Πατριαρχείο Σερβίας
17 Ιανουαρίου, 2022

Πατριάρχης Σερβίας: Το Κόσοβο και τα Μετόχια είναι η πνευματική μας Ιερουσαλήμ

Διαδώστε:

Στις καταστροφές των ορθοδόξων εκκλησιών αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σε συνέντευξή του στο «International Life»,  περιοδικό του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Κόσοβο και τα Μετόχια είναι “η πνευματική μας Ιερουσαλήμ”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η συζήτηση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο interaffairs.ru την ημέρα της εορτής των Χριστουγέννων (με το παλαιό ημερολόγιο).

Στην ερώτηση για το πού οφείλονται οι επιθέσεις και οι ληστείες σε ορθόδοξες εκκλησίες και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: το ίδιο το έγκλημα, η έκφραση μίσους εθνικιστικών ή ριζοσπαστικών δυνάμεων, η αδράνεια της κυβέρνησης ή η έλλειψη προσπαθειών για τη διατήρηση των δικαιωμάτων και της δημόσιας τάξης, ο Πατριάρχης Σερβίας τόνισε: «Οι επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες είναι αποτέλεσμα όλων των παραγόντων που αναφέρατε. Για εμάς, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι το Κόσοβο και τα Μετόχια είναι η πνευματική μας Ιερουσαλήμ. Ο δρόμος μας, ο δρόμος του κράτους μας, του λαού μας και της Εκκλησίας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της ειρηνικής συμβίωσης, του σεβασμού προς κάθε άνθρωπο. Η Εκκλησία, αλλά και ο Πατριάρχης προσωπικά, αγωνίζονται άμεσα και συστηματικά για αυτό».

«Είμαστε απείρως ευγνώμονες στο ρωσικό κράτος, το οποίο δεν διστάζει να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, στον ελληνικό και σλαβικό κόσμο», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την οργάνωση της πνευματικής και λειτουργικής ζωής στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ο Μακαριώτατος επεσήμανε:
«Γίνονται ορισμένοι παραλληλισμοί μεταξύ της πνευματικής ζωής στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και της πνευματικής ζωής στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στη Δύση. Στη νότια σερβική επαρχία, υπάρχει μεγάλος αριθμός ερειπωμένων, βεβηλωμένων, κατεστραμμένων και επομένως άδειων ναών στους οποίους τελείται η Λειτουργία εδώ και αιώνες. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός κενών ναών στην Ευρώπη, με τη διαφορά ότι δεν καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν από μη πιστούς. Από την άλλη, στη Δύση, οι ναοί όπου τελείται η Λειτουργία εδώ και αιώνες έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, διάφορα τουριστικά αξιοθέατα, και σε κέντρα διασκέδασης. Είναι πιθανό αυτή να είναι η πηγή της αναισθησίας για την καταστροφή των εκκλησιών σε αυτό το μέρος της Ευρώπης και των δεινών των Χριστιανών».

Διαδώστε: