24/05/2022 24/05/2022 Στην ανακοίνωση ότι το Πατριαρχείο Σερβίας αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προέβη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο. Ωστόσο για ακόμη μια φορά ο Σέρβος Πατριάρχης έκανε λόγο για “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ...
24 Μαΐου, 2022 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 17:23

Πατριάρχης Σερβίας από Σκόπια: Αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας από Σκόπια: Αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία

Στην ανακοίνωση ότι το Πατριαρχείο Σερβίας αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προέβη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά ο Σέρβος Πατριάρχης έκανε λόγο για “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ επεσήμανε ότι την απόφαση αυτή έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων. Με χαρά δέχθηκε την ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος ο οποίος προανήγγειλε συλλείτουργο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι.  

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα το οποίο του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και από χθες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος επί τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου συμμετείχαν Ιεράρχες και των δύο Εκκλησιών ενώ ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς και εκπροσώπους των κρατικών αρχών. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Πορφυρίου γίνεται λίγες ημέρες μετά το συλλείτουργο συμφιλιώσεως, όπως χαρακτηρίστηκε, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών οι οποίες για 55 χρόνια παρέμειναν ψυχρές καθώς το Πατριαρχείο Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των Σκοπίων.  Όλα όμως άλλαξαν ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου 2022 να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και τον αποκλεισμό του όρου “Μακεδονία” και των παραγώγων του. Την απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρέτησε μία εβδομάδα μετά, στις 16 Μαΐου 2022 η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανος, ενώ ακολούθως μίλησε για τη σημασία της συνάθροισης, τη σημασία της κοινότητας, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές και οι λεπτομέρειες δεν έχουν σκοπό να μας χωρίσου, αλλά να μας ενώσουν σε αμοιβαία κοινότητα και αιώνια κοινωνία με τον Θεό.

“Είδα τις προάλλες και τώρα χαρά και αγάπη στα μάτια όλων σας. Βλέπω μια υποχρέωση και ένα καθήκον για εμάς τους ιεράρχες και αυτό είναι ότι η αγάπη και οι προσευχές σας στο Βελιγράδι και εδώ έχουν ξεπεράσει τον πειρασμό να κάνει ο Θεός ένα θαύμα, να καταλάβει ότι είμαστε ένα και ότι δεν μπορούμε ο ένας χωρίς τον άλλον. Και τώρα σας μεταφέρουμε άλλη μια είδηση. Η Συνέλευση των Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου ανταποκρίθηκε ομόφωνα στο αίτημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και αποδέχεται και αναγνωρίζει το καθεστώς του αυτοκέφαλου”, σημείωσε.

“Η Εκκλησία του Χριστού είναι το μόνο που δεν αλλάζει”

Ο Μακαριώτατος ανέφερε επίσης στο κήρυγμά του ότι “σήμερα χαίρεται όλη η Εκκλησία μαζί μας, ουρανός και γη, όταν οι αδελφοί αγαπιούνται, όταν γιορτάζουν το όνομα του Θεού, και χαιρόμαστε που μετά από πενήντα πέντε χρόνια τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο Βελιγράδι. και μετά στα Σκόπια. Μία πίστη είναι η δική μας και η αγάπη μας, και γι’ αυτό χαιρόμαστε απερίγραπτα σήμερα, γιατί ένα θαύμα συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, και είμαστε ανάξιοι συμμετέχοντες σε αυτό το θαύμα. Αυτό που έχει χωριστεί από το 1967, ο Θεός μας τίμησε να θεραπευθούμε”.

Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο Πατριάρχης τόνισε “τα σύνορα αλλάζουν, άλλαξαν και σίγουρα θα αλλάξουν ξανά, αλλά η Εκκλησία του Χριστού είναι το μόνο που δεν αλλάζει, είναι αιώνια, είναι ο στύλος και το φρούριο της αλήθειας”.

“Οι πρόγονοί μας χαίρονται στην ουράνια Εκκλησία”

“Οι πρόγονοί μας τώρα χαίρονται μαζί μας στην ουράνια Εκκλησία, βλέποντας τη χαρά και την ενότητά μας”, με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή εξέλιξη με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Σερβίας ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος κατά την ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος.

“Πρόσφατα, στην πόλη των δύο ποταμών – στο Βελιγράδι, κάτω από εκείνο το υπέροχο τρούλο του ναού του Αγίου Σάββα, φώναξε η χαρά του λαού του Θεού, τόσο από τη Μακεδονία όσο και από τη Σερβία, ώστε ο αναστεναγμός ανακούφισης των προγόνων μας  και όλων μας ακούστηκε δυνατά. Και εκείνη η χαρά της αδελφικής συμφιλίωσης, που προέκυψε από τη μητρική πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας – του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιωτάτου, και από την οποία προέκυψε η συγκατάβαση, γεμάτη αγάπη και κατανόηση από το αδελφό Σερβικό Πατριαρχείο, συνέβη στην πιο ευτυχισμένη περίοδο – το πνευματικό καλοκαίρι της ευλογημένης Πεντηκοστής. Και ιδού η δεύτερη λειτουργική εορτή της κοινωνίας, όταν ο Θεός μας έδωσε «εν μία καρδία», να δοξάσουμε το ένδοξο και μεγαλειώδες όνομά Του”, ανέφερε.

Συλλείτουργο στο Φανάρι την Κυριακή της Πεντηκοστής

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έλαβε θετική απάντηση στο αίτημα που είχε υποβάλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την τέλεση συλλείτουργου μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου, προέβη σήμερα ο Προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Μετά την εξαγγελία του Πατριάρχη Σερβίας ότι η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας αναγωνρίζει ομόφωνα το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ο κ. Στέφανος ανέφερε ότι θα μεταβεί την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι προκειμένου να συλλειτουργήσει με τον Παναγιώτατο ο οποίος θα επιδώσει στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος την Πράξη επίσημης αποδοχής της κανονικότητάς και κοινωνίας με όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες όπως είχε γράψει το ope.gr υπήρξε έντονη κινητικότητα μεταξύ Σκοπίων και Φαναρίου για την τέλεση συλλείτουργου μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος.

Το όνομα

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδέχθηκε την Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το Πατριαρχείο Σερβίας ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει αυτοκεφαλία στην “Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”.

Φαίνεται ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κράτησε για έκπληξη την ανακοίνωση αυτή την οποία τόνισε ότι έλαβε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση για το όνομα καθώς η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της το περασμένο Σάββατο δεν προέβη σε καμία περαιτέρω επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα.

Φωτογραφίες – πληροφορίες: tvhram.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων