Ο Επίσκοπος Σάμπατς κ. Јеротеја (Ιερόθεος) υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την πόλη του Αργοστολίου στην Επισκοπική κατοικία στο Σάμπατς, με την ευκαιρία του εορτασμού της σερβικής πόλης. Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθήνα, τη συνύπαρξή του με τον αδελφό λαό της Ελλάδας, και τόνισε τη μεγάλη ποιμαντική προσφορά του Αγίου Όρους και των ιερών της Ελλάδας.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Την αντιπροσωπεία του Αργοστολίου αποτελούσαν οι: Αντιδήμαρχος κ. Σπυρίδων Σαμούρης, Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς
, αρμόδιος αναπληρωτής αρμόδιος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Σταύρο Τραυλός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδόχου Επιμελητηρίου, κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, εκπρόσωπος τουρισμού κ. Διονύσιος Παπαδάτος και η οικονομική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών, που είναι διδάκτωρ για τις Σερβο-Κεφαλονίτιες σχέσεις, κα Κατερίνα Αρβανιτάκη.
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της πόλης Σάμπατς: ο δήμαρχος του Σάμπατς, Dr. Aleksandar Pajić, ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου κ. Rista Ristić και ο Nemanja Pajić, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο Σάμπατς.
Σε ένα ευχάριστο κλίμα έγιναν εγκάρδιες συζητήσεις για την ιστορία της αδελφοποίησης της περιοχής Σάμπατς και του Αργοστολίου, που ξεκίνησε με την υπογραφή της Χάρτας της Αδελφοποίησης το 1995, καθώς και για τη συνεργασία που έχει επιτευχθεί έως σήμερα με την Επισκοπή Σάμπατς.
Ακόμη συζητήθηκε η μακρόχρονη κοινή ιστορία των δύο αδελφών εθνών και υπογραμμίστηκε η σημασία της συνέχισης και της βελτίωσης της αμοιβαίας συνεργασίας προς όφελος των δύο αδελφοποιημένων πόλεων καθώς και των δύο αδελφών εθνών, Σέρβων και Ελλήνων.
Στο τέλος ανταλλάχθηκαν δώρα.
Συνάντηση στο Δημαρχείο
Ο Δήμαρχος Δρ. Aleksandar Pajić και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Nemanja Pajić φιλοξένησαν την ίδια ημέρα στο Δημαρχείο την ελληνική αντιπροσωπεία.
«Κατά τη διάρκεια των 28 χρόνων φιλίας μεταξύ της πόλης Σάμπατς και της ελληνικής πόλης Αργοστολίου, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες κοινωνικές και πολιτιστικές αντιπροσωπείες από τις δύο πόλεις. Οι δύο πόλεις μας συνεργάστηκαν σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, αλλά και της οικονομίας. Η ραχοκοκαλιά αυτής της φιλίας έχει ενισχυθεί από τον κ. Βίκτωρ Ρουχωτά, ο οποίος ερωτεύτηκε τους Σέρβους κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών του σπουδών στο Βελιγράδι και αφοσιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο δήμαρχος ο οποίος επεσήμανε ότι η δύναμη αυτής της φιλίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ένας δρόμος στο Αργοστόλι ονομάζεται “Šabačka” (Σαμπάτσκα), και αντίστοιχα υπάρχει οδός της πόλης του Αργοστολίου στην πόλη Σάμπατς.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη των σχέσεων με το Αργοστόλι προς όφελος των πολιτών.
Ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα, Βίκτωρ Ρουχωτάς, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία. «Σσήμερα είναι μαζί μας η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα, η οποία γράφει το διδακτορικό της με θέμα τη σχέση των δύο πόλεών μας και όλων των πόλεων στην Ελλάδα που είναι αδελφές πόλεις με τη Σερβία, εκτός από το ότι το Σάμπατς και το Αργοστόλι έχουν μεγάλο ιστορικό πλεονέκτημα», είπε ο κ. Ρουχωτάς.
Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία, ο δήμαρχος Αργοστολίου, Σπυρίδων Σαμούρης, επεσήμανε ότι η πόλη Σάμπατς μπορεί πάντα να υπολογίζει στη στήριξή τους, ειδικά όταν πρόκειται για ευρωπαϊκά έργα: «Πρώτα από όλα, θέλω να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του Σάμπατς για την ημέρα της πόλης. Το Σάμπατς θα μπορεί πάντα να βασίζεται στην υποστήριξή μας και στη βοήθειά μας όταν πρόκειται για ευρωπαϊκά έργα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την πόλη και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη φιλία μας».
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση στην Επισκοπική κατοικία:
Με πληροφορίες και φωτογρταφίες από Επισκοπή Σάμπατς και sabac.rs