Πατριαρχείο Σερβίας
01 Ιουνίου, 2022

Στην ορκωμοσία Βούτσιτς ο Πατριάρχης Σερβίας

Διαδώστε:

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης στο Βελιγράδι παρέστη χθες ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας. 

Η ορκωμοσία τελέστηκε στο πλαίσιο της έναρξης της νέας θητείας του Σέρβου Προέδρου μετά και την επανεκλογή του στις 3 Απριλίου στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Μάλιστα ο κ. Βούτσιτς είχε εξασφαλίσει με το 59,3% των ψήφων που συγκέντρωσε την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

“Είχα την τιμή να παρευρεθώ στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς με αγαπητούς φίλους, τους ανώτατους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Σερβία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας”, έγραψε στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Οι δύο πλευρές διατηρούν άριστες σχέσεις γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις συχνές συναντήσεις και επαφές που έχουν για ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία αλλά και την σερβική κοινωνία. Πρόσφατα μάλιστα παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αλλά και την απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας να αναγνωρίσει την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων μετά και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία και να την αναγνωρίσει με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, αποκλείοντας τη λέξη “Μακεδονία” και κάθε παράγωγό της.

Διαδώστε: