Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Ιωαννίκιος έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Σάββα στην κωμόπολη Ζάμπλιακ, στο Βόρειο Μαυροβούνιο.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Τους αρχιερείς συνέδραμαν κληρικοί και μοναχοί πολλών Επισκοπών, με την προσευχητική συμμετοχή πιστών, εκπροσώπων της δημόσιας και πολιτικής ζωής από αρκετούς δήμους του Μαυροβουνίου.
«Μετά τη μεγάλη εορτή της καθόδου του Αγίου Πνεύματος στους αποστόλους και τους μαθητές του Κυρίου, και ο Κύριος ενίσχυσε τους Αγίους Αποστόλους με το Άγιο Πνεύμα, τους έντυσε με την άνωθεν δύναμη, τη σοφία, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αγάπη του Θεού και τους έδωσε την εντολή να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να συγκεντρώσουν την Εκκλησία του Θεού από όλα τα έθνη, έτσι ώστε όλοι, που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, έχουν διαφορετικά έθιμα και ομιλούν άλλες γλώσσες, να μπορούν να είναι ένα εν Χριστώ».
Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ολόκληρη η περιοχή Durmitor, που αποτελεί έναν ορεινό όγκο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μαυροβούνιο, είναι γεμάτη με ιερούς τόπους. Όμως ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα θα αποτελεί την κορωνίδα όλων των ναών, καθώς ο συγκεκριμένος Άγιος συνδέεται με πολλές ιστορίες, μαρτυρίες, παραδόσεις και λαϊκά τραγούδια. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Αν και κάηκαν τα λείψανα, ο λαός μας ενώθηκε μαζί του. Μπήκε στην ψυχή του σερβικού λαού, ειδικά εδώ στο Durmitor, όπου η πίστη φυλάχτηκε με κόστος τη ζωή των προγόνων φυλάχθηκε και διατηρήθηκε».
Επίσης ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου τόνισε ότι αυτός ο ναός, με το θέλημα του Θεού, θα ενώσει όλους τους κατοίκους του Durmitor, τόσο εκείνους που ζουν στην πατρίδα όσο και εκείνους που έχουν ξενιτευτεί αλλά φέρουν την πατρίδα στις καρδιές τους: «Όλοι χάρηκαν με αυτά τα καλά και λαμπρά νέα για την ανέγερση του ναού στο Ζάμπλιακ, ο οποίος θα μας ενώσει. Έτσι να είμαστε ενωμένοι, αταλάντευτοι και ανίκητοι στην πίστη μας».
Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την ανέγερση θα συνεισφέρουν με τους κόπους τους, τον οβολό τους και την καλή τους θέληση, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι μόνο έτσι μπορεί να κτιστεί ένας Καθεδρικός Ναός:
«Να ενισχύσουμε την πίστη μας μέσω αυτής της κατασκευής, και μετά τα εγκαίνια να συγκεντρωθούμε στον Ναό για προσευχή, να συμμετάσχουμε στη Θεία Λειτουργία, να βαφτίζουμε παιδιά, να παντρεύουμε νεόνυμφους, και έτσι να ξεχύνεται κάθε ευλογία του Θεού τόσο σε αυτήν την πόλη όσο και σε όλους όσοι προσέρχονται στον ιερό αυτό ναό».
Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2021, οι σύμβουλοι της Δημοτικής Συνέλευσης του Ζάμπλιακ αποφάσισαν ομόφωνα να παραχωρήσουν ένα αστικό οικόπεδο 600 τετραγωνικών μέτρων στην Επαρχία Budamiljansko-Nikšić.
«Από όσο ξέρω όλα έχουν τελειώσει όμορφα και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για αυτή την κατασκευή και το πιο σημαντικό είναι η επικράτηση αρμονίας και η καλή μας θέληση να ενωθούμε μέσα από την κατασκευή του Ναού. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο Ναός θα αλλάξει τη ζωή αυτής της πόλης προς το καλύτερο και ότι θα εμφυσήσει νέα δύναμη και χαρά, αρμονία και αισιοδοξία σε όλους τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Γιατί όταν συγκεντρωνόμαστε στον Ναό για προσευχή, ξεχύνεται χαρά και δύναμη σε όλους τους Χριστιανούς».
Ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε ότι η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου θα καταβάλει τα μέγιστα για την ανέγερση του Ναού και ότι θα βοηθήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή.
Λίγα λόγια για την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα
Όταν οι Σέρβοι της περιοχής Βανάτο εξεγέρθηκαν κατά των Οθωμανών το 1594, χρησιμοποιώντας τη μορφή του Αγίου Σάββα στις πολεμικές σημαίες τους, οι Οθωμανοί ανταπάντησαν με την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα στο οροπέδιο Βράτσαρ στο Βελιγράδι. Ο μέγας βεζίρη Σινάν Πασά, διοικητής του Οθωμανικού στρατού, διέταξε να μεταφερθούν τα λείψανα από τη Μιλέσεβα στο Βελιγράδι, όπου τα έριξε στην πυρά στις 27 Απριλίου. Οι Οθωμανοί επεδίωκαν να πυρπολήσουν, συμβολικά και πραγματικά, τη σερβική αποφασιστικότητα για ελευθερία, που γινόταν ολοένα και πιο αισθητή. Το γεγονός της καύσης, ωστόσο, πυροδότησε μια αύξηση της δράσης των επαναστατών, έως την καταστολή της εξέγερσης το 1595.
Η εκκλησία του Αγίου Σάββα χτίστηκε κοντά στον τόπο όπου κάηκαν τα λείψανά του. Η κατασκευή της ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 και ολοκληρώθηκε το 2004. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο.
Με πληροφορίες από mitropolija (Βέσνα Ντέβιτς, – Φωτογραφίες: Željko Drašković)