22/10/2022 22/10/2022 Αντικείμενο εκμετάλλευσης αποτέλεσε για ακόμη μια φορά ο ημιτελής Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Σερβικής πλευράς. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Συγκεκριμένα, άγνωστοι κρέμασαν μια Αλβανική σημαία στην κλειδωμένη είσοδο του ναού, γεγονός που έγινε αντιληπτό και καταγράφηκε από ανταποκριτή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας την Πέμπτη...
22 Οκτωβρίου, 2022 - 16:21
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2022 - 16:47

Πρίστινα: Κρέμασαν Αλβανική σημαία στον Ι.Ν. του Σωτήρος Χριστού

Διαδώστε:
Πρίστινα: Κρέμασαν Αλβανική σημαία στον Ι.Ν. του Σωτήρος Χριστού

Αντικείμενο εκμετάλλευσης αποτέλεσε για ακόμη μια φορά ο ημιτελής Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Σερβικής πλευράς.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Συγκεκριμένα, άγνωστοι κρέμασαν μια Αλβανική σημαία στην κλειδωμένη είσοδο του ναού, γεγονός που έγινε αντιληπτό και καταγράφηκε από ανταποκριτή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022.

 

 

Με αφορμή το περιστατικό, το Γραφείο της Σερβικής Δημοκρατίας για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για κραυγαλέα βεβήλωση και πρωτογονισμό. Παράλληλα, απαιτεί από «τους φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Πρίστινα και από τους τοπικούς εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να μην κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοια περιστατικά, διότι δεν είναι μόνο άθλια ως περιστατικά, αλλά δείχνουν και έναν υπαινιγμό για ακόμη πιο άθλια εγκλήματα και δυστυχήματα».

«Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, ζητάμε μόνο να διασφαλιστεί ότι τα σύμβολα της Σερβικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια -οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι ιστορικοί χώροι- να είναι, αν όχι σεβαστά, τουλάχιστον προστατευμένα από επιθέσεις εξτρεμιστών και βανδάλων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Γραφείου της Σερβικής Δημοκρατίας για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αναφέρει τα εξής:

«Ο Σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια εκτίθεται καθημερινά σε προκλήσεις, στέρηση δικαιωμάτων και βία, αλλά ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις έχουν γίνει σύμβολο των δεινών του λαού μας και η εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα είναι σίγουρα ένα από τα πιο θλιβερά σύμβολα του Σερβικού Γολγοθά και της δυστυχίας.

Αφού χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό γυρισμάτων βίντεο κλιπ, ως σκουπιδότοπος, ως δημόσιο αποχωρητήριο, ως πινακίδα για γράψιμο μηνυμάτων μίσους προς τους Σέρβους, σήμερα έγινε κοντάρι για την Αλβανική σημαία.

Ενώ η Πρίστινα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ως μια όαση ειρήνης, ακριβώς στο κέντρο της ίδιας της Πρίστινα, ο ναός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας βεβηλώνεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, φτύνοντας έτσι στο πρόσωπο ολόκληρου του Σερβικού λαού.

Όσο συμβαίνουν αυτά, είναι περιττό να μιλάμε για κάθε είδους συμφιλίωση, συνύπαρξη και κοινωνία των πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια.

Η καταστροφή των ιερών προσκυνημάτων των άλλων είναι έκφραση του μεγαλύτερου πρωτογονισμού και επιθετικότητας και αυτό μας διδάσκει η ιστορία με τραγικό τρόπο. Εκεί που κάηκαν και καταστράφηκαν οι χώροι λατρείας άλλων ανθρώπων, λίγο καιρό μετά κάηκαν και καταστράφηκαν όσοι προσεύχονταν σε αυτούς.

Γι’ αυτό απαιτούμε από τους φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Πρίστινα και από τους τοπικούς εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να μην κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοια περιστατικά, διότι δεν είναι μόνο άθλια ως περιστατικά, αλλά δείχνουν και έναν υπαινιγμό για ακόμη πιο άθλια εγκλήματα και δυστυχήματα.

Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, ζητάμε μόνο να διασφαλιστεί ότι τα σύμβολα της Σερβικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια -οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι ιστορικοί χώροι- να είναι, αν όχι σεβαστά, τουλάχιστον προστατευμένα από επιθέσεις εξτρεμιστών και βανδάλων.»

 

Ο Ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα βρίσκεται από το 1998 σε ημιτελή κατάσταση και είναι συνεχώς εκτεθειμένος σε επιθέσεις και βεβήλωση από ιερόσυλους Αλβανούς.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1992 και οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 1998 όταν ξέσπασαν οι πρώτες εχθροπραξίες και αναχώρησε το μεγαλύτερο μέρους του Σερβικού πληθυσμού της πόλης.

Το 2000 κρίθηκε παράνομη η κατασκευή του ναού από τις Αλβανόφωνες αρχές του Κοσσυφοπεδίου, διότι όπως υποστηρίζουν, χτίστηκε σε χώρο, ο οποίος ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Κοσσυφοπεδίου, όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Έτσι ο ναός πέρασε στην κυριότητα του Δήμου της Πρίστινα μέχρι να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο αν θα επιστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ή θα κατεδαφιστεί. Το γεγονός πάντως ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενοχλούσε τους Αλβανούς και έχει δεχθεί δεκάδες επιθέσεις

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων