Στους Αγίου που έχει αναδείξει ανά τους αιώνες η Εκκλησία της Σερβίας αλλά και στην πνευματική σχέση που τη συνδέει με τους Αγίους Τόπους και το Θεοβάδιστο Όρος Σινά αναφέρθηκε στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.
Ο Σεβασμιώατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Τόπλα.
Στην αρχή της ομιλίας του προς τους πιστούς μίλησε για τη μορφή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και το σπουδαίο έργο του το οποίο προέτρεψε όλους να διαβάσουν. “Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής προετοιμαζόμαστε για την εορτή της Ανάστασης του Χριστού και από Κυριακή έως Κυριακή ξεπερνάμε σιγά σιγά αυτή τη μεγάλη άβυσσο της νηστείας και ανεβαίνουμε την πνευματική κλίμακα που μας οδηγεί στην κορυφή του αγώνα μας. Δια της νηστείας και της προσευχής, προετοιμαζόμαστε να εισέλθουν στη τελευταία Κυριακή των Νηστειών, που είναι στην πραγματικότητα η Κυριακή των μεγάλων έργων της σωτηρίας μας από τον Θεό”, σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη πνευματικότητα και στις περιοχές στις οποίες έδρασαν μεγάλη ασκητές όπως το Σινά, την Παλαιστίνη και το Άγιον Όρος. Τόνισε το γεγονός ότι ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος έμεινε μόνος για χάρη του Θεού και την αγάπη του Θεού, πηγαίνοντας στην έρημο του Σινά, όπου αγωνίστηκε για σαράντα χρόνια με νηστεία και προσευχή, και έγινε δάσκαλος της ορθόδοξης πνευματικότητας.
Στη συνέχεια εστίασε στη μετάδοση αυτής της πνευματικότητας στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα αλλά και τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ αυτών των μεγάλων κέντρων της ορθόδοξης ασκητικής παράδοσης με τον σερβικό λαό ο οποίος προσφέρει τους Αγίους του ως πολύτιμα δώρα στο Θεό. «Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε αμέτρητους άλλους αγίους που μοιάζουν με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Αλλά μετά από 40 χρόνια ασκητικής εργασίας στην έρημο του Σινά, άξιζε θεωρούμε σε αυτόν τον Άγιο να του αφιερωθεί η τέταρτη εβδομάδα των νηστειών. Λάβαμε αυτό το έθιμο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μάλιστα από το Θεοβάδιστο Όρος του Σινά και από την Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων, με την οποία είμαστε πνευματικά συνδεδεμένοι αιώνες», είπε και υπενθύμισε ότι ο Άγιος Σάββα πήγε πολλές φορές να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους στην Ανατολή, οπότε επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ και το Όρος Σινά.
Τέλος ευχήθηκε καλό αγώνα στο υπόλοιπο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όλοι τους να αξιωθούν με τις πρεσβείες των Αγίων να εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου.