Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος στο χθεσινό κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου, στο ορθόδοξο μοναστηριακό συγκρότημα Donji Brčeli στην περιοχή Crmnica που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Μαυροβούνιο.
Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε έκκληση να συμβάλλουν όλοι στην ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Θείας Λειτουργίας συγκεντρώθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακαίνιση μοναστηριακού συγκροτηματος.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Συνολικά 14 πυροσβέστες από το Μπαρ με τρία οχήματα κατέφθασαν στο σημείο. Η αιτία της πυρκαγιάς είναι προς το παρόν άγνωστη.
Στην αρχή του κηρύγματος του μίλησε για τον βίο της Αγίας Βαρβάρας, την οποία η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά με το παλαιό εορτολόγιο, 4/17 Δεκεμβρίου: «Η σημερινή εορτή τιμάται ιδιαίτερα από τον λαό μας. Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα είναι σεβαστή σε όλη την Ορθόδοξη οικουμένη».
Καθώς στην Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα απεικονίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήριο στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στον αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την θεία κοινωνία, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Όσοι εμπιστεύονται τον εαυτό τους στην προστασία της Αγίας Βαρβάρας, εκείνη δεν θα τους αφήσει, ιδιαίτερα την ώρα του θανάτου, δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς εξομολόγηση και κοινωνία».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, τον οποίο η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά με το παλαιό εορτολόγιο, 4/17 Δεκεμβρίου, είπε: «Σε εμάς τους Σέρβους είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής του είναι συνδεδεμένο με την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Συκοφαντήθηκε και του έκοψαν το δεξί χέρι. Εκείνος προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και έβαλε το κομμένο χέρι του στο κομμένο σημείο. Με τις προσευχές στην Υπεραγία Θεοτόκο θεραπεύτηκε το χέρι του, και από ευγνωμοσύνη προσάρτησε ένα αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της Εικόνας της Παναγίας και γι’ αυτό εικόνα ονομάστηκε Τριχερούσα».
Σημειώνεται ότι η Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας θεωρείται ως η Ηγουμένη – Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και Προστάτης του Σέρβικου Ορθόδοξου λαού.
Φωτογραφίες από την πυρκαγιά eparhija.me
Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία mitropolija