Πατριαρχείο Σερβίας
21 Ιουνίου, 2020

Να επιστραφεί η περιουσία της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας

Διαδώστε:

Η επιτροπή για την υπεράσπιση των Ιερών της πόλης Πλιέβλια του Μαυροβουνίου ευχαριστεί τον Zoran Đondović από την Βιέννη για την ετοιμότητα που έδειξε. Ο κ. Đondović αγόρασε από τον Δήμο τον Μύλο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια τον δώρισε πίσω στην Ιερά Μονή. 

Η Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι: “Η χειρονομία ενός ανθρώπου γνωστού για τη φιλανθρωπία του προς την Εκκλησία και τους ανθρώπους της άγγιξαν τις καρδιές όλων των Ορθόδοξων πολιτών  της Πλιέβλια όταν διάβασαν αυτά τα υπέροχα νέα στα μέσα ενημέρωσης”.

Δυστυχώς, όπως είπαν, από την άλλη πλευρά, υπήρχε μια δήλωση από τον Πρόεδρο του Δήμου, Ιγκόρ Γκόλουμποβιτς, στην οποία αναφέρει επίμονα και απερίσκεπτα την επιθυμία του να πουλήσει τον μύλο που κλέφτηκε από τη Μονή της Αγίας Τριάδος.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπου το κράτος άρπαξε την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δύο ειδήσεις μας έφτασαν την ίδια ημέρα – δύο παραδείγματα ανθρώπινων ενεργειών. Το πρώτο παράδειγμα είναι η φιλανθρωπία, η καλοσύνη και η ανθρωπιά, την οποία μαρτυρεί ο Zoran Đondović με τον χαρακτήρα και το έργο του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το παράδειγμα της ανεντιμότητας, της υποκρισίας, της τεμπελιάς και της απληστία, που ενσωματώνεται στον απερχόμενο πρόεδρο του Δήμου Πλιέβλια Ιγκόρ Γκόλουμποβιτς. Δύο άντρες με ασυμβίβαστες διαφορές. Ο Zoran Đondović επέστρεψε το κλεμμένο μύλο στην Ιερά Μονή του, ενώ ο Ιγκόρ Γκολουμποβιτς το πήρε από τη Μονή, θέλοντας να κερδίσει οικονομικά οφέλη για το κόμμα του, πουλώντας τον νερόμυλο της μονής ” τονίζει η ανακοίνωση.

“Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πολιτικές συζητήσεις και αντιπαλότητες με τον Ιγκόρ Γκόλουμποβιτς , ούτε να ερμηνεύσουμε τις υποκριτικές του δηλώσεις, αλλά για χάρη του κοινού να επισημάνουμε τα ακόλουθα γεγονότα:

1. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μονή της Αγίας Τριάδας κατάφερε να διατηρήσει τους δύο μύλους της. Ο νερόμυλος βρισκόταν στην ίδια την πηγή της Αβύσσου και ο μύλος του μοναστηριού απέναντι από το σημερινό Μοτέλ “Vodice”.

2. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει συμφωνία αγοράς μεταξύ της Μονής της Αγίας Τριάδας, εκπροσωπούμενης από τον ιερέα Novica Janjić, για την πώληση του μοναστηριού στο Bezdan.

3. Η Μονή της Αγίας Τριάδας δεν πούλησε ποτέ το μύλο της, τον οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα, ούτε έχει λάβει ποτέ καμία αποζημίωση γι ‘αυτ’ον. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά έγγραφα, που φυλάσσονται από το Αρχείο Αγίας Τριάδας, σχετικά με τις προσπάθειες του Δήμου να αιχμαλωτίσει το μύλο του μοναστηριού. Έγγραφα για την αξιολόγηση του μοναστηριακού μύλου από τη δημοτική επιτροπή φυλάσσονται ακόμη και στην Αγία Τριάδα. Ο μύλος υπολογίστηκε σε 360.000 δηνάρια τη δεκαετία του 1970, οπότε ο ισχυρισμός του Ιγκόρ Γκόλουμποβιτς και του κόμματός του ότι ο επίμαχος πέτρινος μύλος πωλήθηκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική είναι παράλογος.

4. Το Αρχείο Αγίας Τριάδας διατηρεί επίσης δύο βασικά έγγραφα σχετικά με τη ρητή απαγόρευση της πώλησης και της αποξένωσης του μοναστηριακού μύλου (οι σημερινές πέτρινες μονές).

5. Η Ιερά Μονή έχει στείλει δύο επιστολές για την προστασία του μοναστηριού και του μύλου, την πρώτη στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου και την δεύτερη στο Πρόεδρο της SFRY και κατάφερε και τις δύο φορές να λάβει την προστασία και να διατηρήσει τους μύλους του μοναστηριού.

6. Κατά τη δεκαετία του ογδόντα ο μύλος αποτελούσε μέρος σύμβασης με εταιρεία που εκμεταλλευόταν τμήμα της μονής και η σύμβαση τερματίστηκε λίγα χρόνια αργότερα επειδή ο μύλος είχε παραμεληθεί από την εταιρεία.

7. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και ο Δήμος Πλιέβλια διαχειρίστηκαν αργότερα το πέτρινο μοναστήρι με τρόπο γνωστό μόνο σε αυτούς. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να αποδείξουν στο δικαστήριο με ποιον τρόπο απέκτησαν τον επίμαχο μύλο.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τον πέτρινο μύλο όσο νοιάζεται για την αλήθεια και  τη διακοπή της κατάσχεσης της ιδιοκτησίας του μοναστηριού. Στην επιστολή του προς τον Ιγκόρ Γκόλουμποβιτς , ο ίδιος ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος τόνισε ότι η Μονή θα έδινε στους ανθρώπους έναν νερόμυλο, αν το χρειάζονταν οι άνθρωποι, γιατί η Μονή δεν πήρε ποτέ από τους ανθρώπους της, αλλά πάντα βοηθούσε τους ανθρώπους της στους ταραχώδεις αιώνες της ιστορίας μας.

Όπως επεσήμαναν από την επιτροπή, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμφισβητούμενος μύλος στο είναι παλαιότερος από τη Μονή της Αγίας Τριάδας, επειδή οι πρώτοι ιδρυτές της Τριάδας έχτισαν για πρώτη φορά αυτόν τον μύλο και μερικές βοηθητικές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία συνθηκών για την κατασκευή της Μονής. Όλη η σημερινή πόλη Πλιέβλια, ακόμα και το τζαμί, υπάγεται στην ιδιοκτησία της Μονής της Αγίας Τριάδας, για την οποία υπάρχουν έγκυρα έγγραφα.

Οι Τούρκοι και οι ντόπιοι μουσουλμάνοι το ήξεραν καλά, οπότε ποτέ δεν προσπάθησαν να λεηλατήσουν, να κάψουν και να καταστρέψουν την Αγία Τριάδα, κάτι που δεν συνέβαινε με τα κοντινά μοναστήρια Ντόβολι, Μιλέσεβο, Αραντζέλοβα, Ντομπριλόβινα, Μπλίσκοβο, Σοκόλατς… Έτσι, ο μύλος της πέτρινης μονής στο Βόντιτσε, εκτός από ιδιοκτησία της Μονής της Αγίας Τριάδας, είναι ένα αντικείμενο εξαιρετικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας.

Καλούμε τον απερχόμενο πρόεδρο Ιγκόρ Γκόλουμποβιτς  να ακολουθήσει τα όμορφα παραδείγματα των Σέρβων προγόνων του από το Ograd, να επιστρέψει τις ιδιοκτησίες στο μοναστήρι, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που η ιστορία θα τον θυμάται ως πρόεδρο της Πλιέβλια σε λίγο καιρό, ότι με την εξουσία του κατάφερε να επιστρέψει στο μοναστήρι τον κλεμμένο μοναστηριακό μύλο.

Διαδώστε: