Πατριαρχείο Σερβίας
24 Μαρτίου, 2023

Σερβία: Μνημόσυνο σε όλες τις εκκλησίες για τα θύματα βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ

Διαδώστε:

Με αφορμή την 24η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα τελεστεί μνημόσυνο σε όλους τους Ιερούς Ναούς, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο, για τα θύματα της 24ης Μαρτίου του 1999.

Κεριά θα ανάψουν στα μνημεία των πεσόντων σε όλη τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και φόρο τιμής θα αποτίσουν εκπρόσωποι κρατών, μέλη του Σερβικού Στρατού, της αστυνομίας, εκπρόσωποι φορέων και μέλη συλλόγων, μέλη οικογενειών των νεκρών και τραυματιών.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στη Δημοκρατία της Σέρπσκα και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας θα τελεστεί σήμερα στην Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στη Μπάνια Λούκα, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ Ορθόδοξων Σέρβων «Baštionik».

«Θυμόμαστε όλα τα θύματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Δημοκρατία της Σέρπσκα και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, αλλά θυμόμαστε επίσης τα θύματα της περιοχής Μπάνια Λούκα, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Όλοι μαζί, οικογένεια, σχολείο, εκκλησία και κράτος, πρέπει να εργαστούμε για να αναπτύξουμε μια κουλτούρα μνήμης που θα γίνει μέρος της εθνικής μας ταυτότητας έτσι ώστε να σώσει τις μελλοντικές γενιές από τα λάθη. Η προσευχή μας σε όλα τα θύματα. Είναι χρέος μας στους προγόνους μας και υποχρέωση να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του πολιτισμού της μνήμης με την παρουσία σας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Baštionik».

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές του 1999 διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου, και κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, σκοτώθηκαν 2.500 πολίτες, ανάμεσά τους 89 παιδιά και 1.031 μέλη του στρατού και της αστυνομίας και περίπου 6.000 πολίτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 2.700 ήταν παιδιά, καθώς και 5.173 στρατιώτες και αστυνομικοί και 25 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σήμερα.

 

Φωτογραφία: sansimera – Υπογραφή Συμφωνίας Κουμάνοβο

Μετά από αρκετές διπλωματικές πιέσεις, ο βομβαρδισμός έληξε με την υπογραφή της Συμφωνίας στο Κουμάνοβο στις 9 Ιουνίου 1999 και με τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο, ώστε τη θέση τους να πάρουν ειρηνευτικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, αποτελούμενες από 37.000 στρατιώτες από 36 χώρες, ανάμεσά τους και μια ισχυρή ελληνική στρατιωτική δύναμη, με έδρα το Ουρόσεβατς, ώσπου να διευθετηθεί το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου. Αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέδωσε εντολή να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στις 10 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 1244.

 

Φωτογραφία: sansimera – Το βομβαρδισμένο κτήριο της σερβικής τηλεόρασης

Πηγή: Radio Slovo ljubve; RTV Vojvodina, RTRS; Κηπουρός; Πόλη Vranje

Διαδώστε: