Πατριαρχείο Σερβίας
02 Μαΐου, 2022

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την πίστη και την αμφιβολία

Διαδώστε:

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ιερούργησε στη Μονή Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Bograd, την Κυριακή του Θωμά.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος στον θείο λόγο του αναφέρθηκε στο απόσπασμα από ΤΗΝ Ευαγγελική περικοπή που περιγράφει τη στιγμή που ο απόστολος Θωμάς ζήτησε να δει και να αγγίξει τις πληγές του Κυρίου για να πιστέψει ότι Αναστήθηκε εκ νεκρών.

«Αυτή η ιστορία, όπως όλες οι ιστορίες του Ευαγγελίου, εκτός από τη δική της ιστορική διάσταση, έχει και το δικό της πνευματικό δίδαγμα και μήνυμα που απευθύνεται σε εμάς. Αν και ο Θωμάς, όπως και οι άλλοι μαθητές, ήταν συνεχώς με τον Κύριο, ο ίδιος αμφέβαλλε. Ο Θωμάς σε αυτή την ιστορία αντιπροσωπεύει πιθανώς κάθε ανθρώπου, ακόμα και εκείνου που πιστεύει στον σταυρωμένο και αναστημένο Χριστό με όλο του το είναι», είπε στην αρχή του κηρύγματός του.

Αμφιβολία και πίστη

«Υπάρχει μια διαλεκτική μεταξύ αμφιβολίας και πίστης σε κάθε άτομο. Πέραν του ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μας οδηγούν συχνά στην καθημερινότητά μας να αναρωτιόμαστε: Γιατί μας συμβαίνει αυτό;, Πού είναι ο Κύριος;, Είναι αλήθεια όλα αυτά που πιστεύουμε;, πέρα ​​από τους πρακτικούς και συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους αναρωτιόμαστε, και μερικές φορές αμφιβάλλουμε, το γεγονός ότι είμαστε δημιουργημένοι,  δείχνει ότι τίποτα μέσα μας δεν είναι για πάντα μόνιμο αν δεν είμαστε σταθερά προσκολλημένοι στον Κύριο», τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε:

«Ως εκ τούτου, στον καθένα μας υπάρχει αυτή η δυναμική ανάμεσα στην πίστη και στην αποθάρρυνση, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία. Δηλαδή. χρειαζόμαστε, όσο κι αν πιστεύουμε, να είμαστε σίγουροι και πεπεισμένοι ότι αυτό στο οποίο πιστεύουμε είναι ακριβώς έτσι. Χρειαζόμαστε να δούμε τον Κύριο, να Τον αγγίξουμε, να μας εμφανιστεί», επεσήμανε.

Ακόμη ο Μκαριώτατος ανέφερε ότι «όταν ο Κύριος εμφανίστηκε στον Θωμά ο οποίος δεν πίστεψε τις μαρτυρίες των μαθητών Του, τον επέκρινε για τον τρόπο με τον οποίο ο Θωμάς ήθελε να δει τον Κύριο, δηλαδή να Τον δει σωματικά, να Τον αγγίξει με τα χέρια του.

Στην πραγματικότητα ο Κύριος με αυτόν τον τρόπο τον προσκάλεσε σε μια εσωτερική μεταμόρφωση. Είναι θεμιτό να θέλουμε να δούμε τον Κύριο, αλλά δεν αρκεί να χορταίνεις με διάφορα θαύματα. Το θαύμα της εσωτερικής μεταμόρφωσης είναι προϋπόθεση για να συναντήσουμε τον Κύριο. Ο Κύριος ζήτησε, και ζητάει από εμάς, την εσωτερική μας μεταμόρφωση».

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην κοινότητα των αποστόλων: «Ο Κύριος αποκάλυψε στον Θωμά την κοινότητα των αποστόλων. Ο αριθμός των αποστόλων παρέμεινε δώδεκα παρά το γεγονός ότι ο Ιούδας είχε ήδη φύγει από τον κύκλο των αποστόλων, διότι οι δώδεκα απόστολοι είναι σύμβολο πληρότητας, που σημαίνει σύμβολο της Εκκλησίας».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα να εμφανιστεί ο Κύριος στην πληρότητά του έξω από την κοινότητα της Εκκλησίας, έξω από την κοινότητα των πιστών. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να τρέφουμε μέσα μας την επιθυμία να συναντήσουμε τον Κύριο, να δούμε το Θείο Φως. Φυσικά στην Εκκλησία αυτή η συνάντηση κορυφώνεται, στη Θεία Ευχαριστία. Επομένως, αδελφοί και αδελφές, ας αναζητήσουμε τον Κύριοστην κοινότητα των πιστών, στην Εκκλησία», κατέληξε.

 

 

Πηγή φωτογραφιών spc

Διαδώστε: