Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό στο Τόπσιδερ, τέλεσε σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2022, επί τη εορτή του Αγίου Τρύφωνος (με το παλαιό εορτολόγιο) ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.
“Αδέρφια και αδερφές, σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στον ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα, έναν άγιο που ήταν από ταπεινή οικογένεια, από φτωχή οικογένεια, που ασχολούνταν με απλές δουλειές – εξέτρεφε χήνες. Από κάθε άποψη, λοιπόν, ήταν φτωχός. Όμως ο Άγιος Τρύφωνας, όπως κάθε άγιος στον οποίο κάνουμε έκκληση να μας βοηθήσει, είχε μέσα του μια πλούσια και γόνιμη πνευματική ζωή. Ήταν πλούσιος σε Θεό και γι’ αυτό ο Θεός με τη χάρη Του ενεργούσε μέσω αυτού όπου χρειαζόταν. Μέσω του Αγίου Τρύφωνα, με τις προσευχές του, ο Κύριος έκανε θεραπείες σε πολλούς άρρωστους”, είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
“Η ταπεινοφροσύνη είναι η αρχή και το τέλος κάθε πνευματικής προσπάθειας. Είναι μια σίγουρη εγγύηση όταν λαχταρούμε τον Θεό ότι θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της αλήθειας και της δικαιοσύνης, τον δρόμο της σωτηρίας. Να νηστεύουμε και να προσπαθούμε να ζούμε με μετάνοια, δηλαδή να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και τις αμαρτίες μας.
Να προσπαθούμε να συγχωρούμε όχι μόνο όταν κάποιος μάς ζητά συγχώρεση, αλλά και πριν από αυτό. Να προσπαθούμε να καταπολεμούμε τον θυμό μέσα μας και όλα τα άλλα πάθη. Και πάλι, δόξα τω Θεώ, ο Θεός δίνει ορμή και κατά καιρούς πετυχαίνουμε την πρόθεση και την αποφασιστικότητά μας”, επεσήμανε ο Πατριάρχης Σερβίας.
“Ωστόσο, μόλις αρχίσουμε να εκπληρώνουμε την εντολή του Θεού, όπως το να νηστεύουμε, μόλις τηρήσουμε τη Σαρακοστή, να μην τρώμε λιπαρά, να προσευχόμαστε, να δίνουμε ελεημοσύνη σε κάποιον, τότε θα αρχίσουμε να νιώθουμε καλά και ότι είμαστε στο σωστό δρόμο”, τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας.
“Χωρίς ταπείνωση, οι προσπάθειές μας δεν αποδίδουν μεγάλους καρπούς. Χωρίς ταπείνωση, συχνά κάθε πνευματική μας προσπάθεια μπορεί να είναι αντιπαραγωγική”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: “Η ταπεινοφροσύνη χτίζει την κοινότητα, γιατί με την ταπείνωση προσκυνούμε την αξιοπρέπεια του άλλου, την εικόνα του Θεού στον άλλον”.
“Δυστυχώς, ακριβώς επειδή συχνά μας λείπει αυτή η ηρεμία στην πνευματική μας ζωή, συχνά χάνουμε αυτό που χτίζουμε, ή αν έχουμε χτίσει κάτι, είναι εύθραυστο και ασταθές. Το μόνο που έχουμε είναι ο Θεός. Του Θεού είναι η αρχή και το τέλος και η προσευχή και η νηστεία και κάθε άλλο κατόρθωμα”, είπε και συμπλήρωσε: “Ο αγώνας μας πρέπει να είναι έντονος. Εάν πρόκειται για μετάνοια, τότε ο δρόμος προς την μετάνοια πρέπει είναι εμποτισμένος με αληθινά δάκρυα και όχι ψεύτικα”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα της ταπεινοφροσύνης, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο ναό της Παναγίας της Παρηγορήτριας στο Βελιγράδι. Μιλώντας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Τελώνης με την ταπείνωση και τη μετάνοιά του και να αποφύγουμε τον δρόμο της υπερηφάνειας τον οποίο μας δείχνει η στάση του Φαρισαίου.
“Αδελφοί και αδελφές, στην προσευχή ενώπιον του Κυρίου, όλοι εκδηλώνονται και δείχνουν την πραγματική τους κατάσταση. Είναι σημαντικό να τηρούμε τον νόμο του Θεού. Χωρίς να εκπληρώσουμε τον νόμο του Θεού, χωρίς να εκπληρώσουμε τις εντολές του Χριστού, απλώς εγκαταλείπουμε και προδίδουμε το Ευαγγέλιο, προδίδουμε το σύστημα αξιών που θεμελιώνει την ύπαρξή μας, που πρέπει να είναι το φως του κόσμου. Το σύστημα αξιών ή οι εντολές του Ευαγγελίου δεν σημαίνουν μόνο εξωτερική εκπλήρωση του νόμου, εξωτερική τήρηση των εντολών, αλλά πρέπει να βασίζονται στην ταπεινοφροσύνη, τη σεμνότητα, στην επίγνωση του εαυτού μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Διαβάστε περισσότερα στο: Πατριάρχης Σερβίας: Η ταπεινοφροσύνη οικοδομεί την Εκκλησία