Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Δήμαρχο Στάρι Γκραντ του Σαράγιεβο, κ. Ibrahim Hadžibajrić (Ιμπράχιμ Χαντζίμπαριτς). Οι δύο συνομιλητές συζήτησαν για τη μετατροπή του ιστορικού κτηρίου της οικίας του Τσέκοβιτς σε μουσείο.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Η οικία του Τσέκοβιτς περιήλθε στην ιδιοκτησία της Μητρόπολης Δαμπροβοσνίας και του Δήμου Σεράγεβο μετά την ανακαίνιση και την ανακατασκευή του. Πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου είναι να μετατραπεί σε μουσείο που θα αφιερωθεί στη σερβική εκπαίδευση και την ανάδειξη του Δήμου Σεράγεβου.
Ακόμη οι δύο συνομιλητές συζήτησαν την απομάκρυνση τμήματος του τοίχου της οικίας το οποίο εδώ και χρόνια απειλεί να καταρρεύσει στον κεντρικό δρόμο του Σεράγεβο.
Επίσης, συζήτησαν τη δημιουργία ενός παρτέρι γύρω από το παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού του Σεράγεβο καθώς και την συλλογή όμβριων υδάτων που θέτουν σε κίνδυνο το παρεκκλήσι.
Στο τέλος, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά το συντομότερο δυνατό, και έως τότε να γίνει προετοιμασία για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα επιφέρουν λύσεις.
Λίγα λόγια για την οικογένεια Τσέκοβιτς
Η εξέχουσα και πλούσια οικογένεια Τσέκοβιτς είναι γνωστή στην ιστορία του σερβικού λαού στο Σαράγεβο όχι μόνο για τον πλούτο που απέκτησε μέσω του εμπορίου, αλλά ακόμη περισσότερο για τη φιλανθρωπία της. Ο πρώτος Τσέκοβιτς με το όνομα Πέταρ, γιος του Μίγια Τσέκοβιτς από το Μπιέλο Πόλιε (πόλη στο βορειοανατολικό Μαυροβούνιο), ήρθε στο Σαράγεβο στα μέσα του 19ου αιώνα. Εκεί παντρεύτηκε την Jovanka Hadžimarković, με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά.
Εκείνος δίδαξε στα παιδιά του τα μυστικά του εμπορίου εκείνη την εποχή, ιδιαίτερα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ένας από τους γιους του με το όνομα Ρίστο διέπρεψε ξεπερνώντας σε ικανότητες και τον πατέρα του.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε το σπίτι του Τσέκοβιτς στο Σεράγεβο για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2021. Ο Σεβασμιώτατος θέλησε να γνωρίσει τη γενική κατάσταση του ιστορικού αυτού κτηρίου, καθώς και να δει τι μπορεί να γίνει για την αποκατάστασή του. “Έχουμε μεγάλη ηθική, υλική και ιστορική υποχρέωση να σώσουμε αυτό το σπίτι, το οποίο μας άφησε μια από τις πιο σεβαστές σερβικές οικογένειες στο Σαράγεβο, από τη φθορά, να το αποκαταστήσουμε και να το παραδώσουμε ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Αυτό το σπίτι είναι αμέτρητης σημασίας για την ιστορία του σερβικού λαού στο Σαράγεβο και της Σερβικής Εκκλησίας”, είχε πει ο Σεβασμιώτατος.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες mitropolijadabrobosanska