πέρασαν εφτά χρόνια, και με παρέμβαση Σέρβων και Ελλήνων επισκόπων, ο πατέρας του τον συγχώρεσε και του έδωσε την ευθύνη διοίκησης της περιοχής του Μπουντίμλγιε. Το 1332, μετά από το θάνατο του Αγίου Βασιλέα Μιλούτιν, στέφθηκε ως Ούρος Γ΄. Πριν από την στέψη, έβγαλε τον επίδεσμο που είχε στα μάτια του και ανήγγειλε ότι θεραπεύτηκε κατά θαυματουργικό τρόπο από τον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό. Στις τοιχογραφίες του ναού ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός κατέχει εξέχουσα θέση ως θεραπευτής του Στέφανου και πολιούχος άγιος. Στον Άγιο Νικόλαο είναι αφιερωμένο ένα από τα παρεκκλήσια του καθολικού. Επίσης, ο Γρηγόριος Τσάμπλακ, ηγούμενος της Μονής (1402-1409), που μεταγενέστερα χειροτονήθηκε και επίσκοπος του Κίεβ, αναφέρει ότι ο ίδιος ο κτίτορας έκτισε κοντά στο μονασ
Ο Στέφανος Ούρος Γ΄ κληρονόμησε από τον πατέρα του μεγάλο και πλούσιο κράτος, με χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία, με ανεπτυγμένη γεωργία και εμπόριο. Κυβερνούσε σοφά και θεάρεστα, έχοντας αγάπη για τον θεό και τον άνθρωπο. Ως Στέψη του Αγίου Στεφάνου του Ντέτσανι. τίμιος βασιλέας, ασχολούταν με έργα καλοσύνης, φιλανθρωπίας και έκτισε ή διακόσμησε πολλούς ναούς, τόσο στην πατρίδα του όσο και έξω από τα όριά της, όπως στα Ιεροσόλυμα και γενικά στους Αγίους Τόπους, στην Αλεξάνδρεια, το Σινά, τη Θεσσαλία, την Κωνσταντινούπολη και στο Άγιον Όρος, την περίφημη Μονή Χιλανδαρίου. Στην ακμή της οικοδομικής αυτής δραστηριότητας του, ο Στέφανος έχτισε το τη Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (Υψηλό Ντέτσανι) η οποία αργότερα θα έφερε και το όνομά του.
Γεμάτος ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για όλα τα αγαθά που του πρόσφερε, και ειδικά για την νίκη ενάντια στους Βούλγαρους στην μάχη της Βέλμπουζντ το 1330, ο βασιλέας Στέφανος Ούρος Γ΄ εξέδωσε την ίδια χρονιά τον πρώτο ιδρυτικό χρυσόβουλο της μονής Ντέτσανι, κατόπιν εγκρίσεως από τη Σύνοδο και με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου της Σερβίας. Στο χρυσόβουλο αναγράφονται τα κτήματα και άλλες δωρεές που δόθηκαν στο μοναστήρι.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.