Πατριαρχείο Σερβίας
08 Ιουνίου, 2024

Ο Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος για τη δήλωση του Κύπρου Γεωργίου περί «αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου»

Διαδώστε:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος περί «αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου», μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

«Αυτή η δήλωση, εάν τα μέσα ενημέρωσης τη μετέδωσαν σωστά, είναι, τουλάχιστον, ακατάλληλη. Δεν είναι σύνηθες ο Προκαθήμενος μιας Εκκλησίας να παρεμβαίνει στην εσωτερική τάξη μιας άλλης αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Θα αποφύγω περαιτέρω σχόλια από σεβασμό προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, με την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας είχε πάντα καλές σχέσεις με εν Χριστώ αγάπη. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό στο μέλλον», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος στον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με διευκρινιστική δήλωση του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ξεκαθάρισε ότι για την Εκκλησία της Κύπρου «δεν τίθεται θέμα Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας».

Αφορμή για τη δήλωση στάθηκε η απάντηση του Μακαριωτάτου σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις με την Εκκλησία του Μαυροβουνίου, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, η απάντηση του «πιθανόν, να οδήγησε σε παρερμηνεία».

Διαδώστε: