Πατριαρχείο Σερβίας
23 Ιουλίου, 2023

Ο Πατριάρχης Σερβίας για τη σημασία της πίστης, της εμπιστοσύνης και της αγάπης

Διαδώστε:

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ιερούργησε σήμερα, Κυριακή Ζ’ Ματθαίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της πίστης, της εμπιστοσύνης και της αγάπης μεταξύ ανθρώπων και μεταξύ ανθρώπου και Θεού.

«Ο λόγος του Θεού προορίζεται για κάθε άνθρωπο», είπε στην αρχή του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος και συνέχισε λέγοντας: «Προϋπόθεση για την κατανόηση κάθε λόγου του Χριστού είναι ο άνθρωπος να έχει ανοιχτά τα εξωτερικά και τα εσωτερικά μάτια και αυτιά του».

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση κάθε λόγου του Θεού είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη. Καμία απόδειξη και κανένα επιχείρημα δεν βοηθάει αν δεν εμπιστευόμαστε αυτόν που μας μιλάει. Το ίδιο συμβαίνει στον συνηθισμένο ανθρώπινο κόσμο μας και το ίδιο είναι πάνω απ’ όλα στη σχέση μας με τον Θεό. Φυσικά, όταν μετέχουμε στην Εκκλησία, έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας τα λόγια “Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τη απιστία!”. Συχνά οι άνθρωποι είμαστε αδύναμοι, σκοντάφτουμε και πέφτουμε. Ωστόσο, και στην πτώση και στην παραπάτημα, κουβαλώντας την πίστη μας, κρατώντας τον Χριστό μέσα μας, βγαίνουμε απο το σκοτάδι», επεσήμανε.

«Για να γίνει η σωτηρία ένα προσωπικό επίτευγμα, για να γίνει πραγματικότητα για τον καθένα μας προσωπικά, χρειάζεται ελευθερία, αγάπη και πίστη στο Θεό», όπως υπογράμμισε.

Με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριαής Ζ’ Ματθαίου, σύμφωνα με την οποία δύο τυφλοί και ένας κωφάλαλος δαιμονισμένος θεραπεύτηκαν, ο Μακαριώτατος είπε: «Και γι’ αυτό όταν οι άρρωστοι απευθύνονται στον Κύριο για βοήθεια, Εκείνος ρωτά: “Πιστεύεις ότι μπορώ να το κάνω;”. Υπάρχει ήδη μια κατευθυντήρια γραμμή σε αυτή την ερώτηση, υπάρχει μία μια οδηγία. Τη στιγμή που οι άρρωστοι ομολογούν γίνεται ένα θαύμα. Επομένως, το θαύμα είναι πάντα συνέπεια της πίστεως ή καλύτερα της συνεργασίας της χάρης, της αγάπης και της ελευθερίας του Θεού με την αγάπη, την ελευθερία και την πίστη μας».

«Συχνά αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στην Εκκλησία, που δεν πιστεύουν ή ακόμα που αναζητούν ένα θαύμα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, το οποίο ισχύει και στις μεταξύ μας ανθρώπινες σχέσεις. Μόνο όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, πίστη μεταξύ δύο, τριών ή περισσότερων ανθρώπων, υπάρχουν αποτελέσματα», ανέφερε.

«Αυτό το θαύμα είναι στην πραγματικότητα θεραπεία, και το κήρυγμα και τα θαύματα και ολόκληρο το Ευαγγέλιο έχουν ως στόχο τη σωτηρία του ανθρώπου», τόνισε.

«Στην Καινή Διαθήκη, η λέξη “θεραπεία” χρησιμοποιείται για τη σωτηρία, δηλαδή σημαίνει το να είσαι ολόκληρος. Επομένως, ο Κύριος, κάνοντας θαύματα και θεραπεύοντάς μας από εξωτερικά σωματικά ελαττώματα, παθήσεις και ασθένειες, δεν αποσκοπά στην εκδήλωση της δύναμής Του, αλλά στοχεύει τη σωτηρία μας, τη θεραπεία της εσωτερικής μας ύπαρξης και την εδραίωση της αρμονίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, του σωματικού και του πνευματικού. Γι’ αυτό ο Κύριος στην ερώτηση “Πιστεύεις ότι μπορώ να το κάνω αυτό;”, στην πραγματικότητα ρωτάει αν πιτεύουμε ότι μπορεί να ανοίξει τη σωματική μας όραση. Στοχεύει, λοιπόν, στην εσωτερική θεραπεία. Μόνο όταν βλέπουμε πνευματικά, όταν συλλογιζόμαστε πνευματικά, μπορούμε να δούμε πώς είναι τα πράγματα με τα εξωτερικά μας μάτια. Συμβαίνει συχνά να βλέπουμε με τα εξωτερικά μας μάτια και να ακούνε με τα αξωτερικά μας αυτιά, αλλά στην πραγματικότητα να είμαστε εντελώς τυφλοί και κουφοί στην ουσία και την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού», κατέληξε.

       

Διαβάστε ακόμη:

50 παιδιά από την Κροατία και τη Σλοβενία ευχήθηκαν στον Πατιράρχη Σερβίας με αφορμή τη συμπλήρωση των 62 ετών

Για τα εθνικά θέματα της Σερβίας συζήτησαν Βούτσιτς, Πορφύριος και Ντόντικ

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc

Διαδώστε: