Πατριαρχείο Σερβίας
17 Απριλίου, 2024

Ο Πατριάρχης Σερβίας υπέγραψε συμφωνία για καταβολή υποτροφιών σε φοιτητές Θεολογικών Σχολών και Ακαδημιών

Διαδώστε:

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος υπέγραψε, χθες, συμφωνία για την καταβολή υποτροφιών σε φοιτητές Θεολογικών Σχολών και Ακαδημιών, με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Συνεργασίας με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Vladimir Roganović, στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι παραδοσιακών εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Σερβία. Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις βασικές πληροφορίες σχετικά με την έκβαση του φετινού διαγωνισμού για την καταβολή υποτροφιών, καθώς και για το γεγονός ότι φέτος 67 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές θα είναι δικαιούχοι υποτροφιών της Διεύθυνσης Συνεργασίας με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες.

Ο Δρ. Vladimir Roganović, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε τη σημασία της γνώσης και της εκπαίδευσης τόσο για τον άνθρωπο προσωπικά όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Επεσήμανε ακόμη την πολλαπλή σημασία της θεολογικής εκπαίδευσης σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

“Η Διεύθυνση Συνεργασίας με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες παραμένει προσηλωμένη στην θεολογική εκπαίδευση […] και διαθέτει σημαντικά κονδύλια για υποτροφίες για σπουδαστές ανώτερων θεολογικών ιδρυμάτων […] Παραμένουμε προσηλωμένοι στην καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών σχέσεων με όλες τις παραδοσιακές μας εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες, απλώνουμε χείρα συνεργασίας και υποστήριξης, και δεν υπάρχει καλύτερος και πιο ευάρεστος τρόπος σε αυτό το μονοπάτι από το να επενδύουμε στην εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών μας που είναι το μέλλον και η ελπίδα μας”, υπογράμμισε ο Δρ Roganović.

Η σημασία της Θεολογίας

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Θεολογία δεν είναι μόνο μια από τις επιστήμες που παρέχει γνώσεις στον τομέα που σχετίζεται με την πίστη, δεν είναι μόνο η συλλογή ορισμένων πληροφοριών για τον Θεό και τη θρησκευτική ζωή, αλλά πρωτίστως αποτελεί έκφραση της εμπειρίας της συνάντησης με τον Θεό.

Υπό αυτή την έννοια, η Θεολογία είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ύπαρξή μας και τη ζωή μας, περιλαμβάνει όλα όσα σκεφτόμαστε, λέμε και πράττουμε. […] Αυτό που βιώνουμε ως συνάντηση με τον Θεό γίνεται η ζωή μας, γίνεται η μαρτυρία μας. Γι’ αυτό λέμε ότι η Θεολογία αφορά τις αξίες, δηλαδή τον τρόπο ύπαρξής μας. Αφορά ό,τι πιστεύουμε, ζούμε και μαρτυρούμε. Επομένως, η Θεολογία στο σύνολό της δεν είναι κάτι που αλλάζει από εποχή σε εποχή και που στην ουσία της εξαρτάται από την εποχή και τις εξωτερικές συνθήκες. Η Θεολογία δεν έχει στόχο να εναρμονιστεί με το πνεύμα των καιρών, αλλά στοχεύει να μεταμορφώσει το πνεύμα των καιρών, ώστε να το κάνει μια πρόγευση της αιωνιότητας, μια πρόγευση της Βασιλείας του Θεού. Η Θεολογία, υπό αυτή την έννοια, είναι ένα από τα σημαντικότερα μελήματα της Εκκλησίας και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων”, δήλωσε.

Συνεργασία κράτους και Εκκλησίας

“Η γνώση και η Παιδεία είναι εξίσου σημαντικές για την κοινωνία και για το κράτος, εφόσον και η κοινωνία και το κράτος αποτελούν ένα σύνολο. Η Εκκλησία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την κοινωνία, δεν υπάρχει αυστηρό όριο που να χωρίζει αυτές τις δύο πραγματικότητες, δηλαδή, όταν μιλάμε για κοινωνία και για Εκκλησία ουσιαστικά μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Αυτές οι δύο πραγματικότητες όχι μόνο αλληλοκαλύπτονται, αλλά συμπίπτουν επίσης. Και όσο σημαντική κι αν είναι η απόκτηση πρακτικών γνώσεων από το πεδίο όλων των άλλων επιστημών για μια κοινωνία και για μια χώρα, άλλο τόσο σημαντική είναι η θρησκευτική εκπαίδευση και ανατροφή γιατί, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη με την καλύτερη έννοια, αφορά την ταυτότητα, δηλαδή το τι είναι και τι πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Η σημασία της Θεολογίας για το κράτος και για την κοινωνία αντανακλάται ακριβώς στο γεγονός ότι η Θεολογία μαρτυρεί, δείχνει τον δρόμο και παρέχει ευκαιρίες στον άνθρωπο να είναι αυτό που είναι, να ζει, να σκέφτεται και να ενεργεί σύμφωνα με τον λόγο της ύπαρξής του και σύμφωνα με τον στόχο της ύπαρξής του. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία κράτους και Εκκλησίας σε όλους τους τομείς και φυσικά ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης”, είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος.

Μετά την ομιλία του Πατριάρχη Σερβίας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία ο Δρ. Vladimir Roganović τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για τη βελτίωση της θεολογικής εκπαίδευσης των θρησκευτικών και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε συζήτηση για το σκοπό αυτό. Αναφέρθηκε ακόμη σε πολλά θέματα που είναι σημαντικά για τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και για τη θρησκευτική εκπαίδευση, όπως τη δυνατότητα εναρμόνισης των Θρησκευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της ανατροφής, τη δυνατότητα για μαθητές θρησκευτικών λυκείων να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ένα από τα κοινοτικά κολέγια, κτλ.

 

     

Διαδώστε: