Πατριαρχείο Σερβίας
02 Μαρτίου, 2022

Ο Επίσκοπος Μπάτσκας για τον σωστό τρόπο νηστείας

Διαδώστε:

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Νόβι Σαντ ιερούργησε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, την Κυριακή της Θείας Λειτουργίας, 27 Φεβρουαρίου 2022. Στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “η δικαιοσύνη του Θεού πηγάζει από την αγάπη Του. Δεν είναι σαν την ανθρώπινη δικαιοσύνη όπου το μεγαλύτερο δικαίωμα και η μεγαλύτερη δικαιοσύνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αδικία”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στο κήρυγμα μετά την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής, ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος υπενθύμισε στους πιστούς ότι “η Εκκλησία μας είχε διδάξει τις προηγούμενες εβδομάδες ποια είναι η ουσία της νηστείας, δηλαδή ότι η σωματική νηστεία χωρίς το πνευματικό περιεχόμενο, την μετάνοια, την ταπείνωση, την αγάπη και τη συγχώρεση, δεν έχει νόημα ενώπιον του Θεού”.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος τόνισε: “Ο Χριστός, έχοντας γίνει Άνθρωπος, ταύτισε τον εαυτό Του με κάθε άνθρωπο και μας αποκαλεί αδερφούς Του, ακόμα και τους πιο μικρούς, τους ελαχίστους. Αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να είσαι ο μικρός αδελφός του Χριστού”.

“Η Εκκλησία μας διδάσκει ότι θα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι σε κάθε πλησίον, ειδικά σε αυτόν που υποφέρει, πρέπει να βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό που είναι μέσα του, και να προσπαθούμε να αγαπάμε τα πάντα με αληθινό τρόπο και όχι μόνο με λόγια, γιατί κανείς δεν είναι τόσο κακός ώστε να μην υπάρχει καθόλου καλό μέσα του. Αν μη τι άλλο, σε αυτό είναι η εικόνα του Θεού, από την οποία είμαστε όλοι πλασμένοι”, υπογράμμισε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

“Υπάρχει πάντα ο δρόμος της μετάνοιας. Ακόμα και την τελευταία στιγμή υπάρχει η δυνατότητα της μετάνοιας όσο είμαστε ζωντανοί. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός, αλλά αμέσως μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος δίκαιος άνθρωπος μέσω της ειλικρινούς μετάνοιας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η δικαιοσύνη του Θεού πηγάζει από την αγάπη Του. Δεν είναι σαν την ανθρώπινη δικαιοσύνη όπου το μεγαλύτερο δικαίωμα και η μεγαλύτερη δικαιοσύνη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αδικία ταυτόχρονα”, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

Διαδώστε: