Πατριαρχείο Σερβίας
11 Νοεμβρίου, 2021

Πατριάρχης Σερβίας: Η Εκκλησία πληρώνει φόρους

Διαδώστε:

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία της Σερβίας δεν αποδίδει τους φόρους στο κράτος και τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης δίνει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Ο Μακαριώτατος υπογραμμίζει ότι ούτε η Εκκλησία ούτε οι ιερείς είναι εκτός φορολογικού συστήματος της Δημοκρατίας της Σερβίας και, όπως όλοι οι πολίτες πληρώνουν ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, το ίδιο πράττει και η Εκκλησία.

“Οι φόροι και οι εισφορές επί των μισθών των κληρικών και άλλων εκκλησιαστικών λειτουργών καταβάλλονται τακτικά. Κανένας φορολογικός νόμος δεν εξαιρεί την Εκκλησία από το φορολογικό σύστημα, αν και αυτό προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς νόμους για δραστηριότητες κοινωφελούς εργασίας των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η μόνη εξαίρεση είναι ότι η Εκκλησία έχει το δικαίωμα επιστροφής του φόρου που καταβλήθηκε για περίπου δώδεκα νόμιμα προβλεπόμενα προϊόντα που σχετίζονται στενά με τη λατρεία (σε αυτόν τον κατάλογο είναι, για παράδειγμα, το θυμίαμα, το κερί, αλλά και το όργανο … )”, γράφει ο Μακαριώτατος.

Η αντίδραση από τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ήρθε κατόπιν αναφοράς που έκαναν Σερβικά ΜΜΕ ότι η Εκκλησία δεν αποδίδει τους φόρους που θα έπρεπε στο κράτος. Μάλιστα την ανάρτησή του ο Πατριάρχης Πορφύριος τη συνοδεύει και από φωτογραφίες με προϊόντα του Πατριαρχείου.

Διαδώστε: