Πατριαρχείο Σερβίας
11 Μαρτίου, 2022

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την αξία της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου

Διαδώστε:

Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου είναι ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του σερβικού λαού επεσήμανε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Βλάνταν Ντόκιτς, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ο οποίος παρέστη χθες στην απονομή του τίτλου του διδάκτορος Θεολογίας στον Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Ταγιάρα, προερχόμενο από την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αντιόχειας, που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η Θεολογική Σχολή δεν είναι μόνο ένας χώρος, γνώσης αλλά και πνευματικής καλλιέργειας υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία κατανοεί τη σημασία και το ρόλο του Πανεπιστημίου σε μια σύγχρονη κοινωνία.

“Είναι σημαντικό το Πανεπιστήμιο, επιτρέψτε μου να πω, καθώς είναι ένα πνευματικό ίδρυμα με όλη τη σημασία του όρου. Όταν λέμε πνευματικό ίδρυμα, δεν περιθωριοποιούμε σε καμία περίπτωση τις τεχνικές και πρακτικές γνώσεις, ακόμη και τις θεωρητικές, από άλλους κλάδους, αλλά θέλουμε να πούμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος όπου μαθαίνουμε και διαπαιδαγωγούμαστε στην αρετή, η οποία είναι -και πρέπει να είναι- το όριο μέσα στο οποίο κινείται όλη η γνώση. Υπό αυτή την έννοια, το Πανεπιστήμιο είναι ταυτόχρονα ένας χώρος και μια ευκαιρία για τη δημιουργικότητα του κάθε ατόμου, αλλά σίγουρα και ένας χώρος όπου ανατρέφονται και διδάσκονται άνθρωποι που θα ωφελήσουν μια κοινότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δική μας, την εκκλησιαστική”, ανέφερε, ευχαριστώντας τον Πρύτανη και τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη στήριξη του παρέχουν στη Θεολογική Σχολή.

Ακολούθησε η παρουσίαση της διατριβής του π. Προκοπίου η οποία είχε ως αντικείμενο έρευνας τη λειτουργική και θεολογική μελέτη των έργων του Ζαχαρία Ορφελίνη. “Ο π. Προκόπιος ανέλαβε ένα σημαντικό και καθόλου εύκολο έργο να καλύψει αυτό το κενό και το ολοκλήρωσε με επιτυχία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι γι’ αυτό χρειαζόταν όχι μόνο γνώση της σερβικής γλώσσας αλλά και γνώση της σλαβοσερβικής παραλλαγής του 18ου αιώνα”, επεσήμανε κατά την παρουσίαση της διατριβής ο π. Βλάντιμιρ Βουκασίνοβιτς, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Στην τελετή παρέστησαν οι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και Κρούσεβατς κ. Δαυίδ, Μάρτσα κ. Σάββας και Τοπλίκα κ. Ιερόθεος.

Φωτογραφίες: src.sr

Διαδώστε: