Την αμετάβλητη θέση της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν μέρος της Δημοκρατίας της Σερβίας επανέλαβε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προς τους James O’Brien, Βοηθό Γραμματέα του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, και Christopher Hill, Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Βελιγράδι.
Οι δύο αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Σάββατο 20 Απριλίου την έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας και είχαν συνομιλία με τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, η συνομιλία αρχικά επικεντρώθηκε στη βελτίωση των σχέσεων της Σερβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο πνεύμα φιλίας που χαρακτήριζε τη σχέση μεταξύ του σερβικού και του αμερικανικού λαού για μια μακρά ιστορική περίοδο. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για την αμετάβλητη θέση της Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν μέρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπέδιου και την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Πατριάρχης Σερβίας χαρακτήρισε μία τέτοια ενέργεια ως επιζήμια για την συνέχιση των εξελίξεων.
Τον Μάιο η τελική απόφαση
Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, άναψε το πράσινο φως στο Κοσσυφοπέδιο για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. 131 μέλη ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, 29 καταψήφισαν και 11 απείχαν από την ψηφοφορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σέρβοι αξιωματούχοι διαφώνησαν με τη σύσταση.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.
Η απόφαση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου που παρέβλεπε δύο από τους τρεις όρους που είχαν συμφωνηθεί, προκάλεσε την αντίδραση της Σερβίας η οποία δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την παράβλεψη των συμφωνηθέντων.
“Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ειρήνη”
Συζητώντας για τις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις στην περιοχή, ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία και εκτίμησε ως εντελώς επιζήμια την πρωτοβουλία να περάσει το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι όλοι όσοι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου θα πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη.
“Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες, που δεν φέρνουν τίποτα καλό, αλλά θέτουν τους λαούς που μοιράζονται τον ίδιο ζωτικό χώρο για αιώνες μπροστά σε νέους πειρασμούς και προκλήσεις, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συνεχίσει να απευθύνει κάλεσμα για αγάπη και κατανόηση, να οικοδομεί ειρήνη τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στα Μετόχια και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, τόνισε ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Σέρβων.