31/05/2023 31/05/2023 Πατριάρχης Σερβίας: “Κανένα γεωπολιτικό συμφέρον δεν είναι πιο σημαντικό από τον άνθρωπο” Εν μέσω πυρών βρίσκεται για άλλη μια  φορά το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μετά την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου ιδιαίτερα στους Δήμους όπου ο Σέρβικος πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Το Πατριαρχείο Σερβίας...
31 Μαΐου, 2023 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2023 - 14:55

Πατριάρχης Σερβίας: Δικαίωμα των Κοσοβάρων να ζουν στην γη τους αλλά να μην υφαρπάζουν την περιουσία μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Δικαίωμα των Κοσοβάρων να ζουν στην γη τους αλλά να μην υφαρπάζουν την περιουσία μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πατριάρχης Σερβίας: “Κανένα γεωπολιτικό συμφέρον δεν είναι πιο σημαντικό από τον άνθρωπο”

Εν μέσω πυρών βρίσκεται για άλλη μια  φορά το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μετά την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου ιδιαίτερα στους Δήμους όπου ο Σέρβικος πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Το Πατριαρχείο Σερβίας και ο Προκαθήμενός του τις τελευταίες ημέρες στέλνει αλλεπάλληλα μηνύματα επικράτησης της Ειρήνης.

Το απόγευμα της Τρίτης 30 Μαϊου κατά την προσευχή στον καθεδρικό ναό του Βράκαρ, του Προαστίου του Βελιγραδίου, ενώπιον των εκατοντάδων πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν  τα λείψανα του Αγίου Νικολάου της Σερβίας ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, είπε ότι κανένα εγκόσμιο γεωπολιτικό συμφέρον δεν είναι πιο σημαντικό από τον άνθρωπο.

 «Προσευχόμαστε ώστε ο Κύριος, με τη χάρη Του, να φωτίσει το νου όσων έχουν τη δύναμη και τη δύναμη αυτού του κόσμου και να ζεστάνει τις καρδιές τους για να κατανοήσουν ότι το κέρδος δεν είναι πιο σημαντικό από έναν άνθρωπο, ακόμα και αν είναι ορθόδοξος Σέρβος», είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κέρδος δεν είναι πιο σημαντικό από έναν άνθρωπο, από οποιονδήποτε άνθρωπο όποιο χρώμα και εάν έχει στο δέρμα του, οποιαδήποτε θρησκεία.

«…Δεν είναι πιο σημαντικοί από τον άνθρωπο, κι ας είναι ορθόδοξος Σέρβος, κανένα κοσμικό γεωπολιτικό συμφέρον! Είθε ο Κύριος να φωτίσει το μυαλό τους και να ζεστάνει τις καρδιές τους για να καταλάβουν ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια έχουν επίσης την ανάγκη, αλλά και το δικαίωμα, να ζουν στη γη τους με ειρήνη, να δείχνουν αμοιβαία κατανόηση με τους άλλους και να τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα να μην διώκονται αλλά ούτε και να κλέβουν την περιουσία τους,

«Πάντα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, στη γη που είναι η δόξα και ο Σταυρός μας, αλλά και η Ανάστασή μας, το έθνος μας ζει με άλλα έθνη και ήξερε πάντα να ζει μαζί με αυτά τα έθνη, να σέβεται όλα τα έθιμα, δηλαδή τη θρησκεία , που είναι το είναι εκείνων των λαών, αλλά είχε πάντα την ανάγκη -τουλάχιστον, αν όχι να γίνει ένα με αυτούς τους λαούς – να ζήσει δίπλα τους. Προσευχόμαστε στον Κύριο Θεό να μας δείξει τη χάρη του σε όλους μας με μετάνοια και ταπείνωση, με υπομονή και υπομονή».

Οι ΗΠΑ “γυρίζουν την πλάτη” στο Κόσοβο για πρώτη φορά

Οι ΗΠΑ θέτουν υπό καθεστώς άτυπων κυρώσεων το Κόσοβο -μια απόφαση που σηματοδοτεί αλλαγή στάσης τους- εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκαθίδρυσης των νεοεκλεγέντων δημάρχων, στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

 

Ο αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόβενιερ, σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου. Επίσης, ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι κλιμάκωση της έντασης στον Βορρά του Κοσόβου που προκλήθηκε από την Πρίστινα υπονομεύει τη διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε ότι ο Αλμπιν Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.

 

Αμερικανοί στρατιώτες φρουρούν δημαρχείο στα βόρεια

Αμερικανοί στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στέκονταν πίσω από συρματοπλέγματα καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σερβικές σημαίες έξω από το κτίριο του δημαρχείου στο Λεπόσαβιτς του βόρειου Κοσόβου, σε μια εθνοτικά διαιρεμένη περιοχή όπου μέρες ταραχών ώθησαν το ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον στρατεύματα.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του

Στο μεταξύ, επιπλέον δυνάμεις στέλνει στο Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ μετά τις συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στην περιοχή.

«Σε απάντηση στην πρόσφατη αναταραχή και στον τραυματισμό 30 μελών της Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η Συμμαχία έδωσε εντολή για ανάπτυξη των Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

 

Βούτσιτς: Οι νεοδιορισμένοι Αλβανοί δήμαρχοι δεν πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα στο Βόρειο Κόσοβο

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε νωρίτερα ότι οι νεοδιορισμένοι Αλβανοί δήμαρχοι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναλάβουν καθήκοντα στο βόρειο Kόσοβο, μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τραυματισμό δεκάδων ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ -περίπου 30 Ούγγρων και Ιταλών-, καθώς και 50 Σέρβων που διαδήλωναν έξω από τα δημαρχεία, με αφορμή τις ορκωμοσίες των νέων δημάρχων.

 

«Η άμεση απόσυρση των ψευδο-δημάρχων και των μελών των αποκαλούμενων αστυνομικών δυνάμεων από την Πρίστινα είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης», σημείωσε στο Instagram, αφού συναντήθηκε με διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και κορυφαία αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε το αίτημα της Σερβίας

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, υπό τον πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, απέρριψε το αίτημα της Σερβίας, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση. «Οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να είναι δήμαρχοι» είπε τηλεφωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Περπαρίμ Κριεζίου, μεταδίδει το Bloomberg. «Οι σημερινοί δήμαρχοι είναι οι μόνοι που νομιμοποιούνται να βρίσκονται στα γραφεία τους».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων