Την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πατριαρχείου Σερβίας κήρυξε χθες στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.
Στην πανηγυρική εκδήλωση στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής συμμετείχαν Ιεράρχες και ιερείς της Αρχιεπισκοπικής Βελιγραδίου, αξιωματούχοι της Σερβίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητα και φοιτητές.
“Το ιωβηλαίο μας ενθαρρύνει ξανά και ξανά να αναλογιστούμε τη μεγαλοπρέπεια του δώρου της ζωής στην Εκκλησία του Χριστού ως μέλη της”, ανέφερε αρχικά στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι ο Θεός τον αξίωσε να είναι μαζί με τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας σε αυτό το σημαντικό γεγονός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν το 1920 στην ανύψωση της Σερβικής Εκκλησίας σε Πατριαρχείο κατόπιν απόφασης που έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η πνευματική ταυτότητα του Σερβικού έθνους
Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας υπογράμμισε στην ομιλία του ότι, παρά τις διάφορες προκλήσεις, το Πατριαρχείο και η η Εκκλησίας ήταν και παραμένει το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε σταθερά η ταυτότητα των Ορθοδόξων Σέρβων.
“Πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται πρωτίστως για ταυτότητα, την οποία η σύγχρονη επιστήμη ορίζει ως: προσωπική, πολιτιστική, κοινωνική, ψυχολογική, κρατική, εθνική, βιολογική και πολιτική. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η πνευματική ταυτότητα. Αυτή είναι η ρίζα, είναι το θεμέλιο, η βάση, γιατί ο άνθρωπος είναι, με την αληθινή έννοια της λέξης, ένα πνευματικό ον που χρειάζεται μεταφυσική αναζήτηση. Εξάλλου, χάρη σε μια τέτοια ταυτότητα, όχι μόνο διατηρήθηκε ολόκληρο το Ορθόδοξο σερβικό έθνος, αλλά συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει στην επιβίωση της παιδείας, του πολιτισμού, ακόμη και του κράτους μας”, διευκρίνισε.
“Αυτό το ιωβηλαίο δεν είναι παρά μια ευλογημένη αφορμή για την ανανέωση της χάριτος με τη λειτουργική και θεολογική έννοια, τόσο στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και σε ολόκληρη την Καθολική και Αποστολική Εκκλησία από άκρη σε άκρη”, ανέφερε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του και κατέληξε λέγοντας: “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα αποτελέσματα αυτού του επιστημονικού συμποσίου θα επιβεβαιώσουν και θα αναλύσουν πραγματικά όσα ειπώθηκαν προηγουμένως. Είθε το έργο αυτής της εξαιρετικά σημαντικής επιστημονικής συγκέντρωσης να είναι ευλογημένο και καρποφόρο”.