Στον Επικήδειο λόγο του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου σημείωσε μεταξύ άλλων “Αν συγκρίνουμε τον χρόνο και τις συνθήκες στις οποίες δούλεψε ο Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός, Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος θα παρατηρήσουμε ότι και οι δύο αγωνίστηκαν γενναία και με ανιδιοτέλεια για την επιβίωση της Ορθοδόξου πίστεως” τονίζοντας την πνευματική ομοιότητα του Αγίου Πέτρου του Τσετίνιε με τον μακαριστό Μητροπολίτη.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι βρήκε ανθρώπους που είχαν αποσχιστεί από την πίστη ενώ υπήρχε πνευματική παραμέληση σε ολόκληρο το έθνος και ο μακαριστός αποκατέστησε ότι είχε παραμεληθεί και εγκαταλειφθεί. Ο Πατριάρχης είπε ότι αποκαθίστανται εκκλησίες, μοναστήρια, κληρικοί, μοναχοί και έτσι αποκαθίσταται και η πίστη στους ανθρώπους.
“Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το Μαυροβούνιο αναστήθηκε πνευματικά”, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο Μαυροβούνιο είχε τη δύναμη να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τους Αγίους του και να αυξήσει το πνεύμα και τη φήμη του ονόματός του. Εμπνευστής όλων ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε ότι υποστηρίχθηκε από κληρικούς και πιστούς του Μαυροβουνίου.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όνομά του θα είναι χαραγμένο με χρυσά γράμματα στη Σερβική ιστορία”, δήλωσε ο Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος και υπενθύμισε ότι τον Μητροπολίτη τον σεβόταν ολόκληρη η Ορθοδοξία αφού ήταν μεγάλος θεολόγος.
“Τα νέα του θανάτου του έφτασαν γρήγορα σε όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες, από τις οποίες λαμβάνουμε τα συλλυπητήριά τους”, λέει ο πατριάρχης ενώ επεσήμανε ότι έφυγε σε μία εποχή που η παρουσία του ήταν απαραίτητη και στην Εκκλησία και στους ανθρώπους αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο κενό.