Πατριαρχείο Σερβίας
12 Αυγούστου, 2023

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στην γυναικεία Ιερά Μονή Ντούλιεβο στο Πάστροβιτς

Διαδώστε:

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος ιερούργησε σήμερα, ανήμερα της εορτής της Οσίας Αγγελίνας Αριανίτη Μπράνκοβιτς, Αγίας της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο γυναικείο μοναστήρι Duljevo (Ντούλιεβο) στο Πάστροβιτς του Μαυροβουνίου.

Μετά την παρακλητική δέηση απεστάλησαν εορταστικά δώρα με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής της Ηγουμένης Αγγελίνας και της Μοναχής Αγγελίνας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην ηγουμένη Αγγελίνα η οποία άγει τα ονομαστήριά της, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο της Οσίας: «Η Οσία Αγγελίνα μεγάλωσε δύο γιους. Ο ένας γιος της, ο Γεώργιος, έγινε αρχιεπίσκοπος και μητροπολίτης Βελιγραδίου, και ήταν σπουδαία και αξιόλογη προσωπικότητα. Αυτός και η μητέρα του έχτισαν εκκλησίες καθώς και το περίφημο και μεγάλο μοναστήρι του Krušedol, όπου η Οσία Αντζελίνα αργότερα έγινε μοναχή».

«Στη ζωή της η Οσία, πέρα ​​από όλα τα μεγάλα βάσανα, έζησε για να θάψει τον άντρα της και τον δεύτερο γιο της, τον δεσπότη Ιωάννη, ο οποίος επίσης είναι άγιος (της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας). Όμως εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Τελικά επέλεξε τη μοναστική ζωή, όταν είχε εκπληρώσει όλες τις επίγειες υποχρεώσεις της. Αφιέρωσε όλο της το είναι, την καρδιά της, την ψυχή της στον Θεό. Έτσι έδειξε ότι είναι πραγματική και αληθινή μητέρα», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

 

   

Με πληροφορίες από mitropolija (Радосав Рајо Војиновић,Фото: Никола Јоксимовић), http://ikee.lib.auth.gr/record/127026/files/GRI-2011-7069.pdf

Διαδώστε: