O πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, σε συνέντευξή του για την Πρωτοχρονιά του 2021 μίλησε για τον θρησκευτικό νόμο και τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν, γεγονός που έδωσε τη λύση στις διαφορές στο Μαυροβούνιο και σημείωσε χαρακτηριστικά “ελπίζω ότι αυτή θα είναι η αρχή της συμφιλίωσης των πολιτών αυτής της χώρας. Οι άνθρωποι κέρδισαν για άλλη μια φορά. Η πολιτική διαφθορά απέτυχε”.
Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Αυγούστου οι οποίες έδωσαν τέλος σε ένα καθεστώς που κυβερνούσε τη χώρα για 30 και πλέον χρόνια ο κ. Κριβοκάπιτς είπε ότι “Η ελευθερία συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους για πρώτη φορά και είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου”.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου στάθηκε στην πρόσφατη Κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιολοχίου και δήλωσε ότι το έργο του Μητροπολίτη θα εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο μετά τον θάνατό του. “Ήταν ένα εξαιρετικό άτομο, κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό μετά τον Νιέγκος. Άφησε πολλά έργα, μερικά ορατά και πολλά αόρατα, όμως τα ορατά αντιπροσωπεύουν μια μαρτυρία που θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία. Όχι μόνο στα πολυάριθμα βιβλία του που δημοσίευσε, τις θεολογικές πραγματείες που είχε, αλλά και σε αυτές τις ορατές γήινες ανακαινισμένες εκκλησίες και μοναστήρια και τους δύο υπέροχους ναούς, στην Ποντγκόριτσα και το Μπαρ. Αυτή η προσωπική διάσταση του μακαριστού είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα που ένα άτομο δεν μπορεί να εκφράσει απλά με λόγια. Και ίσως αυτή η αγκαλιά μετά τη νίκη μου στις εκλογές να είναι η καλύτερη μαρτυρία της σχέσης μας”, κατέληξε ο πρωθυπουργός κ. Κριβοκάπιτς.
Σημειώνεται ότι ο Νιέγκος θεωρείται πολύ σημαντικό πρόσωπο για το Μαυροβούνιο. Πρόκειται για τον Πέτρο Β΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος (13 Νοεμβρίου 1813 – 31 Οκτωβρίου 1851) ο οποίος ήταν επίσκοπος και κυβερνήτης του Μαυροβουνίου, ποιητής και φιλόσοφος, του οποίου τα έργα θεωρούνται ευρέως μεταξύ των πιο σημαντικών κειμένων της Μαυροβούνιας και Σερβικής Γραμματείας. Γεννήθηκε στο Νιέγκος, κοντά στο Τσέτινγιε. Εκπαιδεύτηκε σε αρκετές μονές του Μαυροβουνίου και έγινε ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης της χώρας διαδεχόμενος τον θείο του Πέτρο Α΄. Αφού εξάλειψε την αντίθεση των οικείων του στη εξουσία του, επικεντρώθηκε στην ενοποίηση των φυλών του Μαυροβουνίου εγκαθιδρύοντας συγκεντρωτικό κράτος.
Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αγώνες εναντίον των Οθωμανών, από τις προσπάθειές του να επεκτείνει τα όρια του Μαυροβουνίου και από την άνευ όρων αναγνώρισή του από την Υψηλή Πύλη. Ήταν υποστηρικτής της ενοποίησης και απελευθέρωσης των Σέρβων, πρόθυμος να παραχωρήσει τα ηγεμονικά του δικαιώματα για την ένωση με τη Σερβία και την αναγνώρισή του ως θρησκευτικού ηγέτη των Σέρβων. Η ενοποίηση δεν έγινε στην περίοδο εξουσίας του, ωστόσο ο Πέτρος Β΄ έθεσε μερικά θεμέλια της μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας και εισήγαγε σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις στο Μαυροβούνιο.
Η σύγκριση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου με τον Νιέγκος δηλώνει την τεράστια παρακαταθήκε που άφησε ο μακαριστός Μητροπολίτης στο Μαυροβούνιο. Ήταν μια σημαντική απώλεια της χρονιάς που πέρασε τόσο για το Μαυροβούνιο και το Πατριαρχείο Σερβίας όσο και για την Ορθοδοξία γενικότερα. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη νίκη στις εκλογές του ο κ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς πήγε και προσκύνησε την Εκκλησία της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα όπου τον υποδέχτηκε και τον καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κυρός Αμφιλόχιος ενώ τον ευλόγησε και στη συνέχεια αγκαλιάστηκαν δίνοντας το μήνυμα της ενότητας για τον λαό του Μαυροβουνίου μετά τις διαμάχες που είχαν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία και την εκκλησιαστική περιουσία που προσπαθούσε να εφαρμόσει το προηγούμενο καθεστώς της χώρας.
Επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης