Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κια Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Κλήμεντος Αχρίδας στη γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αμφιλόχιου στην περιοχή Bara Radovića στο Ντόνιο Μόρατσι. «Η αγία μας πίστη μας ενθάρρυνε και μας στήριξε. Διαρκώς πολεμούσαμε για την Ελευθερία μας. Φυσικά, ποτέ δεν υπάρχει αρκετή Ελευθερία, ούτε καν σήμερα», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του.
Μιλώντας για τον Άγιο Παντελεήμονα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος «θεράπευσε περισσότερο με τη δύναμη της πιστης του στον Θεό, παρά με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, γιατί ο Κύριος δίνει την τέλεια θεραπεία, ενώ οι επίγειοι γιατροί θεραπεύουν μόνο εν μέρει. Και ο Άγιος Παντελεήμων, στηριζόμενος στον Κύριο Ιησού Χριστό, επικαλούμενος το άγιο όνομά Του, έκανε θαύματα, και ομολόγησε την αγία Ορθόδοξη πίστη».
Όπως είπε, την εποχή της ειδωλολατρίας πολλοί μεταστράφηκαν και πίστεψαν στον Χριστό, κοιτάζοντας τη ζωή και ιδιαίτερα τα θαύματα του Αγίου Παντελεήμονα.
Επίσης,στο κήρυγμά του ανέφερ ότι σήμερα είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τους Αγίους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο και τους αγίους μαθητές τους, μεταξύ των οποίων είναι ο Άγιος Κλήμης και ο Όσιος Ναούμ της Αχρίδας. «Η πίστη μας άρχισε να διαδίδεται στους Σλάβους μαζί με τον σλαβικό εγγραμματισμό και τον πολιτισμό, και αυτό δείχνει ότι η αγία Ορθόδοξη πίστη δίνει ποιότητα σε όλη μας τη ζωή», είπε.
«Ο εγγραμματισμός, η πνευματικότητα και ο πολιτισμός του Κύριλλου-Μεθοδίου και του Κλήμεντος-Ναούμ είναι κοινά σε όλους τους σλαβικούς λαούς, Σέρβους και Βούλγαρους και Ρώσους, αλλά δυστυχώς, ο σεβασμός και η μνήμη αυτών των αγίων είναι ισχυρότερη μεταξύ Ρώσων και Βουλγάρων παρά μεταξύ Σέρβων. Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Αμφιλόχιος, ως άνθρωπος με ευρεία κουλτούρα, μόρφωση, βαθιά πνευματικότητα και γνώση, το ήξερε αυτό και το ανέφερε συχνά, και εκτός από τον Άγιο Παντελεήμονα, αφιέρωσε και αυτή την εκκλησία στον Άγιο Κλήμεντα της Αχρίδας», επεσήμανε.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «είμαστε λαός με βαθιές ρίζες, πλούσια ιστορία, πνευματικότητα και πολιτισμό», και επεσήμανε ότι «βάση όλων αυτών είναι η αγία Ορθόδοξη πίστη, η οποία ιδιαίτερα άρχισε να προοδεύει στην οικογένειά μας από τον Άγιο Σάββα και μετά. Η Ορθόδοξη πίστη δεν διακόπηκε ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, καθώς ακόμη και σε περιόδους σκλαβιάς, ο σερβικός λαός δημιουργούσε και προόδευσε πολιτιστικά και πνευματικά, και αναστήλωσε και αγιογράφησε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια».
«Η αγία μας πίστη μας ενθάρρυνε και μας στήριξε. Διαρκώς πολεμούσαμε για την Ελευθερία μας. Φυσικά, ποτέ δεν υπάρχει αρκετή Ελευθερία, ούτε καν σήμερα. Βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα τα έθνη υποδουλώνουν το ένα το άλλο, και αυτό συμβαίνει και εδώ, αλλά πρέπει να αντέξουμε. Έχουμε την εμπειρία, την ιστορία μας και μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτήν. Ωστόσο, σχεδόν δίνεται η δέουσα προσοχή σε αυτ΄΄α που αποκομμήσαμε από το παρελθόν στα σχολεία μας. Από αυτή την άποψη, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι ιερείς και οι γονείς έχουν τη μεγαλύτερη υποχρέωση να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να μεταδώσουν αυτή τη γνώση και την εμπειρία στις νεότερες γενιές», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.
Πηγή: mitropolija.com (Βέσνα Ντέβιτς) -Φωτογραφίες: Željko Drašković