Πατριαρχείο Σερβίας
05 Ιανουαρίου, 2024

Πατριάρχης Πορφύριος: Μην υπερασπίζεστε την ειρήνη ή το Κοσσυφοπέδιο μέσα από YouTube και Twitter αλλά με ενεργό δράση

Διαδώστε:

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος έχαιρε θερμής υποδοχής στην Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι την οποία επισκέφθηκε σήμερα 5 Ιανουαρίου, κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Μετά από πανηγυρική υποδοχή από τη μοναστική αδελφότητα και τον ηγούμενο Σάββα, ο Μακαριώτατος προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου Στέφανου Βασιλιά των Σέρβων και Κτίτορα της μονής.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επεσήμανε ότι η ενότητα, η ειρήνη και η αρμονία γεννιούνται μέσα από τη συνάντηση και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να επισκέπετε κανείς αυτά τα μέρη, να συνομιλεί με τους κατοίκους που ζουν εδώ, και να αναταλλάζουν εμπειρίες.

Έτσι μέσα από αυτήν την συνάντση “θα γεννηθεί κάτι πολύτιμο. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η κατανόηση, η αρμονία και η ειρήνη δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αναταραχής. Όταν επενδύετε στην αναταραχή, προκαλείτε αναταραχή, και όταν επενδύετε στην ειρήνη, την ειρήνη ως δώρο από τον Θεό, τότε ο Θεός είναι Αυτός που θα θερίσει ειρήνη για λογαριασμό μας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Να θυμάστε, μην υπερασπίζεστε την ειρήνη, την αρμονία, την αγάπη ή το Κοσσυφοπέδιο μέσα από το YouTube και το Twitter, αλλά ελάτε να δείτε από μόνοι σας, να μετέχετε στον πόνο τους, να γίνετε ο ώμος που θα ακουμπήσουν το κεφάλι, και μετά όταν και εσείς και οποιοσδήποτε άλλος βρεθείτε σε ανάγκη, ο Θεός θα φροντίσει να έχετε ειρήνη και αγάπη“, επεσήμανε.

    

Ο Άγιος Στέφανος Βασιλιάς των Σέρβων

Η κοίμηση του Αγίου Βασιλέα Στεφάνου ήρθε αιφνίδια. Είχε μαρτυρικό τέλος και δεν είχε την ευκαιρία να δει την εκκλησία του ολοκληρωμένη σε όλο της το κάλλος. Το 1331, οι ευγενείς του νέου Βασιλέα Ντούσαν εξεγέρθηκαν και επιτέθηκαν κατά των ανακτόρων στο Νεροδίμλιε. Ο Άγιος Στέφανος φυλακίστηκε στο φρούριο Ζβέτσαν και μετά από δύο μήνες, στις 24 Νοεμβρίου 1331, δολοφονήθηκε από τους ανθρώπους του Ντούσαν. Το τίμιο σκήνωμα του αγίου μεταφέρθηκε στην Μονή Ντέτσανι όπου τάφηκε επίσημα σε μέρος που ετοιμάστηκε γι’ αυτό το σκοπό μόλις ολοκληρώθηκε το κτίσιμο της εκκλησίας. Ο νεαρός βασιλέας Ντούσαν ανέλαβε να ολοκληρώσει τη δωρεά του πατέρα του, εξοπλίζοντας την εκκλησία και ολοκληρώνοντας τις τοιχογραφίες. Ο ίδιος ο Ντούσαν καταγράφει το 1343 σ’ ένα από τα χρυσόβουλά του, την θαυματουργική αποκάλυψη της αγιότητας του πατέρα του. Ο Άγιος Στέφανος του Ντέτσανι εμφανίστηκε σε όραμα στον νεωκόρο και τον ηγούμενο της μονής, δίνοντας εντολή για εκταφή του σώματός του. Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τη Σύνοδο των Επισκόπων, άνοιξαν ευλαβικά τον τάφο του και βρήκαν τα λείψανά του άφθορα και ευωδιάζοντα. Τα λείψανα κατατέθηκαν σε λειψανοθήκη μπροστά στο τέμπλο για προσκύνηση. Παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, το ιερό σκήνωμα του Αγίου Βασιλέα παραμένει άφθορο στη λειψανοθήκη μπροστά από το τέμπλο του ναού του Ντέτσανι και συνεχίζει να θαυματουργεί.

Διαβάστε ακόμη:

Σερβίας Πορφύριος από Κοσσυφοπέδιο: Οικοδομούμε την ειρήνη, προσευχόμαστε στον Θεό για ειρήνη και με τους Αλβανούς

Ο Πατριάρχης Πορφύριος επισκέφθηκε την πόλη Οράχοβατς

Στο Κοσσυφοπέδιο για τα Χριστούγεννα ο Πατριάρχης Σερβίας – Προσκύνησε την Παναγία του Πετς

Πηγή: spc, decani.org

Διαδώστε: