Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος μίλησε για τον σεισμό στην Κροατία, τους ναούς που καταστράφηκαν και τις μεγάλες απώλειες του Πατριαρχείου Σερβίας τη χρονιά που πέρασε.
Ο Μητροπολίτης αναφέρει ότι οι τραγωδίες ενώνουν τους ανθρώπους, ενώ το Πατριαρχείο Σερβίας προσφέρει αλληλεγγύη και αγάπη σε όλους ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα ξεχάσει τα πρόσωπα των αθρώπων, ειδικά των παιδιών, γεμάτα φόβο και άγχος όταν έχασαν όλα όσα είχαν σε λίγα λεπτά ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα θεσμικά όργανα της Σερβίας που αντέδρασαν άμεσα για να βοηθήσουν τους σεισμόπλεικτους.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει “Πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους ενώ οι σεισμοί συνεχίζονται και έτσι δεν φεύγει το άγχος ενώ τις πρώτες μέρες οι άνθρωποι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους ή εγκατέλειψαν την περιοχή εντελώς” ενώ σημείωσε για τις πρώτες εικόνες που αντίκρισε “Υπήρχαν δύο συναισθήματα που κυριαρχούσαν, το ένα ήταν ο φόβος στα πρόσωπα ιδίως των παιδιών και μια τεράστια ανησυχία ενώ το δεύτερο ήταν ο τρόμος ότι όσα είχαν έχουν χαθεί, πολλοί άνθρωποι από αυτές τις περιοχές το έχουν ήδη βιώσει.
Σε ερώτηση για την παρουσία του ίδιου αλλά και της Εκκλησίας γενικότερα στους πληγέντες τόνισε “Ξύπνησε ένα είδος ελπίδας. Οι άνθρωποι ένιωσαν μια ανακούφιση γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν θα είναι μόνοι, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης ήταν άμεση. Εμείς ως Εκκλησία διαθέσαμε αμέσως βοήθεια και ήμασταν δίπλα στους ανθρώπους χωρίς να τους διακρίνουμε ανάλογα την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Όπως όλες φυσικές καταστροφές είτε ονομάζονται σεισμοί είτε κορωνοϊός δεν επιλέγουν ανθρώπους από εθνικότητα και θρησκεία έτσι και η Εκκλησία, είναι πιο σημαντικό ότι εμείς ως άνθρωποι ειδικά σε τέτοιες στιγμές χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον γιατί πάνω από όλα ο κάθε ένας είναι άνθρωπος”.
Στη βοήθεια από τη μεριά της Σερβίας στην Κροατία και το αν αυτό είναι μια ευκαιρία για να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ επεσήμανε: “Η πολιτεία δεσμεύεται στο μέγιστο να βοηθήσει τους ανθρώπους, τον τελευταίο καιρό έγιναν προσπάθειες και βήματα να δημιουργηθούν οι συνθήκες μεταξύ των δύο κρατών για τη φυσιολογική ζωή της σερβικής μειονότητας στην Κροατία και της κροατικής μειονότητας στη Σερβία. Προς το παρόν υπάρχει μια καλή πρόοδος για την αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Ο σεισμός είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε με πολιτισμένο τρόπο”.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις απώλειες του Πατριαρχείου Σερβίας τη δύσκολη χρονιά που πέρασε και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και σημείωσε ότι “Είναι αλήθεια ότι ο θάνατος νικήθηκε από τον θάνατο και όταν κοιτάζουμε την κοίμηση κάποιου συνειδητοποιούμε ότι πηγαίνει στην αγκαλιά του Θεού και στη συνέχεια γεμίζουμε με μεγαλύτερη ελπίδα και αισιοδοξία. Ανθρώπινα αισθανόμαστε τη θλίψη και την απώλεια, εκτός από τον Πατριάρχη Ειρηναίο κοιμήθηκε και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος. Συνεισέφεραν πολλλά στην Εκκλησία, ο Θεός αργά ή γρήγορα μας καλεί όλους με τον τρόπο που πιστεύει ότι είναι καλύτερος για τον καθένα μας. Ο στόχος είναι η υπηρεσία των ανθρώπων και του Θεού ανεξάρτητα από τους πειρασμούς, το καλό για την κοινότητα, η υπέρβαση του εγωισμού και του ναρκισσισμού. Θα υπάρξουν προκλήσεις στο Πατριαρχείο αλλά δεν θα χάσουμε την πίστη μας ότι ο Θεός είναι μαζί μας”.
Για τον Πατριάρχη ο Σεβασμιώτατος σημείωσε “Είναι αλήθεια αυτό που λένε για τον Πατριάρχη ότι ήταν “ενοποιητής όλων των Σέρβων”. Για εμάς τους Σέρβους υπάρχει μια πρόκληση στο να μιλήσουμε μεταξύ μας και να συζητήσουμε κάθε θέμα, κάθε πρόβλημα από κάθε άποψη και να έχουμε όλοι την ίδια σκέψη. Για να ξεπεραστεί η ανάγκη που έχει ο σύγχρονος κόσμος πρέπει να αφήσουμε το προσωπικό μας σημάδι”.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και πάλι για τον σεισμό ότι πολλοί ναοί καταστράφηκαν στην Κροατία και τόνισε “Τώρα βοηθάμε τους ανθρώπους, κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε στους ανθρώπους μια στέγη για πάνω από το κεφάλι τους και όταν τελειώσει αυτό τότε θα αρχίσουμε την ανακαίνιση των Ιερών Ναών. Η ζημιά είναι μεγάλη και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, Οκτώ Ναοί καταστράφηκαν και δύο έχουν ισοπεδωθεί τελείως”.