Πατριαρχείο Σερβίας
06 Οκτωβρίου, 2024

Πατριαρχείο Σερβίας: Στήριξη στους πλημμυροπαθείς της Βοσνίας, χωρίς θρησκευτικές και εθνοτικές διακρίσεις

Διαδώστε:

Την εντολή από τον μακρινό Καναδά, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους επλήγησαν από την φονική πλημμύρα η οποία έπληξε την περιοχή της Ερζεγοβίνης, έδωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος

Όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Σερβίας, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας τόνισε να διανεμηθεί το ποσό των 100.οο ευρώ για τη στήριξη ευάλωτων οικογενειών της Επισκοπής Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης.

Όπως υπογραμμίζει το Πατριαρχείο Σερβίας, η βοήθεια θα χορηγηθεί ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές και εθνοτικές καταβολές και προσθέτει ότι: “η πνευματική κεφαλή των Ορθοδόξων Σέρβων προσεύχεται στον Σωτήρα Χριστό για όλα τα θύματα, δέεται ο Κύριος να παρηγορήσει τις οικογένειές τους και να σταματήσει την καταστροφή”.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος απευθύνει έκκληση σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων, ιδιαίτερα στη Δημοκρατία της Σέρπσκα και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να επιδείξουν αμοιβαία αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες μέρες, καθώς όλοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη χώρα, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους. Λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε ένας πρώτος απολογισμός, που έκανε λόγο για 14 θύματα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λιούντεβιτ Μάριτσα επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι βρέθηκαν άλλοι δύο νεκροί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ελικόπτερα της ειρηνευτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUFOR). Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη από τις πλημμύρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκφράζει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). “Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την καταστροφή”, αναφέρει το ΥΠΕΞ. “Η Ελλάδα”, υπογραμμίζει, “στέκεται αλληλέγγυα με την Β-Ε”.

Διαδώστε: