“Είναι μία βαθύτατη πληγή που χρειάζεται παρηγοριά στο λαό μας. Αυτό συνεχίζεται στο Μαυροβούνιο, με τους άθεους και απάνθρωπους κυβερνώντες που θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι Δυτικοί και ότι αγωνίζονται για τις Δυτικές αξίες. Δεν γνωρίζουν τί είναι γνήσια Δύση, είναι η Δύση των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των Μεγάλων Ιεραρχών της Πρώτης Χιλιετηρίδας της Χριστιανοσύνης” αναφέρει με έμφαση, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος που μίλησε αποκλειστικά στην “Πεμπτουσία” για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο με αφορμή τον νόμο του κράτους του Μαυροβουνίου με τον οποίο κατάσχονται ακόμα και οι ναοί, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι υπό διωγμό.
Δείτε το βίντεο:
Χιλιάδες πιστοί στους δρόμους
Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι συζητήσεις μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, αναφορικά με τον νέο νόμο που καθορίζει το νομικό πλαίσιο των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Χθες, βράδυ (όπως κάθε Πέμπτη και Κυριακή) δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις του Μαυροβουνίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο.
Στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα στην “πορεία- προσευχής” συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι.
Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση και στο Νίκσιτς, στην οποία συμμετείχε ο Μητροπολιτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας:
“Η πυρκαγιά της πίστης, η φωτιά της αγάπης, η φωτιά της δικαιοσύνης θα λάμψουν στο Μαυροβούνιο” δήλωσε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι “η φωνή του λαού είναι η φωνή του Θεού”
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιο, και μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου Μαυροβουνίου, του Πατριαρχείου της Σερβίας.
Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση Κυβέρνησης και Επισκοπικού Συμβουλίου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρως τις απόψεις τους για τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τον Νόμο. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τροποποιήσεις του Νόμου και όχι για την εφαρμογή του, διότι κατά την άποψη της Εκκλησίας, ο Νόμος δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ή τα διεθνή πρότυπα. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς και μέσω της παροχής πρόσθετων και κατάλληλων εγγυήσεων, ο Νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί ως σύγχρονος και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι εκπρόσωποι του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, υπέβαλαν στην Κυβέρνηση πρόταση που περιελάμβανε αλλαγές στις διατάξεις που η Εκκλησία θεωρεί ως αμφιλεγόμενες.”
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων.