Πατριαρχείο Σερβίας
12 Νοεμβρίου, 2022

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου για το νόημα της ζωής

Διαδώστε:

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος απηύθυνε χαιρετισμό σε διήμερη εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον μεγαλύτερο Σέρβο ποιητή, τον Πέτρο Β΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος, ο οποίος διατέλεσε Επίσκοπος του Μαυροβουνίου. Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της ζωής.

Μετά την τέλεση του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Τσέτιε Μαυροβουνίου, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι είναι τιμή του να παρευρίσκεται στα εγκαίνια της δωδέκατης συνεχόμενης «Ημέρας των Αγίων», που ξεκίνησε από την Ιερά Μονή, και θα συνεχιστεί για πρώτη φορά φέτος στο Νίκσιτς υπό την αιγίδα του ομώνυμου Δήμου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του ποιητή Πέτρο Β΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος, Επίσκοπο και κυβερνήτη (άτυπα πρίγκιπας) του Μαυροβουνίου, ποιητή και φιλοσόφου, του οποίου τα έργα θεωρούνται ευρέως γνωστά στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, ο ποιητής στα έργα του περιγράφει την πάλη μεταξύ φωτός και σκότους, την πτώση του Αδάμ, την επίγεια αιχμαλωσία του ανθρώπου, και για έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις.

Ο Νιέγκος είναι «εκείνη η αγία φιγούρα που γνώρισε τις αντιφάσεις του αυτού του κόσμου, εξέτασε αυτόν τον άσχημο κόσμο. Αναφερόμενος στον χριστιανικό αγώνα, είπε ότι ο πόνος είναι ευεργέτης σε αυτόν τον αγώνα για δικαιοσύνη, για αλήθεια, για την εύρεση του νοήματος της ζωής, και ότι αυτός ο αγώνας περνώντας από πολλές δοκιμασίες, φέρνει μια μεγάλη εμπειρία που σκληραίνει τις ψυχές από τους πειρασμούς», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο ποιητής μιλάει στα έργα του για τον ιστορικό αγώνα του ανθρώπου για πίστη, τιμή, για έναν αγώνα στο πλαίσιο της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους, γιατί όσοι βρίσκονται στο δρόμο του Χριστού, στο δρόμο του σταυρού, είναι επίσης στον δρόμο της ανάστασης, η οποία δεν επέρχεται χωρίς τον θάνατο.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, είναι ότι ο ποιητής ανακάλυψε το νόημα του επίγειου, ιστορικού αγώνα, το νόημα της ζωής εδώ στη γη. Χωρίς αυτόν τον αγώνα, το νόημα της ζωής δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον ποιητή, όπως συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ένας μοναχός, ένας ησυχαστής, δεν είναι αυτός που έχει κρυφτεί από αυτόν τον κόσμο, παρόλο που προσεύχεται συνεχώς στον Θεό. Ο μοναχός είναι πιο ικανός από άλλους να διδάσκει τους ανθρώπους πώς να ζουν, πώς να πολεμούν, γιατί έχει την εμπειρία του να πολεμά γνωρίζοντας την ασχήμια του κόσμου. Ο αγώνας είναι κάτι που ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση, καθώς ο άνθρωπος εισερχόμενος στη χριστιανική εμπειρία, ανακαλύπτοντας τις αντιφάσεις αυτής της ζωής, αλλά και ξεπερνώντας τες, βρίσκει τον δρόμο προς τη σωτηρία.

Τόνισε, ακόμη, ότι αυτός ο αγώνας είναι και αγώνας για ελευθερία, πάνω απ’ όλα για προσωπική ελευθερία, ένας αγώνας για να ελευθερωθεί ο άνθρωπος από την αμαρτία, το σκοτάδι. Είναι ένας αγώνας κατά τη διάρκεια του οποίου επιλύονται ιστορικά διλήμματα και ιστορικές αντιφάσεις.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε μέσα από αυτήν την εκδήλωση να ακούσουμε τους στοχαστές, τους ποιητές, τους σοφούς και τους καθηγητές για να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο του Νιέγκος.

«Αυτός που ξεπέρασε την εποχή του, που άγγιξε τη θεία αιωνιότητα, έγινε διαχρονικός, γιατί δεν έμεινε κάπου στην ιστορία, στο παρελθόν για να ξεχαστεί. Αυτός, έχοντας αγγίξει την αιωνιότητα του Θεού, είναι μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε. Φωτίζει τον δρόμο του αγώνα και μας εισάγει στο νόημα της ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο έργο του ποιητή.

«Συγχαίρω τους διοργανωτές, και τους εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους και ας συνεχίσουν όπως εργάζονταν μέχρι τώρα για το γενικό όφελος. Ο Θεός να σας έχει καλά», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

  

Με πληροφορίες από mitropolija (Βέσνα Ντέβιτς)

Φωτογραφίες: Nikola Joksimović

Διαδώστε: